Jaarsveld
2024-07-21 14:59

Jaco de Groot wint Sjors Overbeek Bokaal

Zaterdag 20 juli werd er op het recreatieterrein Samsteke gestreden om de bekende Sjors Overbeek Bokaal. Een wedstrijd die begon met regen, maar eindigde met een overvloed aan records. Tijdens deze spannende wedstrijd werden maar liefst drie kampioenschapsrecords gebroken. Eén van deze records was voor Nederlands recordhouder Jaco de Groot, die het oude kampioenschapsrecord (20.84m – Thomas van Midden) verbrak met een winnende sprong van 21.44m.

In de eerste twee rondes van de seniorencategorie kwam Jaco niet verder dan een matige 18.52m. Erwin Timmerarends leek met zijn eerste sprong van 19.68m de koppositie in handen te hebben. Na de fantastische sprong van 21.44m door Jaco de Groot in de derde ronde zakte Erwin naar de tweede positie, die hij wist te behouden. Slechts enkele centimeters onder hem (19.54m) eindigde de leider van het ABZ Diervoeding klassement, Rian Baas, op de derde plaats.

Bij de juniorencategorie wist klassementsleider Hidde van Dam zich in de laatste ronde naar de koppositie te springen, maar in de finale ging de prijs naar Harmen Timmerarends. Beide sprongen in de finale brachten hem op een afstand van meer dan 19m, en hij won met een sprong van 19.66m. Hidde van Dam eindigde op de tweede plaats en Karsten Klarenbeek nam het brons mee naar huis.

In de jongenscategorie hielden de springers het spannend. Nikolaj Lodder ging met een afstand van 16.19m als leider de finale in, maar klassementsleider Jelle de Ruijter wilde dit nog spannend maken. Met een opening van 16.16m kwam Jelle dicht bij de leidende afstand, maar kon hij deze niet overtreffen. In de laatste poging wist Nikolaj zijn voorsprong te behouden, bleef Jelle de Ruijter op de tweede plaats en behaalde Martin den Boer met een nieuw persoonlijk record van 15.94m de derde plaats.

Dames titelverdediger Demi Groothedde had slechts één doel voor ogen: "de titel op mijn thuisschans behouden". Ondanks sterke concurrentie van Tessa Kramer, Joriene Baas, Fabiënne Overbeek en Suzanne Mulder, wist Demi met een nieuw seizoensrecord en kampioenschapsrecord van 16.42m de eerste plaats te veroveren. Ook in de finale bleek deze afstand te ver voor haar concurrenten. Demi Groothedde behield haar titel, Tessa Kramer behaalde zilver met 15.43m, en Joriene Baas won brons met 14.50m.

Ook in de meisjescategorie wilde iemand haar titel verdedigen: Gemma van Oosterom. In 2023 won ze met een afstand van 13.20m. Voor Tessa Vliet en Isabel Overbeek was deze afstand zeker haalbaar. In de tweede ronde sprong Gemma al naar 13.82m, waarmee ze de lat hoger legde dan vorig jaar. In de finale kon alleen Isabel Overbeek nog serieuze pogingen doen, maar zij kwam niet verder dan 13.36m. Gemma van Oosterom won opnieuw, Isabel Overbeek eindigde tweede en Tessa van Vliet werd derde.

Hoewel de wedstrijd regenachtig begon, waren de overige weersomstandigheden niet ongunstig. De kampioenen van de Sjors Overbeek Bokaal hebben laten zien dat er ver gesprongen kan worden en verstevigden hiermee hun positie in het ABZ Diervoeding klassement.