Zegveld
2024-08-25 18:11

Polsstokseizoen nadert haar (anti-)climax

Topvorm, daar wordt naar gezocht door de polsstokverspringers die het tegen elkaar opnamen tijdens de BoerBert Bokaal in Zegveld. Topvorm is nodig, zo aan het eind van het seizoen, met nog acht dagen tot de grootste wedstrijd van het jaar: het Nederlands Kampioenschap. De omstandigheden waren goed: een ondergaande zon, een heerlijk temperatuurtje en nauwelijks wind.

Junioren

Topvorm werd gevonden bij de junioren. De te kloppen man is al het hele jaar Hidde van Dam (Montfoort). Het hele seizoen hikte hij al tegen de magische 21-metergens aan. Deze avond was het dan eindelijk zover: hij wist die grens te passeren. Met een aantal krachtige slagen trok hij de stok stil en klom hij uit. Het resultaat was een prachtige 21,01 meter en de titel. Niet alleen de titel was voor hem, ook het schansrecord van Zegveld heeft Hidde nu op zijn naam staan. De nummer twee van de avond, Mark van der Horst (Schoonhoven), kan ook spreken van een zeer stabiele wedstrijd: hij wist in al zijn voorronde sprongen de 19-metergens te passeren. Dat geeft vertrouwen voor de laatste wedstrijden van dit seizoen. Het podium werd gecompleteerd door Harmen Boogaard (Polsbroek), die met 17,92 meter de spannende strijd om het derde podiumplekje wist te winnen. Zonder meer kan gezegd worden dat de junioren een zeer hoog niveau vertonen, aangezien alle springers de 17-metergens passeerden.

Senioren

De seniorencategorie is over de hele breedte spannend. De top strijdt voor de dagtitel, de middenmoot voor het laatste plekje op het Nederlands Kampioenschap en in de onderste regionen strijden springers voor lijfsbehoud in de topklasse. De laatste weken is het stuivertje wisselen bij de senioren wat betreft de wedstrijdtitels. Kersvers Hollands Kampioen Reinier Overbeek (Benschop) wist zijn goede vorm door te zetten en reikte tot de top van de polsstok. Hij wist tweemaal de 20-metergens te passeren, en met een afstand van 20,80 meter was de tweede plek het maximaal haalbare. De winnaar van de dag werd Erwin Timmerarends (Bodegraven). Hij zette de verste afstand van de dag neer met 21,54 meter en gaf daarmee zijn visitekaartje af. Klassementsleider Rian Baas (Gouda) wist ook de 20 meter te passeren; 20,39 meter was voor hem het maximaal haalbare.

Dames

De damescategorie heeft het voordeel dat waarschijnlijk vijf dames zich zullen kwalificeren voor het NK. De Hollandse dames die zich hebben geplaatst, lijken al vast te staan, dus er kon vrijuit gesprongen worden. Joriene Baas (Oudewater) wist direct in haar eerste sprong een goede 15,60 meter neer te zetten. Tot in de finale beet iedereen zich stuk op deze afstand, maar uiteindelijk moest zij toch tevreden zijn met een tweede plaats. Winnaar van de avond werd Demi Groothedde (Jaarsveld), die de laatste weken laat zien in prima vorm te verkeren. 15,82 meter was bovendien een flinke verbetering voor haar klassement, waar zij nu de derde plek bezit. De verre afstanden komen bij de meeste dames trouwens gemakkelijk op de scoreborden zo aan het eind van dit seizoen. Ook nummer drie, Tessa Kramer (Schoonhoven), wist de 15-metergens te passeren en met 15,14 meter kan zij nu haar blik vooruit richten op de belangrijkste wedstrijd van het seizoen.

Jongens

Bij de jongenscategorie zijn er wat minder startplekken te verdelen voor de Hollandse springers: slechts drie, zoals het er nu naar uitziet. En die strijd ligt nog helemaal open! De beste zaken deed Julian van der Wind (Linschoten). Met 16,33 meter wist hij derde te worden, zijn klassement flink te verbeteren, en nu ook op de derde plek in het klassement te staan. Dat er minimaal een dikke 16 meter gesprongen moet worden om bij de jongens op het podium te komen, is dit seizoen geen vanzelfsprekendheid. Maar deze avond leken de jongens vastberaden om topafstanden neer te zetten. Nikolai Lodder (Oudewater) werd tweede met 16,80 meter en heeft ook hij nog alle kansen om het NK te behalen. De winnaar werd klassementsleider Jelle de Ruijter (Oudewater), die met 17,10 meter alle concurrentie achter zich hield.

Meisjes

Ook de Hollandse meisjes lijken slechts drie startplekken te hebben voor het NK. En het mooie voor de neutrale kijker is dat ook hier de strijd nog helemaal open ligt. Esther Wesselink (Montfoort) lijkt zo goed als zeker van haar NK-startbewijs. In haar laatste voorrondesprong liet zij het publiek zien dat er wel degelijk rekening met haar gehouden moet worden. Met haar goede klimtechniek wist zij een afstand van 14,26 meter te springen. Naast de titel was dit ook nog eens een mooi persoonlijk record. Isabel Overbeek (Benschop) werd tweede. Na vorige week Hollands Kampioen te zijn geworden, kwam zij nu tot een tweede plek en met 13,63 meter wist zij goede zaken te doen voor een NK-ticket. Zij staat nu derde in het klassement, maar de concurrentie zit haar op de hielen. Julia van der Kleij (Bodegraven) werd derde en mag daarmee zeer tevreden zijn over haar wedstrijd.

Zo kwam er een einde aan weer een polsstokwedstrijd. Een wedstrijd die voor sommigen leidde tot een ware climax, maar voor anderen misschien ook wel tot een anticlimax. Topvorm wordt gezocht, want zaterdag 31 augustus om 14:00 start het Nederlands Kampioenschap. Daar wil je springen! Eerst zal er nog een generale repetitie zijn, wanneer op 28 augustus de laatste wedstrijd voor het ABZ diervoeding klassement wordt gesprongen in Polsbroekerdam, de Klever Montage Bokaal. Daar zal iedereen nog één keer op zoek gaan naar die topvorm. Want op 31 augustus moet je er staan: in topvorm.