2010-08-15 21:18

Hollands Kampioenschap polsstokverspringen één groot sportspektakel

Het Hollands Kampioenschap polsstokverspringen afgelopen zaterdag in Jaarsveld is een waar sportspektakel geworden

Op een schitterend geprepareerde accommodatie, een bijna ideale weerssituatie en onder toeziend oog van meer dan duizend toeschouwers maakten de atleten er een geweldig schouwspel van.
In alle categorieën werd er van de eerste tot de laatste sprong om het hardst gestreden wie er met de zo felbegeerde bronzen plak vandoor kon gaan.

De grootste verrassing deze middag kwam uit de jongensgroep.
Al in de voorronde sprong Erwin Timmerarends, de huizenhoge favoriet omdat hij dit seizoen in deze groep alle wedstrijden wist te winnen, een hele goeie 16.06m. Lange tijd leek dat de beste afstand, maar in zijn laatste finalesprong knalde Thomas van Midden(Vlist) daar met een fabelachtig nieuw persoonlijk record van 17.02m overheen. Met een prachtig nieuw p.r. van 15.81m sprong Martijn van Schaik (Benschop) zich naar de derde plek.

Jessica Snoek (Benschop) zorgde er voor dat de wedstrijd bij de dames al vroeg ontbrandde. Met 14.37m in haar eerste poging zette zij de toon voor een spannende strijd. Dymphie van Rooijen (IJsselstein) antwoordde direct met een keurige 14.57m.
In de tweede voorronde sprong Wendy Helmes, de kampioene van 2009, zich naar 14.82m, maar direct daarna ging Dymphie daar weer met een nieuw kampioenschapsrecord van 15.54m overheen.
In de finale kwam alleen Wendy nog verder (14.92), maar Dymphie ging er dus met de titel vandoor. Ondanks dat zij al jaren een topspringster is (houdster van het Nederlands record met 16.64m) was dit haar eerste belangrijkste titel.

In de juniorengroep vielen al vroeg in de wedstrijd twee van de favorieten (Corné Spruit en Wilco van van Amerongen) af. Zij konden deze middag niet op tegen een ontketende Anthony Lekkerkerker (IJsselstein) die al in de voorronde tot een geweldige afstand van 18.23m kwam. Rian Baas (Oudewater) probeerde het in de finale nog wel, maar bleef steken op 17.75m. Met een evenaring van zijn persoonlijk record van 17.31m pakte Sander van Vliet (Oudewater) het brons.

In de seniorengroep probeerde Pieter Verweij (Linschoten) het wel, maar met zijn 19.16m kwam hij toch meer dan een halve tekort op Jaco de Groot (Kamerik) die met 19.83voor de negende keer op rij Hollands Kampioen werd. Met 18.73m, slechts drie centimeter verwijderd van zijn persoonlijk record, pakte ’thuisspringer’ Cornelis de Bruijn de derde plek.

Dat er vooral in de breedte sterk werd gesprongen bewijst wel de statistiek als je de wedstrijd bekijkt naar tweekampuitslagen. Dus de verste sprong van elke spring(st)er bij elkaar opgeteld. Dat record stond op 392.30m (Vlist 01-07-2009) maar werd nu verpletterd naar 399.09m.

Volgende zaterdag is de polsstokkaravaan te bewonderen vanaf 14.00 uur te bewonderen in Polsbroekerdam.