2009-06-14 19:49

Verslag en foto's van de jeugdwedstrijd in Vlist

Door Jeannette van Schaik

Jeugd springt op topniveau!

Ja ja het was weer heerlijk en dat was goed te merken ook, want er waren dit keer 25 springers die zicht meldden om een sprong te wagen. En met zulk lekker weer vliegen de PR’s ons om de oren. Met in totaal 27 nieuwe PR’s gaan we toch weer aardig richting recordsprongen.

In de jeugd B werd er vandaag op een ongekend hoog niveau gesprongen, want zelfs met een sprong van 7.50 meter viel je nog niet in de prijzen.

Annemarie van Schaik zette al in de eerste ronde een sprong van 8.24 meter neer. Tja wat wil je daar dan op antwoorden?

Het was Fabiënne Overbeek die daar een poging toe deed. Zij kwam bij 7.16 meter in het zand terecht. Maar Lucas van Eijk wilde ook graag en dacht ik ga er gewoon voor. En ja hoor, het lukte hem om 7.51 meter te springen.

Ook Matthieu van Vuuren ging ervoor en sprong zich mooi tussen Fabiënne en Lucas in met een afstand van 7.20 meter.

In de 2de ronde ging de strijd er iets feller aan toe. Ook Guirence Windzak liet van zich horen. Hij sprong zich ( heel even ) naar een derde plaats. Maar omdat er zo goed gesprongen werd en de springers niet voor elkaar onder deden was zijn mooie 7.33 meter, bleek later, goed voor een vijfde plaats.

Annemarie voelde dat het er stevig aan toe ging en verstevigde haar positie in de tweede sprong naar 8.39 meter.

Zo hadden ook Fabiënne en Matthieu door dat de strijd goed was losgebarsten. Fabiënne Overbeek wist haar positie naar de tweede plek te verhogen met een afstand van 7.60 meter. Matthieu van Vuuren sprong zich met 7.56 naar een derde plaats.

En ach het was mooi weer en we waren er toch. De jeugd springt graag en het liefste 3x, dus gingen we in overleg met de wedstrijdleiding. Ja jippie het werkte, we mogen 3x springen!!

De grote schansen waren al klaar toen de jeugd nog bezig was. Vandaar dat commentator Maartje bij de jeugd verder ging. Wat was dat leuk zeg! Of het ook echt werkt dat er dan nog beter gesprongen word weet ik niet, maar de derde ronde is er nog wel wat veranderd. En hoe?

Deze ronde sprongen ook Brenda Baars, Eline Duurkoop, Reinier Rietveld en Arjan Mulder over de 7 meterlijn heen. Helaas mochten deze mooie sprongen niet beloond worden met een prijs. Dat zegt al genoeg over het hoge niveau van de jeugd.

Fabiënne Overbeek verbeterde nogmaals haar PR en dacht met 7.71 meter toch aardig zeker te zijn van haar 2de plaats.

Maar helaas voor haar kwam Lucas van Eijk, na een natsprong in de tweede ronde, met een prachtige sprong. “Hij had zelfs nog tijd om te denken wat hij moest doen“ hoorde ik om me heen.

Het publiek was stil van verbazing om daarna uit te barsten in een waanzinnig gejuich en applaus voor Lucas. Hij sprong zich met een formidabele afstand van 7.96 meter naar een 2de plaats.

Jeugd A.
Daar ging het er nog iets feller aan toe. Waar Nees de Bruin met 8.16 meter de trend zette van de 8 metersprongen, volgde er een hele reeks. En dat in de eerste ronde al.

Leon Baars deed daar nog een flinke schep bovenop naar 8.85 meter. Auke de Wit ( 8.14 meter) en Gerben van Schaik ( 8.22 meter ) moesten nog even ’inspringen’.

Nees de Bruin wist dat het beter en verder moest en dat lukte. Met 8.51 meter in de tweede ronde, pakte hij de tweede plaats terug.
Een poosje dachten de springers dat het zo wel goed was voor een plaatsje op het podium. Maar helaas de strijd was nog niet gestreden. Want daar was die veel gevraagde derde ronde. En daar was dan ook die, het zat er in, 9 meter sprong. Het was dan wel een verassing wie het zou springen.

Danny Baas, die tot nog toe de 8 meterlijn net niet haalde en dus geen concurrentie bleek, ging keurig recht over. Hij klom goed en maakte een uitsprong. Verbaasd en blij zette hij zijn voeten bij 9.02 meter in het zandbed neer. Het was niet genoeg voor een schansrecord. Deze staat op naam van Coen Huisman met 9.18 meter, gesprongen op 14 juni 2008. Maar het was deze dag wel genoeg voor een eerste plaats.

Ook Robert Benschop deed nog een verwoedde poging en verbeterde zichzelf nog wel naar 8.46 meter. Julia van Eijk deed ook goed mee in de strijd om de 8 meters. Zij sprong een mooie 8.30 meter. Goed voor een nieuw PR, zoals zo veel deze dag gesprongen hebben. En ook goed voor een zesde plaats.

Even leek het allemaal beslist. Tot in de der na laatste sprong Gerben van Schaik aan de beurt was en met een, op dat moment, 6de plaats geen genoegen nam. Hij ging ervoor en wilde meedoen in dit 8 meter gevecht om een prijs. Het ging goed, hij kwam goed in de stok en met een mooie uitsprong landde hij bij 8.74 meter in het zandbed. Na deze superspannende en zeer leuke wedstrijd is de uitslag:

Jeugd B
1ste Annemarie van Schaik met 8.39 meter
2de Lucas van Eijk met 7.96 meter
3de Fabiënne Overbeek met 7.71 meter

Jeugd A 1ste Danny Baas met 9.02 meter
2de Leon Baars met 8.85 meter
3de Gerben van Schaik met 8.74 meter

De volgende wedstrijd is op zaterdag 20 juni 2009 om 12.30 uur in op de nieuwe schans van Jaarsveld.