2006-08-18 12:22

Liesbeth de With springt beste seizoensprestatie

“Ik heb weer vertrouwen gekregen“

Artikel is verschenen in Onze IJsselstreek van 18 augustus 2006

Bij de polsstokverspringwedstrijd om het kampioenschap van Linschoten werden verre sprongen verwacht van de junioren en de senioren. Het was echter in de categorie dames waar de verre sprongen werden neergezet. Met 14.78 meter sprong Liesbeth de With niet alleen een persoonlijk record, maar ook de beste afstand dit seizoen bij de dames.

De regen leek spelbreker te worden vorige week zaterdag in Linschoten, maar met een half uur vertraging kon de wedstrijd toch helemaal gesprongen worden. Direct in de eerste sprong van Liesbeth de With uit Benschop was het raak: 14.78 meter is de beste seizoensprestatie bij de dames. Alleen Wendy Helmes kon met 14.07 meter in de buurt komen. Met deze prestatie staat Liesbeth de With tweede in het klassement, achter Wendy Helmes. Margriet Kamphof, die afwezig was bij deze wedstrijd, staat nu op de derde plaats. “Ik had dit niet gedacht“, reageerde Liesbeth na afloop. “Ik had gehoopt op 14.50 meter“. Het seizoen is voor Liesbeth niet goed begonnen. “Vorig jaar zat ik nog op school, nu werk ik en ben ik later thuis, daardoor heb ik minder tijd om te trainen“. Liesbeth de With werd vorig jaar verrassend derde op het Nederlands kampioenschap in Polsbroekerdam. Met haar prestatie in Linschoten zet ze zichzelf weer in het rijtje van favorieten. “Nu maak ik toch weer een kans, ik heb vertrouwen gekregen. Wel ben ik vaak zenuwachtig in Friesland“. Tijdens de doordeweekse wedstrijd vorige week in Linschoten won Liesbeth ook al, daarmee heeft ze vijf wedstrijden gewonnen dit seizoen. “Het is wel leuk als niet constant dezelfde wint. Op het NK hoop ik wel dat er een Hollander wint, wie maakt dan niet uit“.

200 persoonlijke records
Tijdens de wedstrijd werd ook het 200e persoonlijke record van de polsstokbond Holland gesprongen. Martijn Baars uit Benschop verbeterde zijn record tot 13.32 meter. Hij springt in de jongensgroep en valt soms niet op tussen alle toppers. “Ik zal wel eens in de finale willen staan. Ik ga werken aan de techniek“. Zijn doel voor dit jaar was een goede 13 meter springen, “Nu op naar de 14 meter, dat lukt dit jaar misschien niet meer“, aldus Martijn Baars.

In de jongensgroep werd zaterdag nog een record gesprongen. De 13-jarige Dennis van Zelderen uit Jaarsveld verbeterde twee keer zijn persoonlijk record en met 15.41 meter verbeterde hij zelfs het record voor 13-jarigen. Nog nooit heeft iemand van 13 zo ver gesprongen. Met deze prestatie eindigde hij op de derde plaats. Corné Spruit won de wedstrijd met een nieuw persoonlijk record van 17.17 meter.

Bij de junioren won Jaco de Groot vrij eenvoudig. Met 18.81 meter bleef hij de nummer twee (zijn broer Jan-Willem) ruim één meter voor. Jan-Willem de Groot sprong een persoonlijk record van 17.73 meter en staat daarmee op de tweede plaats op de ranglijst aller tijden voor 17 jarigen, achter Jaco. Jaco is bezig met zijn laatste jaar als junior en doet volgend jaar mee met de senioren. Op 26 augustus kan hij voor de laatste keer Nederlands Kampioen worden in deze categorie. Ook Theo van Kooten zal op die dag de titel in ontvangst willen nemen. Zaterdag werd hij kampioen van Linschoten met een afstand van 18 meter. Alle vijf sprongen gingen over de 17 meter, alleen Jaco de Groot deed hem dit zaterdag na.

De springers maken zich nu op voor twee wedstrijden in Friesland. Op 26 augustus zal in IJlst gesprongen worden om het Nederlands Kampioenschap.