2005-07-11 16:16

Erik Bos verbetert positie in puntenklassement

POLSBROEKERDAM – Erik Bos heeft zijn positie in het puntenklassement van de polsstokbond Holland verbeterd. De springer uit Waarder won de wedstrijd in Polsbroekerdam met een afstand van 17.27 meter.

Goudsche Courant: 11 juli 2005

Voor het klassement tellen de zeven beste afstanden, die deze zomer worden gemaakt. Als zevende afstand had Bos een afstand van 16.80 meter staan en dat betekende voor de vroegere Bodegraver, die ooit het polsstokverspringen leerde bij boer Willem Bakker in De Meije, een verbetering van 47 centimeter. Ook Theo van Kooten, die met 17.23 meter tweede werd en Tino Leliveld, die een afstand van 16.99 meter op de borden bracht, verbeterden zich.

Opvallend was dat geen van de drie springers zich in de finale verbeterde. De Bodegraver Leliveld en Bos belandden een keer in het water en Van Kooten ging in zijn laatste poging zo schuin dat hij buiten de sector belandde en geen afstand werd opgemeten. Erik Bos: „Gezien de wind die schuin van voren kwam vind ik dat ik het verkeerd heb gedaan. Op een na heb ik alle wedstrijden in Polsbroekerdam gewonnen“.

Verrassend was de terugkeer van Remco van den Berg. Twee jaar geleden liep de springer uit Lopikerkapel een blessure op, die hem het hele vorige seizoen aan de kant hield. Met een sprong van 16.46 meter werd Van den Berg vijfde bij de senioren achter Werner Kamphof (Oudewater) met 16.47 meter. „Ik heb veertien dagen geoefend op mijn uitsprong en het gaat de goede kant op. Doordat er nog negen wedstrijden zijn kan ik een volledig klassement springen. Ik hoop er op 27 augustus als hier het NK wordt gehouden bij te zijn“, sprak Remco van den Berg na afloop tijdens de prijsuitreiking in het dorpshuis Triangel.

De achttien meter werd dit keer ook niet gehaald door Jaco de Groot. De nationale recordhouder bij de junioren kende wel progressie in zijn sprongen. Van 15.53 meter, 16.46 meter en 16.58 meter kwam de Kameriker uit op 17.44 meter. Zijn laatste poging eindigde in het koele water. Cornelis de Bruin uit Lopik bevestigde zijn goede vorm van de laatste weken en sprong met 17.29 meter een nieuw persoonlijk record. Gerwin van Vliet werd met 16.29 meter derde. De Snelrewaarder Christiaan Spruit sprong met 16.16 meter ook een nieuw pr.

Bij de dames waren Margriet Kamphof en Wendy Helmes de enigen die meer dan dertien meter sprongen. Margriet Kamphof, leidster in het puntenklassement, kwam tot 13.71 meter en Wendy Helmes tot 13.23 meter. De Bodegraafse Carla Bos hield met 12.96 meter Liesbeth de With (11.82) en Gelieny van der Paauw (12.84) uit de finale. Geen enkele springster slaagde er in zich in de finale te verbeteren.

Bij de jongens ging de zege naar Jan-Willem de Groot uit Kamerik met 14.37 meter voor Florus de With (13.13 meter) en Anthony Lekkerkerker (13.03 meter). Jan-Willem de Groot zat bij zijn laatste poging hoog in de pols, maar belandde toch in het water.

Op dinsdag 12 juli en zaterdag 16 juli wordt gesprongen in Jaarsveld.