2006-08-13 9:24

Polsstokverspringster Liesbeth de With naar beste jaarprestatie bij de Dames

Linschoten: Tijdens het Kampioenschap van Linschoten heeft Liesbeth de With uit Benschop, met een prachtig nieuw persoonlijk record, de beste jaarprestatie bij de Dames verbeterd. Zij sprong 14.78 meter.

De 18 jarige Liesbeth de With nestelt zich met deze sprong op een derde positie op de Hollandse ranglijst aller tijden. Vlak achter de 15 meter springsters Margriet Kamphof (15.22 meter en Hollands Record) en Tineke Vlieger (15.08 meter). Samen met Wendy Helmes uit IJsselstein, die opnieuw twee maal verder dan 14 meter sprong, lijken deze twee Dames de jacht op het nationale record van de Friese Sjoukje Tjalma (15.55 meter) geopend te hebben.

Theo van Kooten uit Driebruggen wist de wedstrijd bij de Senioren te winnen met een afstand van 18 meter precies. Deze afstand was ruim verder dan de 17.60 meter van Erik Bos en de 17.29 van Werner Kamphof. Op de vierde plaats eindigde A-klasser Hans van Eijk uit Bergschenhoek met een prima 17.08 meter. Van Eijk die na een interruptie van maar liefst 10 jaren in 2002 opnieuw begon met de wedstrijdsport benadert dit jaar opeens weer zijn afstanden uit de negentiger jaren.

Opvallend was ook dat Theo van Kooten in deze wedstrijd vijf maal verder dan 17 meter wist te springen. De enige die dit tot nog toe eerder wist te presteren was de huidige koning van de polsstoksport en Nationaal recordhouder, Jaco de Groot uit Kamerik. Sinds afgelopen woensdag is hij de enige polsstokverspringer die verder heeft gesprongen dan 20 meter en ook zaterdag stond er op hem geen maat. Zijn eenvoudig gesprongen 18.81 meter was ruim voldoende voor de dagzege. De Groot weet echter dat hij niet op zijn lauweren kan rusten. In Friesland werd zijn grote tegenstrever Hannes Scherjon Fries Kampioen met maar liefst 19.69 meter. Beide Junioren zitten in hun laatste jaar bij de Junioren en springen regelmatig verder dan de Senioren. Bij de Jubileumwedstrijd in Winsum volgende week zaterdag en vooral het Nederlands Kampioenschap in IJlst een week later zal er een titanenstrijd om de hoofdprijzen van het seizoen 2006 losbarsten tussen deze twee heren.

Terwijl Jaco de Groot de wedstrijden eenvoudig wint en zijn blik richt op het Noorden en de aanstaande kampioenschappen doet zijn jongere broer Jan-Willem het ook uitstekend. Hij wist een nieuw persoonlijk record te springen van 17.73 meter. Achter Jaco de Groot goed voor een tweede plaats op de ranglijst aller tijden voor 17-jarigen. De derde plaats was voor Kenneth Broos uit Linschoten met 16.97 meter. Een evenaring van zijn, afgelopen woensdag gesprongen, persoonlijke record..

Ook in de Jongensgroep werden er opvallende afstanden gesprongen. Zo wist Corné Spruit uit Snelrewaard een persoonlijk record te springen van 17.17 meter. Al weer zijn derde 17 meter sprong van het seizoen. Na een kleine vormcrisis na zijn vakantie was het voor Corné Spruit duidelijk vooral een grote opluchting om de goede vorm, juist op tijd voor het NK, weer terug te vinden. Achter Corné Spruit deed de 13-jarige Dennis van Zelderen uit Jaarsveld van zich spreken. Hij wist twee maal een persoonlijk record te springen om uiteindelijk te eindigen op een indrukwekkende 15.41 meter. Nooit eerder sprong iemand op deze jonge leeftijd zo ver. Een opvallende prestatie voor de technisch zeer fraai springende van Zelderen.

De komende twee weekenden wordt er in Friesland gesprongen. Zaterdag 19 augustus is de Jubileumwedstrijd 50-jaar fierljeppen in Winsum. Het weekend daarop de belangrijkste wedstrijd van het jaar, het Nederlands Kampioenschap in IJlst. Tussendoor zijn de Hollandse topspringers op de woensdagavonden nog twee maal te bewonderen in Jaarsveld