2013-07-28 16:57

Jaco de Groot schittert op Nationale Fierljepmanifestatie

IT HEIDENSKIP –Jaco de Groot uit Woerden was met een weergaloze sprong van 21.15 meter de grote ster op de jaarlijkse Nationale Fierljepmanifestatie in It Heidenskip (Friesland).

In de vierde en laatste sprong van de finale sprong de Groot in het halfduister naar zijn op één na beste afstand ooit. Slechts 10 centimeter achter zijn Hollandse record. Met deze sprong nestelt Jaco de Groot zich ook weer op de eerste plaats in de ranking. Bart Helmholt uit Burgum, die vorige week de eerste plaats in de ranking voor even overnam, eindigde op ruime afstand (20.46 meter) als tweede. Ysbrand Galama kwam op zijn thuisschans tot 19.82 meter en een derde plaats.

Ook de Junioren maakten er een spectaculaire wedstrijd van waarbij Age Hulder in zijn laatste sprong tot een prachtige 20.05 meter kwam. Goed voor een Fries record. Hulder kruipt voorzichtig toe naar het Nederlandse Record van 20.41 meter van Jaco de Groot uit 2006. Sytse Bokma uit Hindeloopen werd tweede met een evenaring van zijn enkele weken geleden in It Heidenskip gesprongen persoonlijke record van 19.30 meter. Hans Ulco de Boer uit Jutrijp werd derde voor Rian Baas (Oudewater) en Erwin Timmerarends (Montfoort).

Verrassend was de zesde plaats van Wessel Klok uit Linschoten. Klok was sinds 2010 niet meer actief bij het polsstokverspringen, en verbeterde zijn persoonlijke record deze wedstrijd met ruim twee meter van 15.34 meter naar 17.45 meter.

Bij de Jongens was het Bobby Zwaagman uit IJlst die het meest profiteerde van een trainingsweek met zijn Hollandse maatje Ricardo Faaij (Vlist). Zwaagman sprong in de finale drie maal verder dan 18 meter en bracht zijn persoonlijk record naar 18.46 meter. Ricardo Faaij werd tweede met 17.43 meter en weet dat de strijd voor de Nederlandse titel en het klassementsrecord nog niet gestreden is. Tom Hoekstra uit IJlst werd derde met 17.27 meter.

Bij de Dames was het de kersverse Friese recordhouder Hilianne van der Wal die de titel uit Noard-Burgum die de hoofdprijs pakte met een afstand van 14.93 meter. Wendy Helmes uit IJsselstein werd tweede met 14.66 meter en Klaske Nauta uit IJlst werd derde met 14.34 meter.

De Veteranenklasse werd gewonnen door “good old” Rimmer Abma uit IJlst met een afstand van 15.20 meter. Ronald Overbeek uit Benschop werd tweede met een afstand van 15.09 meter. Titelverdediger Pieter Hielema uit Kockengen kon dit keer geen potten breken en moest genoegen nemen met een derde plaats.

Volgende week zaterdag zien we de beste springers van Nederland opnieuw tegen elkaar strijden. Het toneel is dan de finalewedstrijd van de Nationale Competitie. Deze begint om 18:30 uur in Linschoten. Gezien de blakende vorm van vele topspringers zullen bij deze wedstrijd (Nederlandse) records gaan sneuvelen.