2011-09-22 20:27

Verslag jeugdwedstrijd Koppelcup Jaarsveld

Door Jeannette van Schaik

Koppelcup voor de jeugd 2012.

De tweede koppelcup in de geschiedenis is een feit in Jaarsveld. Er hadden 16 jeugdspringers, die hun klassement vol hadden, zich opgegeven voor deze wedstrijd. Daarbij is het zo dat de laagst geplaatste van het klassement met de hoogste geplaatste uit het klassement springt. Zij mogen ieder 3 sprongen maken waarvan voor iedereen de beste afstand telt. Eigenlijk zoals altijd. Alleen is het bij de koppelcup zo dat je samen voor een afstand springt. De beste sprong van ieder worden bij elkaar opgeteld en dat is de afstand die telt.

Zo kan het dus zijn dat je een nieuw schansrecord springt, maar dat je daarmee niet de wedstrijd wint.
In de eerste ronde werd er een beste afstand genoteerd van 15.74 meter. Deze werd gesprongen door het koppel Bram den Hartogh (6.90 meter) en Martijn Cromwijk (8.84 meter). Vlak daarachter stonden Jake van Dam (8.01 meter) en Jonathan Stigter (7.69 meter). Gezamenlijk goed voor 15.70 meter.

Op de derde plaats stonden de dames Sterre Meijerink (7.80 meter) en Tessa van Schaik (7.74 meter) dat samen 15.54 meter maakt. Maar ook Jelle Vianen (6.49 meter ) en Casper Boom (9.05 meter) sprongen samen 15.54 meter. Een gezamenlijke derde plaats voor de beiden koppels. Bovendien erg knap als je zo op een zelfde afstand kan komen.
Je ziet dus dat als er 1 heel goed springt dat niet een garantie voor een eerste plaats is. Dus moet je elkaar aanmoedigen en idereeen doet dan ook hun uiterste best om samen een goede afstand neer te zetten. Dat was ook goed te merken, er werden nog verschillende PR's gesprongen. Dat is een teken dat de lat hoog ligt.

De tweede ronde veranderde er heel veel. Daar namen Jake van Dam (8.01 meter uit de eerste ronde) en Jonathan Stigter (die zich verbterde naar 8.40 meter) de leiding over.
De dames Sterre Meijerink (verbeterde zich naar 8.23 meter en Tessa van Schaik (7.74 uit de eerste ronde) kwamen beter in beeld. Met een gezamenlijke afstand van 15.97 meter stonden zij ineens op de tweede plaats.

En zo was het koppel Bram den Hartogh en Martijn Cromwijk, die zich beiden niet verbeterde in de tweede ronde ineens naar een derde plaats gezakt. Zij bleven steken op 15.74 meter.

Het was bijna niet bij te houden hoe hard of alles veranderde. En zo was de stand in de derde ronde ineens weer heel anders.
Jake van Dam (verbeterde zich naar 8.13 meter) en ook Jonathan Stigter deed er een schepje bovenop (verbeterde zich naar 8.56 meter) om tot een goede afstand te komen. Dat lukte goed, samen kwamen zij tot een afstand van 16.69 meter waarmee zij de leiding die zij al hadden verstevigde.

Maar ook Eimert van Ingen (verbeterde zich naar 7.92 meter) sprong goed. Hij sprong samen met Femke van Schaik (8.10 uit de tweede ronde). Bij elkaar kwamen zij tot een afstand van 16.02 meter waarmee zij op een derde plaats eindigde.

Ook Jelle Vianen had zich verbeterd (7.11 meter). Hij sprong samen met Casper Boom die zelfs een nieuw schansrecord sprong (9.30 meter). Het oude record stamde nog uit 2009 van 9.12 meter wat gesprongen was door Nees de Bruin. De gezamenlijke afstand van dit koppel was 16.41 meter en goed voor een tweede plaats.

Einduitslag was:
Jake van Dam en Jonathan Stigter 16.69 meter
Jelle Vianen en Casper Boom 16.41meter
Eimert van Ingen en Femke van Schaik 16.02 meter
Sterre Meijerink en Tessa van Schaik 15.97 meter
Gerco van Oort en Twan Kastelein 15.67 meter
Bram den Hartogh en Martijn Cromwijk 15.54 meter
Iris Mulder en Lennart Baas 14.99 meter
Fardau Meijerink en Reinier Overbeek 14.04 meter

En zo is er een einde gekomen aan een seizoen dat veel hoogtepunten kende. Er zijn klassementrecords gebroken, er zijn nieuwe schansrecords gesprongen, er hebben een recordaantal springers hun licentie gehaald en de jeugd heeft wederom beter gesprongen dan de jaren er voor. De sport groeit in de breedte en er word steeds beter gesprongen. Het niveau groeit ieder jaar. Dat is te danken aan de inzet van trainers en van vrijwilligers, maar ook zeker de inzet van de jeugd zelf. Wat dat betreft was het jaar een topjaar.

Er werden dit jaar ook vele wedstrijden geteisterd door regen, wind of kou. Maar de jeugd zal de jeugd niet zijn als zij gewoon doorgingen. Jullie waren altijd enthousiast om te springen en het was supergezellig met elkaar.
We gaan nu beginnen aan een winterstop, al weet ik dat er velen van jullie gewoon lekker doortrainen tot het ijs op de stokken staat en je er niet meer in kan klimmen.
De wedstrijden zijn voor dit jaar klaar. Begin Mei 2012 zijn de eerste wedstrijden weer. Meestal beginnen de trainingen in Maart al bij de verenigingen. Ik wens jullie een goede winter en tot volgend jaar.