2003-08-07 8:18

Pieken op het FK. 5 tips van Douwe Boersma

Beste fierljepper,

In dit stuk kun je lezen hoe ik in de afgelopen vier jaren drie maal in de finale van het FK met de besten mee kon springen. Helaas doe ik dit jaar niet meer mee, maar dat betekent dat ik mijn sleutel tot het FK wel aan je door kan geven. Deze gouden tips zijn uiteraard niet alleen voorbehouden aan het behalen van de finale van het FK, maar kunnen ook worden gebruikt voor het Bondskampioenschap, al hebben jullie meer ervaring met middagwedstrijden (daarover later meer). En waar ik alleen van de mannelijke vorm uitga, moet uiteraard ook de vrouwelijke vorm worden gelezen.

Stap 1: Donderdagavond
Ga donderdagavond springen in Winsum, maar doe het wel met het juiste doel. Ga niet trainen, want dat heb je eerder dit seizoen al steeds gedaan en je hebt gisteren nog in IJlst gesprongen. Spring uitsluitend om te bepalen waar de stok moet staan. Lukt dat in de eerste keer, stoppen en rust nemen. Lukt dat niet in drie keer, ook stoppen en rust nemen, want je moet je niet uitputten en proberen kampioen van de donderdagavond te worden. Beschouw het dan als een slechte generale als aanloop naar een goede finale. Vergeet deze avond niet je directe opponent even te zeggen dat hij wel goed sprong, maar dat je je zorgen maakt over zijn insprong en dat hij er verder wat bleekjes uitziet, alsof hij slecht slaapt.

Stap 2: Vrijdag
Na twee achtereenvolgende fierljepdagen moet je nu je rust nemen, zodat je op het FK geestelijk en lichamelijk op je top bent. Doe lekker rustig aan op je werk en denk niet de hele dag aan morgen, want daarmee breng je de spanning en stress in je lijf en dat kost energie!! Denk aan ruisende bossen of als je bij een bank werkt of accountant bent, denk aan je werk. Sluit de dag af met een ontspannende activiteit. Je kunt bijvoorbeeld gaan vissen, maar doe dit niet met een hele groep en zeker niet met fierljeppers!! Je hebt het dan alleen maar over het FK en naait elkaar op, zodat je in de voorrondes veel te gespannen bent en teveel risico neemt. Jarenlang onderzoek met een bereidwillige testgroep bestaande uit fierljeppers die wel met de hele groep gaan vissen op een laboratoriumplek in It Heidenskip bevestigt dit, want slechts bij uitzondering haalt een lid van de groep de volgende dag de finale. Nee, ga met je vriendin aan de waterkant zitten, geniet van de ondergaande zon, zeg haar hoe belangrijk ze voor je is, hoeveel je van haar houdt en vraag haar hoe haar werkdag was, zodat je je heerlijk kunt ontspannen.

Stap 3: Zaterdagochtend
We komen nu op een cruciaal punt: het FK is een middagwedstrijd! Hetgeen ten eerste betekent dat je lichaam 's middags nog niet zo actief is als het normaal 's avonds wel is. Ga dus na het ontwaken gelijk tien minuutjes rustig joggen om het lichaam direct in actieve toestand te brengen. Joggen, niet rennen. Ten tweede eet je lekker je boterhammetjes en laat het vlees en kaas achterwege. Je lichaam heeft vanmiddag suikers nodig voor snelle energie, dus beleg je boterham rijkelijk met jam, honing en pure hagelslag. En heb je vervelende ouders van wie je niet alleen zoet mag eten, leg hun dan uit dat je voor het belangrijkste moment in je leven staat en dat ze even stil moeten zijn met hun zogenaamde verantwoorde opvoeding. Je gaat vanmiddag finale springen en dan gelden er andere regels. Voor de lunch geldt hetzelfde. Waar je voor een avondwedstrijd een energierijke warme maaltijd hebt, haal je je doping nu uit nutella.

Stap 4: Voor de wedstrijd
Nogmaals het cruciale punt: het FK is een middagwedstrijd! Dit betekent dat het 's middags veel warmer is dan overdag en van warmte wordt je loom, terwijl je fel moet zijn. Kom dus alleen uit de schaduw om je sprongen te doen. Gelukkig hoeft warmlopen niet zo lang te duren, want het motortje is 's ochtends al gestart. Doe dit op de zuidkant van het kaatsveld waar je nog schaduw van de bomen hebt. Blijf verder voor en tijdens de wedstrijd in de schaduw van schutting en polsenwagen, kom alleen in de felle zon om te springen en doe op het laatste moment je pet af.

Stap 5: Tijdens de wedstrijd
Omdat het een FK is, is de spanning hoog. Zelf verkeer ik in de gelukkige omstandigheid dat ik onder stressomstandigheden altijd mijn rust kan houden, zodat ik me goed kan focussen op de handelingen die moeten worden gedaan, zoals inspringen en klimmen tijdens het FK. Als de spanning met je aan de haal gaat, doe dan het volgende. Denk niet aan je spanning, maar aan de sprong: hoever wil je de pols zetten, hoe wil je inspringen enzovoort. Als je bezig bent met hoe het wel moet, heb je geen tijd om te denken hoe het fout kan gaan. Denk net voor je start met je aanloop: "Dit wordt mijn allermooiste sprong. Ik kom goed uit en mijn insprong is perfect, zodat ik straks ontzettend ver in het zandbed kom. Dit wordt mijn allermooiste sprong!". Bedenk daarbij dat Winsum een moeilijke accommodatie is, waarbij je netjes moet inspringen om niet scheef te gaan en waarbij je voor het dode punt al een paar slagen gemaakt moet hebben, omdat het na het dode punt heel snel gaat.

Met deze specifieke benadering van het FK heb ik dus in de afgelopen vier jaar drie keer de finale gehaald. Daar zit je dan met je tegenstanders die ook in vorm zijn die dag en heb je net dat tikje geluk nog even nodig of heb je genoeg aan je overmatige talent. En heb je dan dat tikje geluk of talent, zorg dan dat je het Frysk Folksliet uit volle borst, maar vooral uit je hoofd kunt meezingen, omdat je tussen de tranen door de tekst toch niet kunt lezen. En als je niet gewonnen hebt, zeg dan je vriendin dat zij toch het allerbelangrijkste voor je is en geef haar een dikke zoen. En als je wel gewonnen hebt, zeg en doe dan ook wat ik net zei.

Succes heb je niet meer nodig, dus dat wens ik je niet, maar geniet van deze prachtige dag waarop je je allermooiste sprong gaat maken!

Groeten,
Douwe