2004-08-30 18:40

Hollandse senioren vullen het erepodium

Uit de Goudsche Courant van 30 augustus 2004

IT HEIDENSKIP - Een topdag voor de polsstokbond Holland. Na afloop van de spannende Nederlandse kampioenschappen op de uitstekende springaccommodatie in It Heidenskip werd het erepodium bij de senioren louter gevuld door Hollanders

Pieter Verweij (22) werd voor de eerste keer in zijn leven nationaal kampioen, Tino Leliveld (32) greep opnieuw in zijn lange loopbaan naast het gouden polsje en werd tweede en de Hollandse kampioen van dit jaar Werner Kamphof eindigde keurig op de derde plaats. De laatste keer dat een Hollands drietal op het erepodium stond was in 1982. De Friese titelverdediger Bart Helmholt en de Friese kampioen Henk Schievink namen de vierde en vijfde plaats in.

Daarmee kreeg het Nederlands kampioenschap een heel andere wending dan was gedacht. Immers de meeste achttien meter-sprongen deze zomer werden in Friesland gemaakt. Het waren er twaalf in totaal met de sprong van 18.12 meter van Schievink als laatste. Voor de ogen van de talrijke meegereisde supporters weerden de Hollandse senioren zich geducht. Werner Kamphof gaf in de eerste voorronde al meteen zijn visitekaartje af met een sprong van 17.60 meter, een afstand die in de volgende omloop door Tino Leliveld met 17.74 meter werd verbeterd. In de finale deed Pieter Verweij, die daarvoor tweemaal in het water belandde, er een schepje bovenop. Met exact achttien meter nam de Linschotenaar de leiding over. Toch was Verweij niet gerust omdat de talentvolle ,ljepper' Bart Helmholt nog moest komen. De winnaar van het Friese puntenklassement ging echter kopje onder evenals Kamphof een beurt later. Leliveld zat nog wel goed in de polsstok, maar bleef op 17.08 meter steken. „Ik dacht dat het nog zou lukken om de afstand van Pieter te verbeteren, maar ik ging jammergenoeg schuin", sprak de Bodegraver, die deze zomer afbouwde, maar in acht wedstrijden toch nog winnaar werd van het Hollandse puntenklassement. „Het is leuk om zo af te bouwen. Misschien dat ik er nog een seizoen aan vastknoop", sprak Tino Leliveld, die nimmer de nationale titel behaalde.

Pieter Verweij kwam intussen handen tekort om de felicitaties in ontvangst te nemen. „Ik hou er een vreemd gevoel aan over. Nadat ik in de voorlaatste beurt nat was gegaan was ik erg fel voor de laatste poging. Ik ging niet recht over, maar kon door stevig corrigeren de polsstok recht trekken. Toen ik in het zandbed landde dacht ik aan de achttien meter, waarmee ik daarvoor geen rekening meer had gehouden. Een mooi succes, daarvoor had ik nooit op het podium gestaan bij een NK".

Zat het bij de senioren mee, bij de junioren moest Jaco de Groot genoegen nemen met een derde plaats. De Kameriker mist de souplesse die hij in het begin van het seizoen wel had en moet er veel meer voor werken. De Groot werd niet alleen verslagen door de katachtig klimmende Hannes Scherjon, die met 17.81 meter een nieuw kampioenschapsrecord sprong, maar ook door de volslagen outsider Cor Brouwer. De springer uit Buitenpost, die deze zomer niets bijzonders had gewonnen, kwam in de voorronde al tot een persoonlijk record van 17.30 meter, dat hij in de finale verbeterde tot liefst 17.71 meter. Jaco de Groot bleef steken op 17.26 meter mede doordat hij bij zijn laatste poging uit koers ging. Ook Jarno Knijff haalde finale, maar deze Kameriker belandde tijdens de finale twee keer in het water waardoor zijn afstand van 16.76 meter bleef staan.

Bij de dames drong de Hollandse kampioene Margriet Kamphof op het nippertje door tot de finale, waarin ,thuisspringster' Sjoukje Tjalma voor de derde maal het gouden polsje opeiste met een sprong van 14.34 meter. Oud-kampioene Antke van der Wal kwam tot 14.17 meter en Margriet Kamphof tot 13.54 meter. Opmerkelijk was dat de Friese kampioene Ineke Prins de finale niet haalde. Een andere oud-kampioene Jantine de Vreeze ontbrak door een kuitbeenbreuk.

Drie Friese jongens vulden het erepodium bij de rubriek jongens. Bart Holtrop werd eerste met een beste seizoenafstand van 16.51 meter gevolgd door Albert Pieter Sikkema en Jacob Scherjon met resp. 15.68 en 15.51 meter. De broers Christiaan en Corne Spruit uit Snelrewaard werden resp. vierde en vijfde met 15.40 en 15.26 meter. Voor Corne Spruit betekende dit een nieuw pr. De uitslag deed niet helemaal recht aan de vooruitgang die het Hollandse jongenspringen deze zomer heeft geboekt.