2012-08-05 17:17

De Groot houdt hoofd koel en blijft Wilco van Amerongen (junior) ternauwernood met 9 centimeter voor

Tijdens het Hollands Kampioenschap (HK) op zaterdag 4 augustus in Linschoten heeft Jaco de Groot uit Woerden voor de zevende maal op rij de bronzen springer gewonnen

De Groot kwam in zijn voorlaatste poging tot een afstand van 19.88 meter, zijn grootste uitdager: de pas 18 jarige Wilco van Amerongen uit Benschop (junior) reikte tot 19.79 meter. Theo van Kooten uit Haastrecht vormde wederom weinig gevaar voor de Groot, hij kwam tot 17.71 meter. Van Kooten’s laatste 19+ notering dateert al van 9 wedstrijden geleden (30 juni) in Linschoten, toen kwam van Kooten tot 20.19 meter.

Voor de Groot was het essentieel om de bronzen springer te winnen, zo blijft hij in de voetsporen van legende Aart de With uit Benschop: hij won de bronzen springer maar liefst achttien maal op rij.

Bij de dames werd Dymphie van Rooijen uit IJsselstein op de valreep voor de derde maal op rij Hollands kampioene. In haar laatste poging wist zij met 15.57 meter de 15.49 meter van Wendy Helmes uit IJsselstein te pareren. Liesbeth de With (Woerden) pakte het brons bij de dames met een sprong van 14.55 meter. Margriet Kamphof werd verdienstelijk vierde met een sprong van 14.26 meter.

In de seniorengroep werd er over de breedte ver gesprongen. Maar liefst acht senioren wisten een 16+ notering neer te zetten. Anthony Lekkerkerker uit IJsselstein pakte in de tweede omloop brutaal de leiding door 18.43 meter te noteren welke direct door de Groot gepareerd werd met 18.47 meter. Ook Bastiaan de Bruijn uit Lopik sprong goed. Na 18.02 meter wist hij nog tot 18.17 meter, waarmee hij beslag op het brons wist te leggen.

Wilco van Amerongen was bij de junioren goed op dreef. Hij wist driemaal op rij de 19-meter-grens te slechten. Via 19.00 meter lande hij via 19.54 meter op 19.79 meter, een unieke prestatie voor de juniorenkopman, waarmee hij zoals gezegd bijna de Groot de loef af troefde. Erwin Timmerarends (Montfoort) wist pas in de finalerondes ver te springen. Dit leverde hem met uiteindelijk 18.69 meter de tweede stek op. Rian Baas (Oudewater)heeft ook het rechte spoor eindelijk weer gevonden. Hij sprong 18.16 meter, ook voor hem begon het te dringen: sinds vrijwel al zijn topafstanden zijn van het begin van het seizoen.

Ricardo Faaij uit Haastrecht staat weliswaar derde in het klassement van de PBH, toch lijkt hij de te kloppen man bij jongens waar de nummers 1 en 2 Jens Vlasveld (IJsselstein) en Ronald van Bemmel (Utrecht) hun kruid in het begin van het seizoen verschoten te lijken hebben. Faaij domineerde de wedstrijd door met al zijn geldige afstanden verder te springen dan van Bemmel, met als winnende afstand een stijlvol persoonlijk record van 17.32 meter. Ronald van Bemmel werd zoals vermeld tweede, hij sprong 14.59 meter. Tom Vendrig uit Montfoort sprong de wedstrijd van zijn leven en wist met een nieuw persoonlijk record van 14.52 meter voor de tweede maal eremetaal te pakken in de jongens topklasse. Vlasveld ontbrak wegens vakantie.

Het Hollands Kampioenschap is de belangrijkste wedstrijd van de interne competitie van de Polsstokbond Holland (PBH). De wedstrijd wordt al sinds 1964 versprongen en luidt traditioneel de finalemaand van de PBH in met als ultieme wedstrijd het Nederlands Kampioenschap op zaterdag 25 augustus in IJlst (Friesland). Volgende week zal er in Vlist versprongen worden. Op dinsdag 19:00 uur start de tweede klasse wedstrijd, woensdag 8 aug start om 19:00 uur de eerste klasse wedstrijd. Zaterdag 11 augustus zal om 15:00 uur de Vlisterbokaal aanvangen.