media Friesch dagblad
2012-08-27 22:17

Blamage Friese junioren op NK, zilver bij dames

Van tactisch geblunder tot afgetroefd worden in de finale: de prijzen zijn voor ‘Holland’

Waar de winnaars van het Nederlands kampioenschap fierljeppen bij de senioren en jongens van Friese makelij waren, grepen de Hollanders in IJlst de titel in de junioren-en damesklasse. Sterker nog, bij de junioren was het ook naast kampioen Wilco van Amerongen (19,35 meter) Holland troef, want geen enkele Fries wist zich te scharen bij de vijf finalisten. ,,En dat is eigenlijk schandalig.”

Die woorden kwamen uit de mond van Daan de Vries, juist de man die zichzelf nadien wel voor de kop kon slaan. De Feanwâldster reikte in zijn tweede sprong tot 16,39 -waarmee hij achteraf zeker was geweest van een finaleplaats -maar besloot zijn sprong over te doen nadat dat werd toegestaan vanwege een onverwachte beweging van de stok. In de herkansing bleef hij echter op 16,29 steken, waardoor niet hij maar Rian Baas (16,33) in de finale belandde.

De Vries besefte echter tot vijf minuten na afloop niet wat hij en zijn begeleiding voor kans hadden laten liggen. ,,Tijdens de wedstrijd houd ik me niet bezig met afstanden. Ik wist dat er iets mis was gegaan met de stok en heb alleen maar aan een herkansing gedacht. Als ik had geweten dat die 16,39 was blijven staan, had ik wel iets anders gedaan. Dit is wel erg dom, zeg. Dat we nu geen enkele Fries in de finale hadden, maakt het alleen maar erger. En ook nog eens op eigen grond. Dit is heel zuur.”

Zuur was het ook voor thuisspringer Hans Ulco de Boer, die vooraf nog werd beschouwd als een van de favorieten, maar in de serie geen enkele goede sprong kon afleveren. De zichtbaar teleurgestelde Jutrijper zag dat ook Sytse Bokma uit Hindeloopen het met een sprong van 15,94 niet tot de eindstrijd schopte, waardoor de finale een Hollands feestje werd. De winnende afstand van 19,35 van Van Amerongen werd daarin niet meer bedreigd door de 17,88 van Thomas van Midden en 17,60 van Erwin Timmerarends.

Bij de dames prolongeerde Dymphie van Rooijen haar titel met een sprong van 15,76, hoewel vooral Noardburgumse Hilianne van der Wal nog dicht in de buurt kwam met haar laatste sprong (15,45). Omdat Grytsje Abma uit Heeg in de serie ook al 15,11 had genoteerd, kwam het net als op het Fries kampioenschap en de Nationale Fierljepmanifestatie op centimeterwerk. In de spannende strijd ontbrak alleen plaatselijk favoriet Klaske Nauta, die net als haar vriend De Boer al na de serie moest afdruipen door een tegenvallende afstand van 14,64.

Friese vrouwen tevreden Hoewel Van der Wal en Abma de titel aan hun concurrente uit IJsselstein moesten laten, waren de twee dik tevreden met een podiumplek. Van der Wal had voor de finale nog wel de leiding met 15,20. ,,Maar ik wist meteen dat die sprong sowieso niet goed genoeg zou zijn. Dymphie gaat daar normaal gesproken altijd overheen. Gelukkig heb ik die afstand later nog wat aangescherpt, maar het was helaas niet genoeg. Maar uiteindelijk ben ik dik tevreden, ook omdat ik vorig jaar de finale net niet haalde. Het seizoen kon niet beter”, wees ze onder meer op haar titels bij het FK in Winsum en het Keningsljeppen in Burgum.

Ook Abma had weinig te klagen, omdat ze zich vooraf ten doel had gesteld de eindstrijd te halen. Daarin slaagde de ljepster uit Heeg en dus was de missie volbracht. ,,Gelukkig was het al in de tweede sprong raak, ook omdat ik toch wel behoorlijk gespannen was”, gaf Abma glimlachend toe. ,,Vaak is dat positief, omdat ik dan wat meer kracht in mijn armen heb. In je hoofd gaat er dan alleen iets te veel om, waardoor je jezelf gaat afvragen waar je het eigenlijk voor doet. Maar dan zie je die volle tribunes en ben je meteen weer overtuigd.”