2012-08-19 16:11

Superweer=supersprongen?

Afgelopen zaterdag werd de GPI-Bokaal versprongen onder fantastische weersomstandigheden, veel zon, warm en bijna geen wind. Het ideale recept voor supersprongen. Of zou de overvloedige warmte roet in het eten gooien?

Vooraf werd al gesproken van een alles of niets wedstrijd, met dit weer kan er binnen het polsstokverspringen veel gegokt worden, want een sprong in het water wordt niet direct afgestraft, misschien zelfs beloond. Dus: verre sprongen of natsprongen dat was de voorspelling.

Bij de senioren hadden Jaco de Groot, Theo van Kooten en Bastiaan de Bruijn tijdens de midweekse wedstrijd al aangetoond dat er niets mis was met de vorm en dat bevestigden ze tijdens de GPI-Bokaal nogmaals. Vooral de prestatie van Bastiaan de Bruijn is noemenswaardig Hij slechte voor de eerste maal de barrière van 19 meter en eindigde met 19.09 als tweede achter de solide 19.32 van Woerdenaar Jaco de groot, maar voor de (bijna) vaste nummer 2, Theo van Kooten die 19.06 liet noteren. Een erepodium met enkele sprongen van meer dan 19 meter is uitmuntend en geeft vertrouwen voor de wedstrijden die komen gaan. Misschien niet de supersprongen die bedacht waren maar zeker een superpodium!

Extra aandacht was er tijdens deze wedstrijd ook voor Jan Willem de groot die zijn 1000 ste wedstrijdsprong maakte, wat hem op een open doekje en een bondsoorkonde kwam te staan.

Bij de dames werd er vooraf wederom een strijd verwacht tussen de IJsselsteinse dames van de polsstokbond Holland, Wendy Helmes en Dymphie van Rooijen. Het hele seizoen is al een tweestrijd tussen deze twee topspringsters en vandaag zou dat niet anders zijn. Ook Dymphie van Rooijen had woensdag al haar vorm bevestigd met een sprong van 16.40 waar Wendy Helmes nog nooit boven de 16 meter gesprongen had, maar tijdens de GPI bokaal zou zij haar eigen geschiedenis schrijven door met een geweldige sprong van 16.34 meter de eerste prijs te pakken voor Dymphie van Rooijen met 15.00 meter en Jessica Snoek met 14.52 meter. In de dames groep schreef ook Eline Duurkoop geschiedenis door niet alleen voor het eerste over de 14 meter te springen maar ook verder te springen dan haar moeder, oud Nederlands kampioene Marjan Duurkoop, ooit sprong.

Bij de Junioren werden eigenlijk de grootste sprongen verwacht, na de sportieve aankondiging van Wilco van Amerongen tijdens de midweekse wedstrijd (19.79 meter) werd er niets minder dan een persoonlijk verjaardagscadeautje van 20 meter verwacht. In tegenstelling tot de andere categorieën kwam het er juist bij de junioren niet uit! Wilco van Amerongen won wel, met een afstand van 18.32 meter, voor Erwin Timmerarends (17.99 meter) en Maik Backx met 17.28 meter.

Bij de jongens werd er eigenlijk het beste gesprongen op deze schitterende zaterdag, om tot de top 3 te behoren werd er een persoonlijk record verwacht en dat gebeurde ook: Man in vorm Ricardo Faaij liet zien dat er volgende week tijdens de NK in Ijlst zeker rekening met hem gehouden moet worden, hij sprong met 17.37 meter een mooi nieuw P.R. voor Utrechter Ronald van Bemmel, hij sprong een pr van 17.23 meter en Nees de bruijn die een nieuw pr van 16.34 meter liet optekenen.

Na afloop van de wedstrijd werden ook de prijzen van de Groene Hart 4 schansen tournee uitgereikt aan de winnaars van deze nieuwe competitie welke over alle schansen van de polsstokbond holland wordt versprongen. Een mooi initiatief met mooie winnaars in de personen van Jaco de Groot, Wilco van Amerongen, Wendy Helmes en Ronald van Bemmel.
Zij werden verblijdt met een goed gevulde mand met Groene Hart producten.

Gezien deze zaterdagse Generale repetitie voor het NK van volgende week in IJlst kan eigenlijk alleen gezegd worden dat het alle kanten op kan gaan en dat de vorm van de dag telt!
Het belooft in ieder geval een spannend en misschien onverwacht NK te worden!