media Friesch dagblad
2013-05-13 19:10

Helmholt start seizoen met zege en gaat voor de 22 meter

Broer en zus Nauta slaan dubbelslag met overwinningen in jongens-en damesklasse Age Hulder viert rentree met dagzege bij de junioren

Niet het koude weer, niet het magere aantal toeschouwers en niet de lage amusementswaarde of wie er wel of niet gewonnen hadden. Nee, het echte nieuws van zaterdag bij de eerste fierljepwedstrijd van het seizoen was de uitspraak die Bart Helmholt na afloop deed. ,,Dit”, zo zei de winnaar van de seizoensouverture bij de senioren, ,,is het seizoen waarin een 22 metersprong mogelijk is.”

Het is een grens die nog nooit doorbroken is, maar waarbij de topljeppers al wel in de buurt kwamen. Zéker Helmholt zelf, want de Burgumer heeft met 21,51 het Nederlandse record in handen. Een halve meter erbij springen, is in fierljepland veel. Maar het kan, zo meent de regerend Fries kampioen. Dat baseert hij op hoever hij als ljepper de pols ‘op de hand heeft’, zoals dat in jargon heet. ,,Bij het record was dat 11 meter en 60 centimeter en in de trainingen voor dit seizoen had ik de stok al op 12 meter en 30 centimeter staan. Dat verschil is dus al meer dan een halve meter en daarom ben ik ervan overtuigd dat het dit jaar mogelijk moet zijn om 22 meter te kunnen springen.”

Het is een beredeneerde uitspraak en niet eentje op basis van bravoure. Of het hem of een andere fierljepper kan lukken, zal moeten blijken. Het enige dat na zaterdag zeker is, is dat Helmholt de eerste leider in het seizoensklassement is. Met 19,69 meter schreef hij namelijk de openingswedstrijd bij de topklassers op zijn naam. De winnende afstand zette hij in zijn eerste poging neer -daarna volgden louter natsprongen.

De wedstrijd in Buitenpost kende een oponthoud van ruim een half uur door regenval. Daardoor werd het een lange avond, waarbij de beslissing om finales te springen dubieus was in verband met snel invallende duisternis. De vraag rijst dan ook waarom bij zaterdagwedstrijden in het voorjaar niet al om half zeven in plaats van zeven uur kan worden begonnen. Het zou voor fierljepbond FLB en de afdelingen het overwegen waard zijn. Bij de senioren kwamen Helmholts concurrenten Nard Brandsma (tweede, 19,19) en Hannes Scherjon (derde, 18.85) in de eindstrijd niet in de buurt van de winnende afstand, hetgeen evenmin medefinalisten Thewis Hobma en Oane Galama lukte.

Ook bij de junioren veranderde in de finale niets. Age Hulder, plaatsen clubgenoot van Helmholt, zag dat zijn 18,75 uit de voorronde genoeg was om zijn rentree na een jaar blessureleed te vieren met een dagzege. ,,Ik zit weer lekker in mijn vel”, vertelde hij. ,,De finale liet ik uit voorzorg schieten, omdat ik last had. Meteen winnen is fijn, ik was ook niet nerveus voor deze wedstrijd. Dat is de laatste jaren wel anders geweest. Maar mentaal ben ik afgelopen winter sterker geworden.”

De wedstrijd en het bezoekersaantal was niet bepaald bijzonder, de uitspraken van Helmholt en de succesvolle rentree van Hulder wel. Maar bijzonder was ook de dubbelzege voor de familie Nauta uit IJlst. Want Klaske Nauta sprong in de finale bij de dames het fraaie pr van Marrit van der Wal voorbij en won (14,14 om 14,54), broer Jan Teade Nauta greep in de jongensklasse de winst: 17,46.