2006-08-12 7:45

Historie geschreven in Linschoten

Uit "Onze IJsselstreek' van 11 augustus 2006

Tijdens de polsstokverspringwedstrijd om de Veehandel Spruit Bokaal in Linschoten is historie geschreven. Jaco de Groot heeft als eerste springer over de 20 meter gesprongen. Tijdens het Hollands Kampioenschap van vorige week zaterdag verbeterde hij het Nederlands record nog tot 19.96, maar in Linschoten sprong Jaco ruim 40 centimeter verder. Bij nameten is het nieuwe Nederlands record op 20.41 meter gezet.

“De afsprong was dit keer veel beter“, zei Jaco de Groot na afloop. Aart de With (houder van het record van 19.40 meter dat 15 jaar gestaan heeft) sprak altijd over het ultieme gevoel dat je als springer kan hebben. “Ik begreep nooit waar hij het over had, maar nu begrijp ik het. De stok buigt door en op het punt waar de stok terugbuigt moet je je laten gaan en dan krijg je enorm veel vaart mee.“ Tijdens de sprong was goed te zien dat Jaco bij de afsprong veel vaart kreeg en daardoor achterin het zandbed belandde.

De indrukwekkende sprong van de 20-jarige springer uit Kamerik stelt enkele accommodaties voor een probleem. “Het zandbed moet een meter verder zijn dan het Nederlands Record en dat is in Jaarsveld niet het geval. Het zandbed vergroten kan daar niet in verband met de dijk“, aldus Herman Stigter, secretaris van de afdeling Jaarsveld. De komende tijd bekijken de bonden hoe om te gaan met deze verre sprongen. Er kan gekozen worden om de stok niet meer te verlengen, de schansen verder van het water af te zetten of het zandbed te vergroten. Jaco de Groot denkt niet dat het nog verder kan, “Ik heb uit deze stok het maximale gehaald, maar met een top erop kan ik nog wel verder“.

Het verslag van het Hollands Kampioensschappen waar Jaco de Groot nog 19.96 meter sprong is te lezen op pagina 2 en 3.

Nog vier centimeter .......
“Jaco springt verder dan zijn geboortejaar”

Tijdens het Hollands kampioenschap polsstokverspringen in Polsbroekerdam werd een nieuw Nederlands Record gesprongen. Jaco de Groot uit Kamerik heeft het nieuwe Nederlandse Record op 19.96 meter gezet, nog vier centimeter verwijderd van de magische grens van 20 meter.

Halverwege de wedstrijd werd de wind sterker en kregen de springers te maken met tegenwind. Waar normaal de betere sprongen aan het eind van de wedstrijd zitten, was dat nu andersom. Jaco de Groot verbeterde met zijn eerste sprong al het Hollands junioren record. Enkele weken geleden verbeterde hij in Jaarsveld het Nederlands record voor junioren, maar al vrij snel werd het record door de Fries Hannes Scherjon overgenomen. Jaco wilde dit record terug en zette alles op alles om dat in Polsbroekerdam te laten zien. In zijn tweede sprong klopte alles: hij sprong recht in, klom de stok helemaal uit, kon zich bij de afzet van de stok afduwen en belandde helemaal achterin het zandbed. ‘s Ochtends had de organiserende vereniging het zandbed vergroot, zodat de springers meer ruimte hebben. Dat Jaco al die ruimte ‘s middags al nodig had, kon men toen nog niet bevroeden. De 21-jarige junior heroverde niet alleen zijn juniorenrecord, maar sprong gelijk een nieuw Nederlands record en bij nameten bleek dat hij het record met 19 centimeter had verbeterd. “Ik zit nog in een roes”, zei Jaco de Groot na afloop. “Ik heb mijn record weer terug en dat is het belangrijkste.” Jaco hoopt dat de andere springers er niet meer energie door krijgen. “Ik hoop dat het record nu een tijdje blijft staan”. Voor zijn prestaties dit seizoen kreeg hij ook de bronzen polsstokker. “Dat is heel gaaf, die heb ik nog nooit ontvangen. Deze krijgt een speciaal plekje”, aldus een trotse Jaco de Groot, die nu zijn doel op het Nederlands kampioenschap heeft gezet. Alle springers waren trots op hem. Erik Bos: “Hij is de eerste die verder dan zijn geboortejaar heeft gesprongen, dat wilde ik graag doen maar hij is eerder”.

REMCO VAN DE BERG
Bij de junioren was de Hollands kampioen dus snel bekend, bij de andere categorieën was het tot de laatste sprong spannend. Bij de senioren won Remco van de Berg uit Lopikerkapel weer de titel. Hij heeft deze titel al zes keer gewonnen, zowel bij de jongens, junioren en de senioren. “De weersomstandigheden vielen tegen”, zei Remco. “Ik had op een 18 meter sprong gerekend, de afstanden vielen tegen vandaag” Ook Remco van de Berg gaat voor het Nederlands kampioenschap, “die heb ik nog niet gewonnen”.

Wendy Helmes uit IJsselstein kon haar goede vorm van de afgelopen weken niet laten zien. “Dit is niet mijn weertype. Ik had last van de wind.” Margriet Kamphof won het Hollands kampioenschap bij de dames en daarmee staat ze tweede op de kampioenenlijst aller tijden, zeven maal won ze deze titel. Wendy Helmes blijft wel eerste in het klassement. In een doordeweekse wedstrijd sprong ze een nieuw persoonlijk record van 14.64 meter en daarmee heeft ze weer 1.75 meter voorsprong op Margriet Kamphof. Voor het klassement tellen de beste zeven sprongen uit de voorrondes van het afgelopen seizoen. Bij de jongens won Gustian Roskam uit Oudewater, gevolgd door Florus de With uit Benschop. Florus sprong een nieuw persoonlijk record van 15.40 meter en belandde daarmee op het podium.

FINALEMAAND
Voor het polsstokverspringen is augustus de finalemaand. In deze maand vindt een aantal grote wedstrijden plaats. Het Hollands kampioenschap was de eerste grote wedstrijd, zaterdag wordt gestreden om het Kampioenschap van Linschoten. Op 19 augustus is er een Jubileumwedstrijd in Winsum, in verband met het vijftig jaar Fierljeppen in wedstrijdverband en op 26 augustus vindt de belangrijkste wedstrijd van het seizoen plaats, het Nederlands Kampioenschap

Verschenen in 'Onze IJsselstreek' van 11 augustus 2006, op de voorpagina, pagina 2 en 3