2011-06-09 16:03

Van Kooten springt Hollands seizoensrecord

JAARSVELD – Het harde zandbed en de ferme zijwind maakten het de springers woensdag niet bepaald makkelijk tijdens de strijd om de Goudse Glas Handel Bokaal.

Gevolg: 70 natsprongen. Dit deerde Theo van Kooten uit Driebruggen in ieder geval niet. Hij sprong deze avond een prachtig Hollands seizoensrecord.

Bij de senioren wisten Niels Koetsier (Waddinxveen), Bastiaan de Bruijn (Lopik), Jan Willem de Groot (Kamerik) en Theo van Kooten allemaal de zeventien meter grens te overschrijden. Waar Jan Willem de Groot in de voorrondes nog aan kop stond met 17.37m, sprong Van Kooten hem in de finale genadeloos voorbij met zijn seizoensrecord van 19.93 meter. De Bruijn volgde De Groot met twee luttele centimeters verschil en werd met 17.35m derde. Toptalent Jaco de Groot (Woerden) verbaasde de toeschouwers met zijn afwezigheid in de finale. Hij kwam door pech niet verder dan 13.97m.

Alhoewel Dymphie van Rooijen (IJsselstein) voor de zevende keer op rij haar dagtitel pakte, was het bij de dames toch een spannend schouwspel om naar te kijken. Van Rooijen, Wendy Helmes (IJsselstein) en Margriet Kamphof (Montfoort) zaten elkaar in de voorrondes aardig op de hielen. Helmes stond bij aanvang van de wedstrijd aan kop met een afstand van 13.22m, Van Rooijen ging daar al snel overheen met 13.35m. Kamphof dreigde in haar laatste voorrondesprong nat te gaan, maar klom op wonderbaarlijke wijze een rondje om de stok en bleef met één centimeter verschil in het kielzog van de koploopster. In de finale wist zij zich niet meer te verbeteren, maar de twee IJsselsteinse meiden wel. Helmes sprong in haar eerste finalesprong 13.55, waarop Van Rooijen met 13.54m volgde. Helmes zorgde nog voor een verbetering van 13.70m, maar Van Rooijen voelde blijkbaar de hete adem van haar eerste seizoensverlies in haar nek en besliste uiteindelijk met 14.17m de wedstrijd.

Maik Backx (Haastrecht) was de grote verrassing bij de junioren. Met een persoonlijk record van 16.70m bewees hij dat er voor dit seizoen flink wat in zijn mars zit. Wilco van Amerongen (Benschop) nam in zijn allereerste sprong revanche op zijn drie natsprongen van vorige zaterdag. Met een formidabele afstand van 18.38m gaf hij iedereen het nakijken. Sander van Vliet (Oudewater) werd tweede met een fraaie 17.14m en Rian Baas (Oudewater) derde met een afstand van 16.88m. De finale was eigenlijk overbodig. Op één 12.21m van Backs na, waren alle ’prestaties’ louter natsprongen.

Bij de jongens domineerde Erwin Timmerarends (Montfoort) met 16.16m de wedstrijd en kon zo zijn ongeslagen status van dit seizoen in ere houden. Jens Vlasveld (IJsselstein) volgde met een afstand van 14.57m. Nees de Bruin (Oudewater) verbeterde zijn persoonlijk record met 13.97m. Hiermee kon hij zich opmaken voor de allereerste finale van zijn polsstokcarrière en haalde de derde prijs binnen.

Komende zaterdag wordt er wederom in Jaarsveld gesprongen. 12.30 uur vangt de tweede klasse aan. Vanaf 15.00 uur gaat de eerste klasse strijden om het Kampioenschap van Jaarsveld.