2009-07-05 11:19

Polsstokverspringen beleeft tweekamp thriller, Holland v.s. Friesland

WINSUM: De jaarlijkse Tweekamp tussen Holland en Friesland kende afgelopen zaterdag een spectaculair verloop. In de bakermat van het polsstokverspringen (fierljeppen) trok Friesland uiteindelijk nipt aan het langste eind.

Einduitslag: Holland 383.54 meter, Friesland 385.91 meter. Friesland wint met 2.37 meter verschil
Voor het 3de jaar op rij lieten de polsstokverspringers van Holland en de fierljeppers van Friesland zien volledig aan elkaar gewaagd te zijn. De wedstrijd verliep als in de beste thriller waarbij de kansen tussen beide regio’s continue keerden. Dan weer had Friesland een voorsprong van enkele centimeters, dan weer het Hollandse team. De wedstrijd ging dermate gelijk op dat de commentatoren tijdens de wedstrijd durfden te zinspelen op een gelijk spel. Een statistieke onmogelijkheid was de tussentijdse bevinding. En dat bleek, want Friesland wist in eigen huis te winnen. Zij namen de titel over van Holland en mogen zich, een jaar lang, de sterkste polsstokverspring- / fierljepregio van Nederland noemen.

Als grootste winnaar werd echter het publiek uitgeroepen. Zij werden door de springers getrakteerd op een middagje Nederlandse zomersport van het allerhoogste niveau.

Senioren: Holland 134.82 meter, Friesland 140.22 meter. Verlies 5.40 meter
Zoals zo vaak lag de sleutel tot Tweekampwinst of verlies bij de Seniorengroep. Het Hollandse team kreeg daarbij voor de wedstrijd een zware klap te verwerken omdat de klassementsleider Theo van Kooten (Driebruggen) zich bij de training aan de lies blesseerde. Hij kon niet meedoen aan de wedstrijd en werd vervangen door Werner Kamphof. De blessure laat zich redelijk ernstig aanzien en het is de vraag of van Kooten dit seizoen nog in actie kan komen. Een aantal prima afstanden van de Friezen, waaronder een uitmuntende 20 meter van Thewis Hobma (Oosthem) deden het ontbreken van Theo van Kooten extra hard aankomen.

Opvallend was het goede optreden van Jaco de Groot (Kamerik). Na zijn 20.44 meter van afgelopen woensdag (de beste jaarprestatie in Nederland) liet hij opnieuw zien de weg omhoog gevonden te hebben met een prima 19.74 meter. Bastiaan de Bruijn uit Lopik (18.12 meter) en Oud Nederlands Kampioen Pieter Verweij uit Linschoten (17.55 meter) hielpen met goede afstanden het verlies binnen de perken te houden.

Junioren: Holland 128.28 meter, Friesland 127.51 meter. Winst 77 centimeter.
Op voorhand werd verwacht dat het Hollandse juniorenteam het af zou moeten leggen tegen de getalenteerde juniorengroep van Friesland. Niets bleek minder waar. De Hollandse Junioren sprongen een prima wedstrijd en wisten zelfs enige winst te realiseren. De verste sprong van de dag werd gerealiseerd door Jan-Willem de Groot (Kamerik). Hij eindigde met 17.57 meter één centimeter voor op Alwin Fonk (Burgum). Anthony Lekkerkerker (IJsselstein) en Kenneth Broos (Linschoten) wisten ook de 17 meter te passeren en wonnen daarmee veel meters voor het team. Opvallend waren ook de goede prestaties van Marco Barten (Linschoten) en Florus de With (Benschop).

Jongens: Holland 63.45 meter, Friesland 61.07 meter. Winst 2.38 meter.
De vier jongens van Holland sprongen een uitstekende wedstrijd en boekten als groep de grootste winst op de Friezen. Met een prachtige sprong stal Wilco van Amerongen uit Benschop de show. Hij maakte onbetwist de mooiste sprong van de dag en landde op 17.17 meter. Daarmee wist hij de Friese kopman Albert-Jan Venema uit Veenwouden ruim voor te blijven. Felipe Roskam uit Oudewater (15.86 meter), Dennis van Zelderen uit Lopik (15.23 meter) en Rian Baas uit Oudewater (15.19 meter) deden het allen uitstekend en pakten stuk voor stuk heel veel meters voor het Hollandse team.

Dames: Holland 56.99 meter, Friesland 57.11 meter. Verlies 12 centimeter.
Met de kersverse Nederlands Record houder Dymphie van Rooijen uit IJsselstein in het team en op basis van de prestaties eerder dit seizoen werd bij de dames gerekend op flinke winst. De Hollandse Dames sprongen uitstekend en hadden zeker één van hun beste wedstrijden dit seizoen. Het bleek niet genoeg. De Friezinnen kregen het op hun heupen en stegen boven zichzelf uit. Exponent van deze verrassende prestatie was Anouk Greveling uit Burgum. Zij verbeterde haar persoonlijke record met 64 centimeter en eindigde op 15.28 meter. Bij deze magistrale sprong raakte Greveling helaas geblesseerd en zij kon de wedstrijd niet vervolgen.

Dymphie van Rooijen (zij verbeterde woensdag het Nederlandse record ook met 64 centimeter) moest haar eerste nederlaag van het seizoen incasseren en eindigde één centimeter achter Anouk Greveling. Wendy Helmes uit IJsselstein verbeterde haar beste seizoenprestatie en bracht dit op 14.65 meter. Ook Jessica Snoek (Benschop) en Marja Tigchelaar (Haastrecht) deden goed mee in het geweld van de Dames.

Historisch perspectief
De tweekamp Holland – Friesland wordt al sinds 1966 versprongen in afwisselend Holland en Friesland. In de beginjaren (van 1966 tot 1980) wonnen Friesland en Holland beiden regelmatig de wedstrijd. Na 1980 was Friesland, op een enkele uitzondering na, bijna altijd de winnaar van de Tweekamp.
In 2006 in Linschoten werd deze trend doorbroken en won Holland met ruim verschil weer eens de wedstrijd. Na een spannende en nipt verloren Tweekamp in IJlst (2007) en even nipte winst vorig jaar in Polsbroekerdam (2008) is duidelijk dat de beide regio’s de laatste jaren zeer aan elkaar gewaagd zijn.

Tweekampregels Aan de wedstrijd doen 48 springers mee. 24 Hollanders en 24 Friezen. Elk team vaardigt zijn beste 8 senioren, 8 junioren, 4 jongens en 4 dames af. De springers mogen elk vier sprongen maken. De verste sprong van elke individuele springer telt mee voor het totaal aantal meters.
In elke categorie is er ook een drempelafstand. Haalt een deelnemer deze afstand niet, dan telt de drempelafstand voor het totaal aantal meters. Bij de wedstrijd in Winsum maakten twee springers gebruik van deze regel (één Hollander en één Fries). Alle overige deelnemers sprongen verder dan de drempelafstand in hun categorie.

Persoonlijke record week 27

30 juni Vlist

Tweede klasse : Gerard Nap (Benschop) - 12.90 meter ; Coen Huisman (Bergambacht) - 12.80 meter ; Martijn Rietveld (Haastrecht) - 12.22 meter ; Arie de Wit (Jaarsveld) - 12.27 meter ; Arno Baas (Oudewater) - 14.43 meter ; Stefan Baas (Oudewater) - 12.55 meter ; William den Besten (Schoonhoven) - 10.90 meter
Jeugd : John Cluistra (Benschop) - 7.73 meter , 8.26 meter ; Gerben van Schaik (Benschop) - 8.90 meter ; Lieke van Schaik (Benschop) - 7.57 meter ; Matthieu van Vuuren (Benschop) - 7.82 meter , 7.98 meter ; Julia van Eijk (Haastrecht) - 8.71 meter ; Leon Baars (Jaarsveld) - 9.01 meter ; Jos Hagoort (Linschoten) - 6.85 meter , 7.06 meter ; Niels van der Kroef (Linschoten) - 7.44 meter ; Guirence Windzak (Linschoten) - 7.37 meter , 7.67 meter ; Jelle Schouten (Lopik) - 6.42 meter ; Paola van der Paauw (Montfoort) - 7.67 meter ; Tessa van Schaik (Montfoort) - 6.59 meter ; Lennart Baas (Oudewater) - 6.41 meter ; Robert Benschop (Snelrewaard) - 8.80 meter ; Judith Mulder (Vlist) - 7.45 meter

1 juli Vlist

Eerste klasse : Wietse van Schaik (Benschop) - 15.22 meter ; Florus de With (Benschop) - 16.37 meter ; Dymphie van Rooijen (IJsselstein) - 16.34 meter ; Sebastiaan van Oort (Lopik) - 16.34 meter , 16.43 meter ; Rian Baas (Oudewater) - 16.65 meter ; Johnny Haars (Uitweg) - 15.58 meter

Volgende week

Dinsdag 7 juli wordt er een 2de klas wedstrijd gesprongen in Jaarsveld. Een dag later is er een 1ste klas wedstrijd in Jaarsveld. Beide wedstrijden beginnen om 19:00 uur.
Op zaterdag 11 juli wordt er in Jaarsveld gesprongen om de Eikelenboom bokaal. Om 12:30 uur begint de 2de klas wedstrijd en om 15:00 uur de 1ste klas wedstrijd.