2012-07-22 9:46

Polsstokdag 2012

Op zaterdag 21 juli was het de jaarlijkse polsstokdag in Polsbroekerdam. De dag begon voor de meeste, behalve voor de vrijwilligers, om 11.00 uur. De wedstrijd startte met een heerlijk zonnetje. Voor sommige springers was het wat vroeg, voor anderen een prima tijd om een goede sprong te maken. Als eerste was het Mark van der Horst die een afstand neerzette. Een te verbeteren afstand van 6.33 moest voor de andere deelnemers uit de C groep te doen zijn.
Dus verbeterde Dennis van Galen dit naar een afstand van 7.00 meter.

Voor Guus hoogland was dat net iets te ver, maar hij zette wel een goede tweede afstand van 6.85 meter neer.

Het was Kenzo Hielema die de eerste natsprong van de dag op zijn naam zette. Dat getuigd altijd dat het er wel in zit en dat je lef hebt om je stok op scherp te zetten.

Jesse van Vuuren was degene die de eer van de eerste ronde op zijn naam zette. Met een afstand van 7.18 meter nam hij de leiding.

Maar omdat er 'maar' 18 deelnemers waren, was al van te voren bekend dat er drie rondes gesprongen mochten worden. De tweede ronde zette Dennis van Galen gelijk een mooie 7.25 meter neer. Maar ook Guus Hoogland had er zin in en zette een nog verdere afstand van 7.32 meter neer. Goed voor een eerste plaats op dat moment en een mooi nieuw PR voor Guus.

Maar er werd goed en steeds verder gesprongen. Zo ook voor Jesse van Vuuren, hij zette een hele goede 7.82 meter neer om te verbeteren. Helaas voor de andere C groep springers konden zij niet verder springen. Alleen Jesse zelf verbeterde zij eigen afstand nog naar 7.66 meter. En zo bleef Jesse van Vuuren (7.66 m) eerste, werd Guus Hoogland (7.32 m) tweede en werd Dennis van Galen (7.25 m) derde.

In de B groep was het aardig spannend in deze wedstrijd, vooral om plaats twee en drie. Zo opende Jelle Vianen met een nette 7.08 meter.
Dat was nog mar het begin, want Eimert van Ingen sprong er gelijk overheen naar 7.16 meter.
En als het al zo begint, vinden de andere springers niet dat ze achter kunnen blijven. Dus werd er ook in de B groep goed gesprongen.

Demi Groothedde sprong dus ook nog een stukje verder naar een afstand van 7.57 meter.
En ook Dennis van Jaarsveld ging goed over. Hij nam de eerste ronde de leiding met een te verbeteren afstand van 7.74 meter.

De tweede ronde ging het er wat feller aan toe en was de voorlopige uitslag heel anders. Allereerst sprong Eimert van Ingen zich naar een eerste plaats met een afstand van 7.82 meter.

En ook Marlinda Cluistra ging zich er mee bemoeien. Met een aftand van 7.68 meter sprong zij zich in de tweede rond naar een derde plaats.
Helaas duurde dat niet lang, want Demi Groothedde was goed bezig en haar vader als coach, dan ga je wel goed springen. Zij ging goed over en landde bij 87.42 meter in het zandbed. Goed voor een eerste plaats die niemand haar meer af zal nemen deze wedstrijd.

Spannend was het nog wel om de tweede en derde plaats in de derde ronde. Er veranderde nog heel wat. Het was ook alles of niets. En sommige springers lukte dat wel en sommig juist niet. Voor Jelle Vianen ging dat goed. Hij sprong in deze ronde, net als Eimert in de tweede ronde, een afstand van 7.82 meter neer. Helaas voor Jelle was de daaropvolgende sprong die dan gaat tellen verder dan die van hem en moest hij genoegen nemen met een derde plaats.
Zo eindigde Demi Groothedde (8.42 m) op de eerste plaats, Eimert van Ingen (7.82 m) op een tweede plaats en Jelle Vianen (7.82 m) op de derde plaats.

Bij de A groep moeste je een goede 8 meter in de benen hebben om in de prijzen te vallen.
Gerco van Oort zette de eerste te verbeteren afstand van 7.75 neer, dat dus goed te doen is voor de A groep springers.
Het duurde dan ook niet lang, want het was Twan kastelein die de eerste 8 meter neerzette. Met 8.03 nam hij, heel even, de leiding.

Femke van Schaik, als enige dame in de A groep, deed wel haar best en nam met 7.82 meter, ook voor heel even, de tweede plaats in beslag.
Want ook in de A groep werd ver gesprongen. En dat deed Jonathan Stigter dan ook goed. Hij ging er gelijk maar voor en verbeterde ook maar even zijn PR naar 8.84 meter.

Maar ook in deze groep veranderde er in de tweede ronde nog heel wat. Het was Gerco van Oort die ook over de 8 meter heen ging. Hij zette gelijk maar even een nieuw PR neer en verbeterde daaree zijn afstand naar 8.30 meter. Op dat moment goed voor een tweede plaats.

Twan Kastelein deed ook zijn best en bereikte met 8.22 meter in de tweede ronde de derde plaats.
En zo bleef het in deze ronde even rustig. Tot de derde rond begon, toen gingen ze echt los. Ook hier was het een verre of een natsprong. Alle springers uit deze groep, waarvan vele al op de grote schans trainen voor hun licentie te halen, hadden grote plannen deze dag.

Weer was het Gerco van Oort die zich nogmaals verbeterde en met een nieuw PR van 8.53 meter nagenoeg zeker was van een prijs. Maar niets is zeker tot de wedstrijd is afgelopen. Hij kon niets anders doen dan afwachten tot alle springers gesprongen hadden.

Zo was Nick Mol wel in de buurt van de afstand om een prijs te winnen, maar kwam net te kort. Met 8.33 meter bleef hij steken op een vierde plaats.

Jonathan Stigter had grote plannen had ik gehoord. Hij ging deze dag voor een 9 meter sprong. En wat hij graag wil, daar gaat hij voor, dat is me duidelijk. Hij ging goed over, dat was zeker, maar wat was nou die afstand. Aan de stok kun je al een beetje zien hoe ver je gesprongen hebt, maar niet op de centimeter af. Het was al wel duidelijk dat het een nieuw PR zou zijn voor Jonathan. De meter kwam met het verlossende woord, 8.99 meter. Helaas net niet gelukt, maar wel een hele mooie afstand en goed voor een eerste plaats.

Toch was daar ineens nog een springer waar niet iedereen rekening mee hield. Hij had nog geen opvallend verre sprong gemaakt deze wedstrijd, maar onderschat Lennart Baas niet. Het ging heel goed deze sprong en hij landde bij 8.59 meter in het zandbed waarmee hij gelijk een tweede plaats veroverde. Zo was Jonathan Stigter (8.99 m) eerste, Lennart Baas (8.59 m) tweede en Gerco van Oort ( 8.53 me) derde.

Dit was de laatste wedstrijd voor het alom bekende NFM. Er zijn komende week geen trainingen en geen wedstrijden. De meeste Hollanders gaan richting it Heidenskip in Friesland om daar mee te doen aan het NFM.
De volgende wedstrijd is op dinsdag 31 juli om 19.00 uur in Linschoten.