Linschoten
2022-09-04 21:38


Jaco de Groot opnieuw Nederlands Kampioen Polsstokverspringen


Afgelopen zaterdag vond in Linschoten het Nederlands Kampioenschap Polsstokverspringen plaats. Het was mooi weer, maar wel met een lastige wind voor de springers. Dit was het enige dat Polsstokclub Linschoten niet kon bepalen, want verder was aan alles gedacht in de organisatie. Met mooie tribunes en veel publiek zorgde zij voor een NK-waardig evenement.

Kameriker Jaco de Groot wist al zes keer eerder Nederlands Kampioen te worden en was na zijn Hollandse Titel favoriet voor het Nederlandse Kampioenschap. Al meteen vanaf de eerste ronde ging hij aan de leiding (19.90m). In de derde ronde sprong Erwin Timmerarends (Bodegraven) als eerste over de 20-meter. Zijn 20.45 meter verbeterde hij in de finale nog tot 20.55 meter, wat uiteindelijk goed was voor een derde plaats. De Friese kopman Oane Galama (Hilaard) ging Timmerarends voorbij en landde op 20.83 meter. Jaco de Groot kon antwoorden op deze sprongen en zette 21.19 meter neer. Deze afstand bleek uiteindelijk te scherp voor de andere springers, waardoor De Groot zich opnieuw Nederlands Kampioen mag noemen. Favoriet Rian Baas (Gouda) viel met 20.35 meter nipt naast het podium.

Bij de dames waren er twee sterke Friese dames als favoriet aangewezen. Nederlands Recordhoudster Marrit van der Wal (It Heidenskip) en Tessa Kramer (Amersfoort) gingen dan ook beide in de tweede sprong over de 16-meter. Demi Groothedde (Jaarsveld) was de belangrijkste Hollandse troef en kwam ook het dichtst in de buurt. Met 15.27 meter sprong zij naar een derde plaats. De strijd om het goud werd echter gewonnen door Tessa Kramer. Zij zette een sterke serie neer met 16.67 meter als verste sprong. Hiermee pakte zij haar eerste Nederlandse Titel.

Junior Reinier Overbeek (Benschop) was vooraf aangewezen als huizenhoog favoriet. Echter waren het Wisse Broekstra (Tzummarum) en Hidde van Dam (Montfoort) die heel sterk uit de voorronde kwamen. Broekstra zette Overbeek op scherp met een afstand van maar liefst 20.50 meter. Onder de druk kon Overbeek zich nog wel plaatsen voor de finale en uiteindelijk ging hij Broekstra zelfs voorbij (20.57 meter). Dit deerde thuisspringer Hidde van Dam niet en in de finale sprong hij een prachtig nieuw persoonlijk record. Met 20.84 meter zette hij alle andere springers te kijk en pakte hij verrassend de Nederlandse Juniorentitel.

Door een nieuwe kwalificatiewijze mochten er vijf Hollandse jongens meedoen aan het Nederlands Kampioenschap. De vijfde jongen was de Hollandse Kampioen Ferran Houdijk (Polsbroek) en hij liet nogmaals zien heel goed in vorm te zijn. Met 17.97 meter zette hij een scherpe afstand neer waar de concurrentie het moeilijk mee had. Brett Monsma (Tzummarum) kwam met 17.71 meter dichtbij en Harmen Boogaard (Polsbroek) sprong exact dezelfde afstand, 17.97 meter. Hierdoor moest de tweede afstand de doorslag geven en deze was beter van Harmen Boogaard, waardoor hij de krans in ontvangst mocht nemen.

Bij de meisjes was de Friese Hanneke Westert (Sneek) de grote favoriet. Onlangs sprong zij nog een nieuw Nederlands Meisjesrecord en ook in Linschoten was ze het beste op dreef. Met 15.08 meter liet zij de concurrentie ver achter zich. Gemma van Oosterom (Woerdense Verlaat) kwam als Hollandse meisje het meest dichtbij. Haar 13.46 meter was uiteindelijk genoeg voor een mooie derde plek. Een knappe prestatie van Gemma, die dit seizoen begon met een persoonlijk record van 12.23 meter.

Het Nederlandse Kampioenschap was de laatste wedstrijd in het reguliere competitieschema. De springers zullen nu weer moeten wachten tot de eerste wedstrijden in mei 2023.