2006-07-15 18:16

Extra plankje in prijzenkast Wendy Helmes

Nieuw Nederlands Record voor junioren in Jaarsveld

Verschenen in 'Onze IJsselstreek' van vrijdag 14 juli 2006 (voorpagina en uitslagen pagina 11)

De polsstokverspringers hadden afgelopen week twee wedstrijden op het programma. Zaterdag sprongen ze de Triangel cup en afgelopen dinsdag werd de wisselbokaal van Jaarsveld gesprongen, dit was een inhaalwedstrijd. Naast vele persoonlijke records werd het Nederlands record voor junioren verbroken door Jaco de Groot.

Met 19.30 meter sprong de 20 jarige Jaco de Groot het nieuwe Nederlands record voor junioren in Jaarsveld. Hiermee zit hij 18 centimeter onder het Nederlands record voor senioren van Bart Helmholt, dat hij op 1 juli j.l. gesprongen heeft. Na een stage in het buitenland was dit pas de vijfde wedstrijd van het seizoen. Zelf denkt hij dat het nog verder kan, “want deze sprong was verre van optimaal“, aldus Jaco de Groot.

Tijdens de wedstrijd in Jaarsveld op dinsdag sprongen Anthony Lekkerkerker uit IJsselstein en Dennis van Zelderen uit Lopik naar de tweede en derde plek in de jongenscategorie. Daarmee staat Van Zelderen op de vierde plek in het klassement. Florus de With uit Benschop staat derde in het klassement. Zijn nicht Liesbeth de With behaalde dinsdag de prijs voor de tweede plek. Wendy Helmes uit IJsselstein won de wedstrijd in Jaarsveld met 14.34 meter en vergrootte daarmee haar voorsprong in het klassement om het leidersshirt.

Triangelcup
Tijdens de Triangelcup in Polsbroekerdam vorige week zaterdag won Wendy Helmes ook al, gevolgd door Margriet Kamphof uit Linschoten. Beide springers strijden om de koppositie in het klassement om het leidersshirt. Van rivaliteit was niet veel te merken. Margriet schreeuwde Wendy naar de overkant en besprak met haar de techniek. "Ik kan goed tegen de druk", zei Wendy Helmes. "Als je meer concurrentie hebt dan spring je ook verder. Als het zo doorgaat maak ik ook een kans bij het NK". De prijzenkast raakt inmiddels erg vol. "Ik heb mijn vader gezegd dat ie maar een nieuw plankje erbij moet maken".

Bastiaan de Bruijn uit Lopik sprong zaterdag naar de tweede plaats. Hij staat ook tweede in het klassement voor senioren. "Het gaat lekker. De afsprong kan wel beter, maar daar train ik ook op", reageerde hij. "Mijn doel is om de 18 meter te springen dit seizoen". Hij sprong 17.09 meter in Polsbroekerdam, zijn persoonlijk record staat op 17.73 meter. De 18 meter is een magische grens waar nog niet veel springers overheen gegaan zijn. Erik Bos uit Waarder sprong zaterdag in zijn eerste sprong al 18.11 meter en verraste daarmee het publiek, dat toen nog dicht op de zandbak zat. Na deze sprong ging iedereen een stuk naar achteren.

Tijdens de triangel cup was ook een team van de BBC actief. Reporters van het programma 'Blue Peter' namen de hele wedstrijd op en sprongen uiteindelijk zelf ook. Met een enthousiast 'handclapping' werden de presentatoren begeleid in hun sprong. De opnames zullen waarschijnlijk op 20 september bij de BBC worden uitgezonden.