2007-07-08 21:15

Friesland versus Holland: Krachtsverschil nihil tijdens tweekamp polsstokverspringen

IJLST: De Hollandse polsstokverspringers moesten zaterdagmiddag uiteindelijk de eer laten aan de thuisspringende Friese fierljeppers, maar wat was het een zinderende wedstrijd.

Vorig jaar nog wisten de Hollanders in eigen huis (Linschoten) de Friezen verrassend te verslaan. Dit jaar hadden de rekenmeesters vooraf becijferd dat de kansen voor de Hollandse springers veel beter waren dan in het voorgaande jaar. De cijferaars bleken gelijk te krijgen, er bleek nauwelijks meer sprake van een krachtsverschil tussen beide kampen.

Vanaf de start van de wedstrijd gingen de kansen op en neer. De commentatoren hielden het publiek en springers op enerverende wijze continue op de hoogte van de tussenstanden die de ene keer voor de Friezen en de andere keer in het voordeel van de Hollanders spraken. De Friese deelnemers wisten de wedstrijd uiteindelijk te winnen met een recordafstand van 376,50 meter. De Hollanders bleven slechts 1.97 meter achter en sprongen daarmee ook meer meters bijeen dan het vorig jaar gesprongen Tweekamp record van 372.18 meter.

De senioren categorie, waarin van te voren gerekend was op verlies, bleek uiteindelijk de categorie waarin de meeste winst behaald werd door de Hollanders. De eindstand was 136.74 meter om 133.98 meter, een verschil van 2.76 meter. Opvallend waren daarbij met name de prestaties van Jaco de Groot (Kamerik) en Werner Kamphof (Oudewater). Jaco de Groot wist ondanks een hinderlijke beenblessure de verste sprong van de dag (18.70 meter) te maken. Werner Kamphof sprong naar een prachtig nieuw persoonlijk record van 18.40 meter en werd, achter de Fries Bart Helmholt, derde in de wedstrijd.

Vermakelijk was het commentaar bij de falende Fries Henk Schievink. Hij wist als enige seniordeelnemer na vier sprongen geen afstand neer te zetten voor het Friese team (er wordt dan een drempelafstand van 15 meter genoteerd) en mocht volgens de Friese commentator het Friese land nu wel voorgoed verlaten. Uiteraard boden de Hollanders het slachtoffer onmiddellijk een warm onderkomen aan in hun ’heitelân’.

Ook de Hollandse Dames wisten hun categorie te winnen. Zij kregen hierbij echter onverwacht felle tegenstand van de Friese dames. Zowel Anna Jet Leyenaar (13.67 pr) en Janneke Noordmans (13.84 sr) deden het onverwacht goed. De eindstand was 52.36 meter om 53.35 meter, een verschil van 99 centimeter. Uiteindelijk wist de Hollandse crack Liesbeth de With (Benschop) de wedstrijd toch naar haar toe te halen met 13.87 meter. Klassementsleidster Wendy Helmes had een voor haar doen wat mindere dag en werd vijfde met 13.38 meter.

De Hollandse Junioren moesten helaas het onderspit delven tegen de Friese tegenstanders. De eindstand was 130.14 meter om 128.40, een verschil van 1.74 meter. Door beide partijen werd wel erg goed gesprongen waarbij Cornelis de Bruijn uit Lopik de show stal. Hij sprong twee maal verder dan 17 meter, waarbij zijn 17.45 meter slechts 9 centimeter minder was dan zijn persoonlijk record. Ook Christiaan Spruit uit Snelrewaard deed het erg goed met een uitstekende 16.75 meter. Niels Koetsier uit Waddinxveen, was als achtste junior uitgenodigd voor de wedstrijd en maakte zijn uitverkiezing meer dan waar. Hij sprong een uitstekend persoonlijk record van 16.38 meter en stond daarmee lange tijd aan de leiding van de wedstrijd. Klassementsleider Floris van Elzakker wist bij zijn laatste sprong dat 17.23 meter voldoende zou zijn geweest voor de eindoverwinning bij de Tweekamp. Hij deed een ultieme poging, maar het mocht niet baten. Zijn 15.25 stak nu wat bleek af tegen alle andere goede prestaties.

Bij de Jongens was vooraf gerekend op een gelijk spel. Het mocht niet zo zijn. Waar de Hollandse jongens gemiddeld of zelfs iets minder sprongen dan normaal, sprongen de Friese jongens de beste wedstrijd van hun seizoen. Een nadelig resultaat van 3.98 meter was het gevolg (60.02 om 56.04 meter). Daarbij moet genoemd dat Sander van Vliet (Oudewater), zoals al het hele seizoen, opnieuw goed presteerde. Zijn 14.72 was prima in orde en goed voor een derde plaats. Positief is natuurlijk dat de talentvolle jongens hier weer een belangrijke ervaring hebben opgedaan voor de toekomst.

Onder moeilijke omstandigheden, met een sterke wind van de zijkant, werden in een zeer spannende wedstrijd, de tweekamprecords opnieuw gebroken. Het geeft nog eens aan dat het polsstokverspringen (of fierljeppen) in zowel Friesland als Holland enorm in de lift zit. Hierbij aangetekend dat de Hollandse regio de achterstand op het Friese kamp in korte tijd volledig heeft weggepoetst.