media Friesch dagblad
2012-08-20 21:38

Kans is groot dat NK fierljeppen een Fries feestje gaat worden

IJlst is komende zaterdag het decor van de Nederlandse kampioenschappen fierljeppen.

Het NK is de afsluiting van het seizoen. De beste fierljeppers van de Friese bond en de Hollandse bond strijden om de titels, maar hoe zullen die worden verdeeld? Wordt het een Fries feestje op eigen fierljepgrond?

Jouke Jansma, voorzitter van het Frysk Ljeppersboun (FLB): ,,Het zou mooi zijn, maar ik denk niet dat er zaterdag alleen maar Friese winnaars komen. Zéker niet. Bij de junioren en dames zijn de Hollanders bijvoorbeeld erg sterk en bij de senioren kan het ook alle kanten op. Het is ook beslist geen uitgemaakte zaak dat de titelstrijd bij de senioren tussen Bart Helmholt en Jaco de Groot zal gaan. De Hollanders hebben ook nog Theo van Kooten, terwijl wij als Friese bond ook nog kandidaten als Ysbrand Galama, Oane Galama en Thewis Hobma hebben. Vooral van die laatste verwacht ik veel. Maar wat er ook gebeurt, ik hoop dat het in ieder geval een fierljepfeestje wordt.”

Jan Kooijman, voorzitter van de Polstokbond Holland (PBH): ,,Het wordt een spannend NK, omdat de Friese en Hollandse springers in alle klassen aan elkaar gewaagd zijn. Omdat het in IJlst is, hebben de Friezen een thuisvoordeel. Dat speelt zeker een rol. Aan de andere kant: de jaarlijkse tweekamp is dit seizoen gewonnen door de Hollandse springers. Dat zegt ook wat. Daarom is moeilijk te zeggen hoe de titels in de vier klassen verdeeld zullen worden. Vooral de vorm van de dag zal de doorslag geven. En dus kan het alle kanten op. Ik hoop maar op een Hollands in plaats van een Fries feestje, want ik blijf een nachtje slapen. Dus ik heb alle tijd om wat te vieren.”

Pieter Bult, oud-fierljepper en voorzitter van de organisatie van het NK in IJlst:

,,De kans dat het NK een Fries feestje gaat worden, is aardig groot. Alleen bij de senioren en junioren ga ik uit van fifty-fifty. Bij de dames zijn er meer Friese dan Hollandse kandidates voor de titel en bij de jongens zie ik alleen een van de drie IJlster talenten winnen (Tom Hoekstra, Jan Teade Nauta of Bobby Zwaagman, red.). Misschien zullen niet alle titels voor de Friezen zijn, maar drie van de vier wel, denk ik. De accommodatie in IJlst wordt overigens voor het NK omgebouwd tot een heuse arena, met liefst drie tribunes. Dus een feestje, dát wordt het sowieso.”