2013-06-23 12:22

Nationale competitie Fierljeppen in Jaarsveld - een open strijd lonkt

Vrijdag 28 juni 2013 zal er op recreatieterrein ‘Salmsteke’ te Jaarsveld polsstokvergesprongen worden om de Pollepleats Nationale competitie polsstokverspringen/fierljeppen

Het nieuwe initiatief van de nationale fierljep bond om de sport nationaler te maken en de prestaties van de topspringers naar een hoger plan te brengen. De competitie bestaat uit 4 wedstrijden, buiten de normale competitiewedstrijden in de beide districten. Middels een puntensysteem zoals ook in de Formule 1 gebruikt wordt zal na deze 4 wedstrijden duidelijk worden wie er gedurende het seizoen 2013 de beste en meest constante springer of springster is.

Een open strijd
Omdat de kwalificatie voor deze wedstrijden steeds op korte termijn berekend wordt, zijn de deelnemende springers in die topvorm die van deze wedstrijd een volledig open strijd kan maken. De afgelopen weken zagen we de vorm van de deelnemers stijgen en wordt er natuurlijk langzaam toegewerkt naar kampioenschappen maand augustus maar ook de komende twee weken staan omcirkeld in de agenda’s van de deelnemers. Waar het vrijdag om de individuele prestatie gaat van de springers van de Nationale Fierljep Bond, een week later zijn ze duidelijk team en bond gebonden bij de tweekamp. Een mooier verschil is er niet te maken, waar de nationale competitie districtoverschrijdend is, is de tweekamp juist district gebonden! Vrijdag gaat men voor persoonlijke glorie, een ereplaats of een geweldige afstand! Daarbij helpt ook de prima accommodatie op recreatieterrein ‘Salmsteke’ (werd hier niet voor de eerste keer 21.00 meter gesprongen?) a; alles bij elkaar nodigt uit tot een spectaculaire wedstrijd waarbij de sport zeker een winnaar kan worden.

Favorietenrol
Na de overwinningen in Bergum, lijkt het Hollandse kamp de favorietenrol naar zich toe getrokken te hebben. Niets is echter minder waar, de resultaten die op dit moment in Friesland behaald worden lijken erop te wijzen dat met name in de seniorencategorie de strijd tussen 4 Friese springers en Jaco de Groot van de PBH zal gaan. De overige Hollandse deelnemers lijken zich niet te kunnen meten met het positieve sportgeweld wat deze 5 springers op de schansen brengen.

Ook bij de dames lijkt de strijd op dit moment opener te zijn dan de uitslag in Bergum deed vermoeden. Het wordt voor de Hollandse dames buitengewoon lastig om de 1,2,3 van Bergum te herhalen. Natuurlijk heeft de PBH met Dymphie van Rooijen, Wendy Helmes, Jessica Snoek en aanstormend talent Julia van Eijk 4 troeven voor het podium, maar ook de Friese dames zetten met o.a. Hilliane van der Wal en Klaske Nauta topspringsters in met persoonlijk records van wereldfaam!

Bij de junioren lijkt het erop dat ook dit een strijd tussen 4 Friese ljeppers en 1 Hollandse springer wordt, maar in tegenstelling tot de senioren heeft de Hollandse ploeg hier nog 2 ‘Dark Horses’ achter de hand die met de vorm van de dag zich zeker met de strijd om de ereplaatsen gaan bemoeien.

‘Jaarsveld’ lijkt dus een open strijd te worden waarbij de sport en de toeschouwers alleen maar kunnen winnen, want verstoppen is er niet meer bij! Willen de springers kans maken op een ereplaats aan het einde van deze competitie moeten nu de broodnodige punten gescoord worden en dat kan alleen maar met voortreffelijke sprongen!

De wedstrijd op vrijdag 28 juni begint om 19.30 uur op recreatieterrein Salmsteke aan de lekdijk oost te Jaarsveld (gemeente Lopik). Entree en parkeren zijn gratis Meer informatie vindt u op www.pbholland.com of www.polsstokjaarsveld.nl