2006-08-27 15:54

Wendy Helmes en Jaco de Groot pakken Nederlandse titel

Bij het Nederlands kampioenschap polsstokverspringen afgelopen zaterdag versprongen in het Friese IJlst maakten de springers er een waar spektakelstuk van ...

...en werd de buit eerlijk verdeeld. Twee titels gingen naar Holland en twee bleven in Friesland.

Nadat de kruitdampen waren opgetrokken kon de balans worden opgemaakt, en die was er één om in te lijsten. Een nieuw Nederlands record bij de jongens, drie kampioenschaps records, vier schansrecords, en de meeste meters ooit in één wedstrijd maakten dit N.K. tot de beste wedstrijd ooit.

Een ontketende Wendy Helmes pakte de titel bij de dames. Nadat zij in de voorronde al een schitterend nieuw p.r. van 14.72m had laten noteren knalde zij daar in de laatste sprong van de middag weer overheen en ging er met 15.07m met het zo felbegeerde gouden polsstokje vandoor. Dat was precies 20 jaar nadat haar moeder ook al eens een N.K. wist te winnen. Voor het laatst was in 1997 (Marja van Eijk) de titel voor een Hollandse dame. Bovendien werd zij met deze titel de jongste dame ooit, die kampioen van Nederland werd. “Hier kun je natuurlijk alleen maar van dromen. Op een N.K. twee keer je p.r. verbeteren en dan ook nog de titel grijpen dat is werkelijk helemaal fantastisch“ aldus de 15 jarige IJsselsteinse.
De tweede plaats was met 13.55m voor Margriet Kamphof. “Weer een tweede plaats, en dus geen titel. Het is om onderhand moedeloos van te worden, maar uiteraard gun ik het Wendy van harte want zij was vanmiddag gewoon een klasse apart“ aldus de Linschotense. De derde plek ging met 13.37m naar Jildou Postma uit Sneek.

Met een schitterende 18.88m prolongeerde Jaco de Groot zijn titel in de juniorengroep. Het was sinds 1987-1988 niet meer voorgekomen dat in deze groep twee jaar achter elkaar een Hollander op de hoogste trede stond.
“Natuurlijk stond er druk op mij deze middag. In de twee eerdere ontmoetingen dit seizoen kon ik niet winnen van Hannes Scherjon, maar gelukkig heb ik het massaal toekijkende publiek en pers, laten zien dat ik hem ook op Friese bodem kan verslaan“ aldus de dolblije 20 jarige springer uit Kamerik, die in vier jaar tijd maar liefst drie keer de juniorentitel won. Hannes Scherjon uit Noordburgum pakte met 18.66m het zilver. Met een prachtig nieuw p.r. van 17.54m sprong Cornelis de Bruijn uit Lopik zich naar het brons.

Bart Helmholt uit Hurdegaryp pakte met 19.17m de titel bij de senioren. Het was een terechte overwinning voor de man die het hele seizoen al de sterkste springer was. Graag had hij echter ook het kampioenschapsrecord van Aart de With (19.42m), wat al sinds 1991 staat, uit de boeken gesprongen. Titelverdediger Erik Bos moest met 18.77m genoegen nemen met de tweede plaats. “Ik ben er zeer tevreden mee. Bart is het hele seizoen al een klasse apart. Natuurlijk kan hij vandaag een slechte dag hebben, maar dat was dus niet zo. En dan ben ik gewoon de beste van de rest“ reageerde de 30 jarige springer uit Waarder.

Met een fenomenaal nieuw Nederlands record van 18.45m pakte de pas 14 jarige Alwin Fonk uit Burgum de titel in de jongensgroep. Hij verpulverde daarmee het drie jaar oude record van Jarno Knijff wat op 17.80m stond. “Het zou verboden moeten worden dat jongens van die leeftijd, al zulke grote mensen afstanden springen“ sprak speaker Hendrik Murk Haansta. Hij doelde daarmee op het feit dat er aan veel accomodaties gewerkt zal moeten worden, om ook daar zulke topsprongen te kunnen maken. De tweede plaats was met 16.42m voor Nard Brandsma uit It-Heidenskip. Corné Spruit sprong zich met een hele fraaie 16.31m naar het brons. “Tegen Alwin was vanmiddag natuurlijk niet op te boksen, daarom heb ik me gericht om in ieder geval een podiumplaats te halen en dat is me dan ook gelukt. Na een paar mindere wedstrijden ben ik dan ook heel blij met deze derde plek“ aldus de 16 jarige springer uit Snelrewaard, die volgend jaar over gaat naar de junioren.