2008-08-31 13:13

Verslag van jeugd + ouders wedstrijd Jaarsveld

Door Jeannette van Schaik

Ondanks het mooie weer toch weinig natsprongen in Jaarsveld

Het was heerlijk weer voor een wedstrijd polsstokverspringen. Vandaar dat er heel wat jeugd en ouders waren gekomen om een sprong te wagen. Ja, want vandaag waren ook de ouders van de jeugdspringers aan de beurt. En ik dan je alvast verklappen dat ze beter hebben gesprongen dan vorig jaar.

Ook de jeugd heeft heel ver gesprongen dit seizoen. Vooral je jonge jeugd maakte er af en toe een waar spektakel van. Wisten de beste drie springers wel vier keer verder te springen dan de oudere jeugd. En ook de 8 meterlijn was gewoon overheen te springen door hen.
Vorig jaar was er nog een verschil van meer als een meter in de gemiddelde afstand. Nu is de gemiddelde gewonnen afstand 7.33 meter.
Ook wisten zij met elkaar 65 PR’s te springen.

Door de oudere jeugd zijn er dit jaar weer twee schansrecords aangegaan. Die van Vlist en van Jaarsveld. Zij sprongen zelfs één keer over de 9 meter heen. Ook hier is goed gesprongen. Een gemiddelde gewonnen afstand van 7.86 meter. Zij wisten met elkaar 185 nieuwe PR’s te springen. Er is dus heel wat talent onderweg.

Zo ook vandaag ging het goed bij de jeugd. Met zo’n vernieuwde schans die iets hoger is dan de oude, springt het een stuk beter. En dat was goed te merken.

John Cluistra was degene die als eerste de 7 meterlijn passeerde en daarmee ook de leiding nam. Maar dat duurde niet zo heel lang.
Een verrassende Rosalieke de Wit nam de leiding over. Misschien kwam het omdat Wim Roskam vandaag speciaal voor de jeugd gekomen was om deze wedstrijd van commentaar te voorzien. Het was erg gezellig en als je dan te horen krijgt dat je jongere zus al op de grote schans springt, en het daar goed doet, wil je natuurlijk wel even laten zien dat je niet zomaar een wedstrijdje springt. Rosalieke sprong namelijk een mooi nieuw PR van 7.70 meter. Ook haar tweede sprong was niet mis. Maar met een mooie 7.50 meter niet genoeg voor verbetering.

Leon Baars had wat pech de laatste wedstrijden. Is een paar keer nat gegaan, maar vandaag ging het goed. Een mooie rechte sprong maakte dat hij zelfs over de 8 meter heen ging. Ook voor Leon een nieuw PR van 8.23 meter. Hiermee ben je ineens een heel eind gestegen in het klassement.

In zijn eerste wedstrijd in Vlist had Bas van Ingen iedereen al verrast met een prachtige sprong. En om te laten zien dat dat geen toeval was, maar hij echt goed is, deed hij het hier in Jaarsveld nog eens over. Bas sprong in de eerste ronde al een mooie afstand van 8.28 meter. Dit was al voldoende voor de eerste prijs, maar in de tweede ronde was de stok bijna te kort. Hij sprong niet alleen een nieuw PR van 8.83 meter. Ook ging vandaag het 9 jaar oude schansrecord eraan. Dit was gesprongen op 16 juli 1999 door Sebastiaan van Oort. Hij zette toen een goede afstand van 8.50 meter neer.

Zo is de uitslag bij de jeugd vanaf 10 jaar:
1ste Bas van Ingen 8.83 meter
2de Leon Baars 8.23 meter
3de Rosalieke de Wit met 7.70 meter

Ook de jeugd t/m 9 jaar sprong goed. Het eerste PR was voor Esmee van Schaaik. Zij sprong vandaag haar tweede wedstrijd en wist als enigste in deze jonge jeugd twee keer haar PR te verbeteren. Uiteindelijk bracht zij de afstand tot een mooie 6.03 meter.

En dat de springers die voor het eerst meedoen niet zo ver komen een fabel is bewees Tom Vendrig maar weer. Een eerste wedstrijd is altijd een beetje spannend, maar Tom leek daar geen last van te hebben. Hij zette een keurige 6.44 meter neer.

Om nog maar even te kijken naar PR verbetering. Daar is Philip van der Lee goed in. Hij sprong vandaag maar liefst 1.14 meter bij zijn PR naar een goede afstand van 6.81 meter.

Poeh poeh wat kunnen die jonge springers een wedstrijd onderling spannend maken. Tot aan de laatste sprong was het onzeker wie er zou winnen en wie er nog meer met een prijs naar huis mocht gaan.
Zo sprong Matthieu van Vuuren in de eerste ronde een nette 6.53 meter. Julia van Eijk ging daar overheen naar 7.00 meter. En daar sprong Reinier Rietveld weer overheen naar een mooie 7.30 meter.

Toen Robert Benschop aan de beurt was keek natuurlijk iedereen vol spanning. En dit keer maakte hij het wel weer erg bont. Met een prachtige sprong zette hij zijn voeten neer over de 8 meter. Met een hele mooie 8.07 meter nam hij de leiding over die niemand hem meer afnam.

Gerben van Schaik deed wel zijn best, en sprong zich nog wel naar de tweede plaats met een afstand van 7.34 meter, maar in de tweede ronde moest hij die, voor even, weer aan Julia van Eijk geven.

Julia was namelijk op de vijfde plaats terecht gekomen met haar eerste afstand. Dat wilde zij niet zomaar toelaten. Met een goede sprong en een nieuw PR van 7.53 meter, kwam zij weer terug. Nu stond Julia weer op de tweede plaats.

Maar voor Gerben van Schaik was de strijd nog niet gestreden. Hij wilde het dit seizoen geen tweede keer laten gebeuren dat hij zonder prijs naar huis ging. Na een goede sprong liet hij een afstand van 7.62 meter achter zijn naam noteren.

Uitslag jeugd t/m 9 jaar:
1ste Robert Benschop met 8.07 meter
2de Gerben van Schaik met 7.62 meter
3de Julia van Eijk met 7.53 meter


Jeannette maakt foto's van de wedstrijd. Deze komen volgende week op de website
Foto: Cock van Vuuren


Klassementoverzicht 2008

Niet alleen de wedstrijd zelf was spannend, ook de strijd in het klassement was in volle gang vandaag. In deze categorie zijn 5 prijzen te verdelen, de zeven beste afstanden van het gehele seizoen worden bij elkaar opgeteld. Daarvan krijgen de vijf verste afstanden een prijs. Bij de jeugd t/m 9 jaar en ook bij de jeugd vanaf 10 jaar. Ook als je in de loop van het jaar licentie hebt gesprongen blijven de afstanden meetellen. Dit alles is op de site te vinden.
De top 10 aller tijden is te vinden op de site via sitemap/klassementrecords.

Soms is er een klassement waar niet zo veel meer aan veranderd kan worden, maar vandaag was dat niet het geval. Ze hebben Mieke Baars heel wat rekenwerk bezorgd om het helemaal goed te krijgen. Maar ze is er voor geslaagd. Er stonden een aantal springers heel dicht bij elkaar in het klassement en omdat ze allemaal natuurlijk heel graag in die top vijf wilde staan hebben ze goed hun best gedaan. Bij de jeugd vanaf 10 jaar hebben de nummers 1 t/m 3 al licentie gesprongen. Zij kunnen dus niets meer aan hun afstand veranderen.

De eerste twee, Arieko Zwijnenburg en Robin van Duin, respectievelijk 54.38 en 53.87 meter waren eigenlijk niet meer in te halen. De nummer drie, Mirjam Oosterom, echter nog wel.
Nees de Bruijn stond eerst nog op een vierde plaats onder Mirjam. Hij had zijn laatste afstand verbeterd en was dus een plaatsje gestegen.
Leon Baars was dan wel weer een verrassing. Hij had zijn klassement nog niet vol, dus telde zijn afstand van deze dag, een sprong van maar liefst 8.23 meter, helemaal mee. Zo komt het dat Leon de vierde klassementprijs mee naar huis mocht nemen.
Mirjam Oosterom werd hierdoor naar de vijfde plaats gewezen. Maar toch heb je een goed seizoen gesprongen bij de jeugd Mirjam. Je staat maar mooi als enigste dame in de top 5.

Uitslag klassement jeugd vanaf 10 jaar:
Eerste Arieko Zwijnenburg 54.38 meter
Tweede Robin van Duin 53.87 meter
Derde Nees de Bruijn 52.09 meter
Vierde Leon Baars 52.03 meter
Vijfde Mirjam Oosterom 51.80 meter

Bij de jeugd t/m 9 jaar is er beter gesprongen dan ooit.

Vorig jaar was er in deze categorie maar één springer die de 50 meter passeerde. Dit seizoen waren dat er wel vier. Het is dus duidelijk dat er super gesprongen is door deze jonge springers.

Robert Benschop stond lange tijd niet zo hoog genoteerd. Door een nare val sprong hij even een tijdje niet mee. Maar gelukkig is hij toch weer begonnen. Hij kwam terug, en hoe. Hij had blijkbaar wel flink doorgetraind toen hij niet sprong. Want de eerste wedstrijd ging hij direct met de eerste prijs naar huis. En dat zette hij voort. De 8 meters kwamen in beeld, daar staan er maar liefst vier van in zijn klassement. En alsof dat nog niet genoeg was sprong hij ook zichzelf nog in het klassement allertijden. Eerst nog onderaan, maar nu op een mooie vijfde plaats. Zelfs bij de jeugd vanaf 10 jaar zou hij eerste geworden zijn. Knap werk Robert.

Gerben van Schaik stond lange tijd eerste in het klassement. Maar Robert telde hard op met zijn afstanden. Heel even mocht hij nog terug naar de eerste plaats. Maar het was net niet genoeg wat Gerben daarna sprong. Wel een keurig seizoen gesprongen Gerben. Ook jij staat in het klassement allertijden. Op een tiende plaats, maar zo te horen wil jij volgend jaar de eerste plaats van je broer Martijn in gaan nemen. Een goed voornemen, maak er wat van.

Auke de Wit staat op de derde plaats. Hij was niet meer in te halen door de nummers vier en vijf. Ook Auke heeft een mooi seizoen gesprongen. Ondanks dat hij deze laatste wedstrijd twee keer nat ging, had je het eerder in het seizoen al goed gedaan. Goed doortrainen in de winter Auke, veel in bomen klimmen, dan kun je ze volgend jaar allemaal aan.

De vierde plaats was lang onzeker. Het was wisselen met Julia van Eijk, Matthieu van Vuuren, Brenda Baars en Rienier Riedveld. Uiteindelijk was het Julia van Eijk die de beste afstanden neerzette. Ook zij wist in deze laatste wedstrijd het totaal van 50 meter te passeren. Ondanks dat je in het begin van het seizoen niet mee kon doen vanwege een blessure aan je arm, ben je goed terug gekomen Julia. Ook voor jou geldt dat je als enigste meisje in de top 5 staat.

De vijfde plaats was tot de laatste sprong toe onzeker. Stond Brenda Baars lange tijd vijfde. Matthieu van Vuuren had al uitgerekend dat als hij nu een goede sprong zal maken, hij toch nog op die vijfde plaats terecht kon komen. En dat was gelukt. Met een minimaal verschil van 5 centimeter heb je toch nog maar even de vijfde plaats ingenomen. Goed gedaan Matthieu. Volgend jaar krijg je het een stuk makkelijker, denk je, dan ben je als enigste in de jonge jeugd. Maar kijk uit, ik heb al heel wat talent aan zien komen. Doe je best, veel succes ermee.

Uitslag klassement jeugd t/m 9 jaar.
Eerste Robert Benschop 55.05 meter
Tweede Gerben van Schaik 54.09 meter
Derde Auke de Wit 51.63 meter
Vierde Julia van Eijk 50.10 meter
Vijfde Matthieu van Vuuren 49.43 meter