Zegveld
2024-07-15 8:22

Centimeterwerk in Zegveld brengt het publiek in extase

Je hebt van die avonden dat je van tevoren al weet hoe het zal lopen. Voorspelbaarheid is soms heerlijk, maar bij het polsstokverspringen is dit seizoen één ding duidelijk: de uitslagen van vanavond zijn niet te voorspellen. En zo ook bij het Zegvelds Kampioenschap. De afstanden lagen in meerdere categorieën zo dicht bij elkaar dat niemand in het publiek van zijn stoel durfde weg te lopen. De spanning nam toe naarmate de avond vorderde en elke sprong kon de winnende zijn.

Dames

Bij de dames werd er dit seizoen in de breedte nog niet zo goed gesprongen als vanavond. De concurrentie is moordend en iedere springster doet er alles aan om bij de top te blijven. Er moest een dikke 15-meter sprong gemaakt worden om überhaupt in de finale te geraken. Regerend Nederlands kampioene Fabiënne Overbeek (Benschop) plaatste zich met haar 15,54 meter als nummer vier nipt voor de finale. Door een afmelding van Tessa Kramer (Amersfoort), leidster in het ‘ABZ Diervoeding klassement’, mocht namelijk ook de nummer vier van de voorronden naar de finales. De afmelding kwam Tessa niet duur te staan; haar afstand van 16,08 meter in de voorronden bleek genoeg voor de tweede plek die zij al bezat. Derde werd de steeds meer in vorm rakende Kimberly Slootjes (Haastrecht) met een mooi seizoenrecord van 15,80 meter. De wedstrijd werd gewonnen door Joriene Baas (Oudewater) die een prachtige sprong net niet kon bekronen met een nieuw persoonlijk record. Zij zat goed in de wedstrijd en met de doorbrekende zon wist ze de stok stil te klimmen. Ondanks dat de stok ruim 3 meter uit koers raakte, wist ze zich met 16,20 meter te bekronen tot Zegvelds Kampioene 2024.

Senioren

De seniorencategorie grossierde in afmeldingen om uiteenlopende redenen. Dit betekende niet dat er sprake was van een minder spannende wedstrijd. Nagenoeg de gehele top van de Hollandse senioren heeft dit seizoen al bewezen de 20-metergrens ruim te passeren en mee te kunnen in de strijd om de podiumplekken. De winnaar werd Rian Baas (Gouda) die alweer zijn vierde 21-meter sprong van het seizoen noteerde: 21,20 meter. Reinier Overbeek (Benschop) liet in de voorronden zien dat hij goed in de wedstrijd zat en met een redelijk gemakkelijke 19,68 meter plaatste hij zich als tweede voor de finale. De afstand wist hij in de finale niet meer te verbeteren, maar zijn podiumplek bleef wel staan. Het podium werd compleet gemaakt door Ricardo Faaij (Haastrecht). Momenteel is Ricardo in de vorm van zijn leven, getuige de verbetering van zijn persoonlijke record enkele weken geleden. Vanavond kon hij geen potten breken en met een voor hem degelijke 19,49 meter resteerde een derde plaats.

Junioren

Dat er bij de junioren dit seizoen iemand bovenuit steekt is duidelijk. Hidde van Dam (Montfoort) rijgt de 20-meter sprongen dit seizoen aaneen en is bij een eerdere wedstrijd deze week de magische 21-meter grens op enkele centimeters genaderd. Ook vanavond liet hij de concurrentie ver achter zich. Met 19,72 meter in zijn laatste finalesprong verstevigde hij zijn koppositie en won de wedstrijd. De strijd achter hem is spannend. Daar is het vaak stuivertje wisselen om de podiumplekken. Mark van der Horst wist zijn vorm weer wat op te pakken met een mooie 18,74 meter, wat hem de tweede plek bezorgde. Harmen Timmerarends (Montfoort) zat nog eenmaal dreigend in de stok, maar moest genoegen nemen met de derde plek na een afstand van 18,21 meter op de borden te hebben gebracht.

Jongens

Jongens, jongens, jongens. Ja, dat kon je wel zeggen bij de wedstrijd van de jongenscategorie. In positieve zin dan, want eindelijk lijken de jongens los te komen. Dat er minimaal 16 meter gesprongen moest worden voor een plek op het podium was dit seizoen nog niet eerder gebeurd. Spannend is het in deze categorie elke wedstrijd wel, maar echte topafstanden zijn er nog niet gesprongen. Dit leek dan eindelijk te gebeuren toen Thomas Meijer (Zegveld) de stok uitklom en zijn handen boven op de top kon leggen voor een ultieme uitsprong. Helaas voor hem ging de stok zover uit koers dat er geen verbetering werd bereikt van zijn eerder in de wedstrijd gesprongen persoonlijk record. Met 16,12 meter werd door hem wel een mooie derde plek op het podium bereikt. Klassementsleider Jelle de Ruijter (Oudewater) ging als leider in de wedstrijd naar de finale. Zijn zeer verdienstelijke afstand van 16,36 meter bleek geen winnende afstand te zijn, maar wel voldoende voor een tweede plaats. Thuisspringer Sander Kastelein (Zegveld) wist in de finale zijn thuispubliek te trakteren op enkele centimeters extra: 16,42 meter en de titel, zijn avond was geslaagd.

Meisjes

Tot slot de meisjescategorie. En dat is niet de minste categorie als je als supporter uit bent op spanning en sensatie. De concurrentie in de top lijkt sinds deze week te zijn toegenomen, want het lag de gehele wedstrijd dicht bij elkaar. Elk meisje wist: ik kan deze wedstrijd winnen. Tessa van Vliet (Zegveld) beleefde een droomavond. Tweemaal wist zij haar persoonlijke record te verbreken en de afstand van 14,14 meter bleek een tweede plek op te leveren. Derde werd Esther Wesselink (Montfoort) die daarmee nog maar eens bewees dat er over haar goede vorm niet getwijfeld moet worden. 13,64 meter was deze avond voor haar het maximaal haalbare. Winnares werd klassementsleider Gemma van Oosterom (Woerdense Verlaat). Nadat zij in de afgelopen week tijdens de doordeweekse wedstrijd de titel aan zich voorbij zag gaan, wist ze dat deze avond weer recht te zetten. De dreiging in haar sprongen was zichtbaar, al sloeg de stok helaas vaak af. Met 14,26 meter wist ze de concurrentie ternauwernood achter zich te houden en wel de titel op te eisen.

Zo kwam er een eind aan een mooie en spannende wedstrijdavond. Een avond waarin zichtbaar was dat de vorm bij velen groeiende is. En dat geeft vertrouwen, vertrouwen voor de maanden met belangrijke wedstrijden die eraan zitten te komen.

Zaterdag 20 juli gaan de topspringers opnieuw de strijd met elkaar aan, dit keer in Jaarsveld, waar zal worden gesprongen om de Sjors Overbeek Bokaal. Tot dan!