2004-08-29 16:25

Pieter Verweij, in het hol van de leeuw, naar Nederlandse titel

Pieter Verweij heeft tijdens het Nederlands kampioenschap polsstokverspringen, afgelopen zaterdag in het Friese It-Heidenskip, voor een enorme stunt gezorgd door de titel in de seniorengroep voor zich op te eisen

Het was Werner Kamphof, uit Oudewater, die bij de senioren met een afstand van 17.60m de wedstrijd open brak. Met deze afstand zou hij uiteindelijk derde worden. Nog in de voorronde knalde Tino Leliveld, uit Bodegraven, er met 17.74m overheen. Het was echter niet genoeg, want in zijn allerlaatste sprong van de middag pakte Pieter Verweij (die zich met 17.26m als vierde voor de finale wist te plaatsen) met een fantastische afstand van 18.00m alsnog het zo felbegeerde gouden polsstokje.
De 22 jarige Linschotenaar had daar absoluut niet op gerekend zo erkende hij: "Nee, ik zat helemaal niet lekker in de wedstrijd, en was al blij dat ik de finale wist te halen, maar ja één goed uitgevoerde sprong waarin het dan eindelijk wel lukte levert mij dan toch maar mooi de Nederlandse titel op" aldus een dolblije Pieter. Het was overigens voor het laatst in 1982 (Jaarsveld) dat bij een N.K. de "Hollandse" senioren het complete podium bezette. Op "vreemde" bodem lukte dit nog niet eerder.

In de junioren groep ging de titel met 17.81m (een kampioenschaps record) naar de sterk springende Hannes Scherjon uit Noardburgum. Met een prachtig nieuw persoonlijk record van 17.71m pakte de verrassende Cor Brouwer, uit Buitenpost, het zilver. Jaco de Groot (uit Kamerik) wist zijn titel niet te prolongeren, maar wist met 17.26m nog wel de derde plek voor zich op te eisen. "Tsja het liep gewoon niet lekker deze middag, een paar slechte insprongen en dan is je sprong eigenlijk al verloren", aldus een toch ietwat teleurgestelde Jaco. Cornelis de Bruijn, uit Lopik sprong een nieuw persoonlijk record van 16.17m.

De finale in de jongensgroep werd een "Friesse" aangelegenheid. Het goud ging met 16.51m naar Bart Holtrop uit Winsum. Albert Pieter Sikkema, uit Burgum, werd met 15.68 tweede, en het brons ging met 15.51m naar Jacob Scherjon uit Burgum. Christiaan Spruit, uit Snelrewaard, kwam met 15.40m net 11cm tekort voor de finale, en zijn broertje Corné werd met een keurig nieuw persoonlijk record van 15.26m heel verdienstelijk vijfde.

Sjoukje Tjalma, uit It-Heidenskip, prolongeerde met een afstand van 14.34m, haar titel bij de dames. Met 14.17m ging het zilver naar Antke van der Wal uit Grijpskerk. Na twee keer zilver, en één keer brons, werd het voor Margriet Kamphof deze middag weer brons met een afstand van 13.54m."Ach ja, ik heb m'n best gedaan, en in mijn laatste sprong ging er heel veel dreiging uit maar helaas ging de polsstok de verkeerde kant uit, anders had ik misschien nog in de buurt van de winnende afstand kunnen komen, maar ik ben heel blij met deze derde plek" aldus de 25 jarige Linschotense.