media Friesch dagblad
2013-06-17 19:57

Zeges Helmholt en trio Van der Meulen

Team van captain Jan Ykema pakt eindoverwinning op eerste Fryske Olympiade

urgum Een verwachte winnaar bij het fierljeppen, een onverwachte exit van een de favoriete parturen in het kaatsen; de Fryske Olympiade had sportief genoeg te bieden afgelopen zaterdag. Hoewel de fierljepwedstrijd sterk beïnvloed werd door de weersomstandigheden was de winnende sprong van Bart Helmholt een hele fraaie: 20.46 meter, goed voor de beste seizoensprestatie. In het kaatsen boekte het partuur van Johan van der Meulen, Renze Pieter Hiemstra en Hylke Bruinsma de eerste zege van het seizoen.

Wind en regen zaten vooral in het het eerste deel van de dag de sporten dwars. Het skûtsjesilen werd als onderdeel zelfs geschrapt, waardoor de twee andere Friese sporten de olympiade gezamenlijk kleur dienden te geven. Even leek ook het fierljeppen dupe te worden van het weer. Eerst was er de regen, vervolgens de harde wind. Helmholt ging bij de senioren het beste met de omstandigheden om. Met zijn 20.46 bleef hij Oane Galama (18.45) en Thewis Hobma (17.48) ver voor. Age Hulder won bij de junioren (17.10), Bobby Zwaagman bij de jongens (16.95) en Hilianne van der Wal bij de dames (16.13).

Het kaatsen leverde ’s middags na een bijzonder spannende halve finale een verrassende exit op. Het trio bestaande uit Menno van Zwieten, Folkert van der Wei en Hans Wassenaar maakte op 5-5 en 6-6 een einde aan de ambities van het toppartuur van Gert-Anne Van der Bos.

In de finale moest Van Zwieten samen met Folkert van der Wei en Hans Wassenaar vervolgens zelf buigen toen Johan van der Meulen, Renze Hiemstra en Hylke Bruinsma op 5-2 en 6-2 de partij in hun voordeel beslisten. ,,Wij waren toe aan een zege”, zei Bruinsma. ,,Deze telt, want we kwamen hier niet voor de lol. Dit gaat ook om de punten.”

Alle sporters waren verdeeld over acht teams en konden punten verdienen met afzonderlijke prestaties. Het team waarvan oud-topschaatser Jan Ykema de captain was, won uiteindelijk de olympiade. Trio Van der Meulen maakte daar deel van uit.