2010-09-13 20:00

IJsselstreek: Klassementsprijzen uitgereikt

Afgelopen vrijdag 3 september was de laatste klassementswedstrijd voor de springers van de wedstrijden op de jeugdschans.

Door Remon Helmes

Dat betekende dat aan het eind van deze wedstrijd de prijzen aan de beste vijf springers van het Jeugdklassement werden uitgereikt.

Ook waren er prijzen beschikbaar gesteld door Bakkerij de Keizerskroon uit Lopik voor de springers die het verste hebben gesprongen in zijn of haar leeftijdscategorie. Voor aanvang van de wedstrijd was het klassement al opgemaakt, maar in de laatste wedstrijd kan altijd nog veel veranderen. Dat gebeurde dus ook bij deze wedstrijd.

Voor de twaalf jarige Reinier Rietveld (Haastrecht) veranderde er nog veel, hij verbeterde zijn persoonlijk record met bijna een meter naar 9.03m en haalde daarmee de verste op leeftijd prijs.

Ook de jongste winnaar van deze prijs wist zijn pr nog flink verbeteren, met een verbetering van ruim 40 cm sprong de pas achtjarige Reinier Overbeek uit Benschop een nieuw pr van 8.24m. Ook de elf jarige Benschopper Matthieu van Vuuren sprong de verste afstand van dit seizoen in deze laatste wedstrijd. Hij verbeterde zijn pr in zijn eerste sprong met 20 cm en ging er in zijn tweede sprong nog eens 2cm overheen waarmee hij een nieuw pr haalde van 8.58m. Niet iedere winnaar van de verste op leeftijd prijs sprong in deze wedstrijd een nieuw pr, sommigen hadden de prijs al een hele tijd in de wacht staan. Zoals de tien jarige Daniel Cluistra (Haastrecht), zijn afstand van 9.03m stond al sinds begin augustus.

Ook de negen jarige Lucas van Eijk (Haastrecht) had deze prijs al een tijd geclaimd, zijn afstand van 8.63m stond ook al enkele weken op de eerste plaats. De dertienjarige IJsselsteiner Bertram Hutten heeft een afstand van 8.36m neergezet op de jeugdschans, genoeg om de beker mee naar huis te mogen nemen. Inmiddels heeft Bertram een pr van 12.60m, omdat hij tijdens het seizoen is gepromoveerd naar de grote schans.

De jeugdspringers springen natuurlijk niet alleen om de verste afstand, net als bij al de andere categorieën hebben zij ook een klassement. Dit is de totale afstand van de beste zeven sprongen in een seizoen. Hiervoor werden vrijdagavond ook prijzen uitgereikt. Het klassement veranderde nog tijdens deze laatste wedstrijd. Vijfde werd Gerwin Kastelein (Zegveld) met een totale afstand van 57.24m. Met net een paar centimeter meer werd Daniel Cluistra (Haastrecht) vierde met een totale afstand van 57.28m. Fabiënne Overbeek uit Benschop steeg dankzij een nieuw pr tijdens deze wedstrijd van de zesde naar de derde plaats in het klassement met 57.54m. Wijnan van Ingen (Zegveld) stond aan het begin van de avond nog bovenaan met een nieuw klassementsrecord van 58.99m. Door een prachtige sprong van 8.63m (een evenaring van zijn pr) werd Lucas van Eijk (Haastrecht) met 59.01m uiteindelijk eerste met een verschil van slechts 2 cm en het klassementsrecord kwam in zijn handen.

Na uitreiking van de prijzen van de verste op leeftijd en de uitreiking van de klassementsprijzen was er nog een prijs weg te geven. Deze grote wisselbeker ging naar degene met de meeste verbeteringen van zijn of haar persoonlijk record. Tot deze wedstrijd was er een springer die zeven maal een pr had gesprongen en vier springers die zes maal hun pr hadden verbeterd. Na het optrekken van de kruitdampen van deze laatste wedstrijd waren er maar liefst drie springers die zeven maal hun pr hadden verbeterd. Dan wordt er gekeken naar de grootste verbetering van het pr. Uiteindelijk won Bente Meijerink (Woerden) de wisselbeker met een verbetering van totaal 1.97m. Aan het eind van deze laatste wedstrijd mogen ook de ouders van de kinderen proberen om de overkant van het water te halen. Enkele onervaren ouders merken dan dat dit het moeilijker is dan het lijkt. De prijs voor de beste vader ging naar Ronald Overbeek uit Benschop en de prijs voor de beste moeder naar Ans Baas uit Oudewater.

Nederlands Kampioenschap voor de jeugd

Aanstaande zaterdag 11 september wordt in IJlst voor de eerste keer bij het polsstokverspringen een Nederlands Kampioenschap voor de jeugd georganiseerd.

Deze wedstrijd wordt gehouden in IJlst en aan alle polsstokverspring- en fierljepverenigingen in Holland en Friesland is gevraagd om hun 5 beste jeugdspringers in diverse categorieën (meisjes t/m 10 jaar, jongens t/m 10 jaar, meisjes 11 en 12 jaar, jongens 11 en 12 jaar) aan te wijzen om aan dit kampioenschap deel te nemen.

Er is naar het klassement gekeken en de beste springers per leeftijdsgroep zijn uitgenodigd, bijna alle springers konden meedoen, voor degenen die niet mee konden doen is een andere springer gevraagd.

De wedstrijd wordt voorafgaande aan de Aluminumcup gehouden en begint ’s morgens om 10.00 uur. De fierljepvereniging van Drylts (IJlst) heeft twee jeugdschansjes, met 4 en met 5 meter breed water, waardoor er tegelijkertijd door 2 deelnemers gesprongen kan worden. In de voorrondes mag iedereen 3 keer springen. Daarna is er een finale waarin alleen de beste springers van die dag springen. Wie dan de beste is, mag zich een jaar lang Nederlands Kampioen noemen. Onderstaande springers van de Polsstokbond Holland mogen het gaan opnemen tegen de ljeppers uit Friesland. Polsstokvereniging Polsbroekerdam: Fabiënne Overbeek, Reinier Overbeek, Brenda Baars, Gerben van Schaik, Matthieu van Vuuren, Daniel Cluistra en Lennart Baas. Polsstokvereniging Jaarsveld: Sharon van Zelderen, Auke de Wit, Johannes Brokking, Jake van Dam en Jonathan Stigter. Polsstokclub Linschoten: Gerwin Kastelein, Sterre Meijerink, Robert Benschop, Wijnan van Ingen, Tom Vendrig en Martijn Cromwijk. Polsstokclub De Vlist: Lucas van Eijk, Julia van Eijk, Arjan Mulder, Reinier Rietveld, Kevin de Jong en Djazy Koenders.