2006-08-20 17:00

Hollandse springers zonder titels terug uit Winsum

In het Friese Winsum, waar afgelopen zaterdag een jubileumwedstrijd polsstokverspringen werd georganiseerd, konden de Hollandse springers geen potten breken en moesten zonder titels naar huis

De wedstrijd die werd georganiseerd in verband met het 50 jarig bestaan van fierljeppen als wedstrijdsport kende wel een absoluut hoogtepunt met een nieuw Nederlands record bij de senioren.

Bart Helmholt uit Hurdegaryp schonk zich op zijn 24 ste verjaardag een wel heel mooi kado door als eerste Fries uit de geschiedenis de 20m grens te passeren. Hij verbeterde zijn eigen Nederlands record bij de senioren en bracht het van 19.77m naar 20.12m.

De Hollandse senioren sprongen zeker niet slecht met persoonlijke records voor Bertjan van Vliet uit Woerden(17.28m) en Bastiaan de Bruijn uit Lopik (17.77m) maar waren deze middag niet opgewassen tegen het Friesse geweld.

Dat het nivo deze middag bijzonder hoog lag, bleek wel. Met een hele mooie 18.19m miste Theo van Kooten uit Driebruggen zelfs een plekje in de finale. Daarin zat namens Holland alleen Erik Bos uit Waarder die met 18.50m “slechts“ derde werd want Oane Galema uit It-Heidenskip pakte met een nieuw p.r. van 19.06m de tweede plek.

Bij de junioren was vooraf gerekend op een titanenstrijd tussen de “eeuwige“ rivalen Jaco de Groot uit Kamerik en Hannes Scherjon uit Noardburgum. Beide mannen sprongen dit seizoen al meerdere keren over de 19m, de Groot is Nederlands recordhouder met 20.41m, maar leken deze middag verstoppertje te spelen voor het naderende N.K. Scherjon pakte met 18.37m de titel, en Jaco werd met 17.87m tweede, maar van een titanenstrijd was geen sprake. Floris van Elzakker uit Linschoten werd met 16.80m vierde.

De jongensgroep werd gedomineerd door de Friezen. Alwin Fonk uit Burgum pakte met 17.34m de titel. Corné Spruit uit Snelrewaard (14.72m) en Gustian Roskam uit Oudewater (14.96m) kwamen er deze middag niet aan te pas.

In de damesgroep was het deze middag het spannendst. Uiteindelijk ging de titel met 13.99m naar Jildou Postma uit Sneek. Wendy Helmes uit IJsselstein sprong zich met een keurige 13.75m naar de tweede plaats en de Benschopse Liesbeth de With pakte met 13.34m het brons. Ook Dymphie van Rooijen uit IJsselstein, die met 13.19m vierde werd, presteerde uitstekend.

Aanstaande zaterdag zien de toppers elkaar weer. Dan is het alweer de laatste wedstrijd van dit historische seizoen. Traditiegetrouw wordt er dan gestreden om het Nederlands kampioenschap. Deze keer vindt dat, vanaf 14.00 uur, plaats in IJlst.