logo-linschoten.jpg
2013-05-12 13:47

Seizoensouverture Polsstokverspringen: Regen en wind verpesten de spanningsboog van de springers.

Linschoten, 11 mei 2013. De eerste wedstrijd van het polsstokseizoen 2013 heeft ondanks wat tegenvallende afstanden geen verrassingen opgeleverd. Met de namen Jaco de Groot (Woerden), Dymphie van Rooijen (IJsselstein), Wilco van Amerongen (Benschop) en Ronald van Bemmel (Utrecht) stonden er vier ervaren dagwinnaars op het podium.

Het blijkt dat wij als fanatieke volgers van het springen verwend zijn: de dagwinnaars sprongen gemiddeld slechts 30 cm minder ver dan de seizoensopening van 2012, toen het wél ideaal springweer was.

Bij de seniorenspringers ging zoals verwacht de strijd tussen Theo van Kooten (Haastrecht) en Jaco de Groot. Van Kooten zette tijdens de twaalfde editie van “de van Vliet Caravans Cup” in zijn eerste sprong direct de eerste “18” van het seizoen op de borden. Met een sprong van 18.01m. Van Kooten liet deze sprong opvolgen door een 18.47m, waarmee hij de trend had gezet. De Groot wist in zijn tweede poging tot 18.92m te komen en hier direct ook de wedstrijd mee te winnen. Jan-Willem de Groot (Kamerik), vierde man van vorig seizoen pakte de derde plek met een sprong van 16.20m.

In de damesgroep was Dymphie van Rooijen oppermachtig. In haar eerste drie pogingen (!) wist zij tot een afstand over de 14 meter te komen, met als verste 14.65m. Wendy Helmes (IJsselstein) en Jessica Snoek (Benschop) hikten echter meer tegen de 14-meter-grens aan. Zij kwamen respectievelijk tot 13.92m en 13.80m. Goed voor een zilveren en bronzen plek.

De strijd in de juniorengroep was het meest fraai te noemen. Rian Baas (Oudewater) wist tweemaal op rij de norm te zetten: Na een goede opening van 17.08m knalde hij er direct een 18.03m uit. Maik Backx (Haastrecht) en Wilco van Amerongen wisten in de voorronde hier 16.94m en 16.92m tegenover te zetten. In de slotsprong ging van Amerongen alsnog met de overwinning aan de haal. Zijn 18.29m was een knap staaltje van mentale veerkracht om zo de eerste dagtitel op te eisen. Doordat Baas in de voorronde zijn beste afstand wist neer te zetten mag Baas aankomende wedstrijd in het leiderstenue springen.

In de jongensgroep ging de strijd zoals voorspeld tussen Ronald van Bemmel, goed voor 4 dagtitels en 20 finales in 2012, en Ricardo Faaij (Haastrecht), klassementswinnaar 2012 goed voor 10 dagtitels en 23 finales in het voorgaande seizoen. Het eerste wapenfeit was voor Faaij met 15.04. Gevolgd door een 15.91 van van Bemmel. Faaij kwam in zijn derde poging met 15.87m nog dichtbij, maar uiteindelijk wist van Bemmel in zijn laatste poging er nog een 16.05m uit te persen. Robert van Benschop (Snelrewaard) wist met een sprong van 13.73 meter de derde plek op te eisen.

Losstaand van het wedstrijdverslag de volgende twee grote veranderingen in het wedstrijdseizoen 2013:

Dit seizoen zijn er een aantal wijzigingen in de wedstrijdopzet doorgevoerd. In de normale wedstrijden valt de nieuwe schansindeling het meeste op. Waar tot nu toe de langste schans altijd voor de jongens en dames gebruikt werd (ieder 8 springers) is besloten deze volledig met dames-springers te bezetten. Waardoor er sinds het seizoen 2013 een verdubbeling van dames in de eerste klasse plaats heeft gevonden. De Topklasse jongensspringers delen de schans vanaf dit seizoen met de junioren Topklasse, waardoor de junioren A samen met de Senioren A samen een Mixklasse A vormen, die springen op de kortste schans, die zij delen met de Senioren Topklasse.

De tweede verandering in het seizoen 2013 is dat er zal worden geëxperimenteerd met een nationale competitie waar in de Hollandse topspringers het tegen de beste fierljeppers uit Friesland opnemen. Deze competitie zal vier wedstrijden beslaan. Te weten: 7 juni in Bergum (Fr), 28 juni in Jaarsveld, 6 juli in it Heidenskip (Fr) en 3 augustus in Linschoten. Deze competitie is in 2013 in het leven geroepen ter bevordering van het springen op nationaal niveau. Naast dat deze extra competitie voor meer spanning en promotie zal zorgen, zal deze ongetwijfeld gaan bijdragen aan de eenheid tussen beide bonden: De Polsstokbond Holland (PBH) en het Frysk Ljepper Boun (FLB). Zodat zij gezamenlijk weer een sprong voorwaarts kunnen maken in het uitdragen van hun geliefde sport.