media Friesch dagblad
2012-08-09 18:15

FD: Als de ene Galama niet wint, dan is het wel de andere

Gerard Bos

Met passeren 20-metergrens is cirkel rond voor de van hernia herstelde Oane Galama

Was het de afgelopen tweemaal een en al lof voor Ysbrand Galama, gisteravond was uitgerekend hij de voornaamste afwezige in de finale van de fierljepwedstrijd in Burgum.

Maar aan het goede humeur binnen de familie uit It Heidenskip deed het niets af. Want dit keer was het die andere Galama die er bij de topklasse vandoor ging met de dagtitel. En hoe: Oane Galama passeerde voor het eerst in zijn loopbaan de grens van twintig meter. Met 20.04 won hij de ‘generale’ voor het FK fierljeppen van komende zaterdag.

,,Zo”, grinnikte Oane Galama gisteravond, ,,dat werd tijd.” De Heidenskipster doelde op het feit dat hij zijn persoonlijk record verbeterde. ,,Dat stond al jáááááren. Ook gesprongen in Burgum trouwens. Ergens in 2007 was dat, 19.82 meter”, herinnerde Galama zich. Die herinnering klopt, want om precies te zijn was het op 31 juli 2007. ,,En nu , jaren later, ga ik over de 20 meter. Dan sta je toch even in een ander rijtje.”

Hij liet de afstand noteren in de finale. Hannes Scherjon nam daarin het voortouw, door 19.12 meter te springen. Maar Galama steeg boven Jan, alleman én zichzelf uit in de eindstrijd en sloeg in de voorlaatste sprong toe. Daar kon ook Thomas Helmholt (winnaar van de voorronde, 18.87) niks meer aan doen.

Galama en Scherjon waren dus de smaakmakers van de finale op de druk bezochte fierljepaccommodatie in Burgum. Beiden zijn op de weg terug na een moeilijk tijd. Scherjon kende turbulente maanden door het overlijden van vader Eelke, Galama kampt al tijdenlang met rugproblemen. Die hielden hem zelfs het hele vorige seizoen aan de kant.

Scherjon, die zich dit seizoen knap terugvocht in de topklasse, moest de zege echter aan Galama laten. ,,Het is fijn dat ik win”, zei de Heidenskipster. ,,Dit voelt enorm goed. Ik kan het dus nog.”

Voor het FK maakt hij zich echter geen illusies. ,,Voor de titel kom ik tekort. De finale halen, dat zou al mooi zijn.” Broer Ysbrand (gisteren zesde met 17.83) heeft volgens hem wél kans om Fries kampioen te worden. ,,Met Thewis Hobma heeft hij laten zien dat het kan. Bart Helmholt (vijfde, 18.53 meter) is favoriet, springt ook prima. Maar toch heeft die al drie wedstrijden op rij niet gewonnen. Dat is een feit.”

Zoals Helmholt favoriet is bij de senioren, is Hans Ulco de Boer dat bij de junioren. Gisteren liet hij met 19.23 (pr) zien in vorm te zijn voor de titelstrijd in Winsum. ,,En ik weet dat de druk bij mij ligt zaterdag. Ik leid het klassement, mensen zien me als de favoriet”, keek hij in Burgum alvast vooruit naar het FK. ,,Het gaat dit seizoen hartstikke goed, maar dat garandeert niks. De concurrentie heeft niks te verliezen op het FK, ik juist wel.”

Bij de dames stelde Klaske Nauta nogmaals haar kandidatuur voor het FK. Ze won met 15.25 en nam en passant de leiderstrui over van Grytsje Abma. Bobby Zwaagman was de beste in de jongensklasse: 17.66.