logo-linschoten.jpg
2013-08-04 16:23

Helmholt, Helmes en Timmerarends winnaars eerste Nationale Competitie

LINSCHOTEN – Zaterdag 3 augustus de laatste wedstrijd van de nationale competitie en tevens de beslissende

Dit was de laatste competitie wedstrijd dat de beste Friezen (springers uit Friesland) en Hollanders (springers uit het Groene Hart) tegen elkaar zouden strijden. Bij de nationale competitie zijn drie categorieën, waar in de normale competitie er vier zijn. Tijdens de nationale competitie wordt gesprongen in de categorieën: junioren, mannen t/m 18 jaar, senioren, mannen vanaf 18 jaar en de damescategorie.

Bij de senioren maakte Bart Helmholt (Burgum) zijn favorieten rol waar. Hij sprong deze wedstrijd maar liefst drie maal over de 20 meter met als verste 20.79m. Jaco de Groot (Woerden) kwam daar in de buurt met 20.46m, maar dit was helaas niet genoeg om te kunnen winnen.

In de schaduw van deze twee grootmachten was de prestatie van junior Rian Baas (Oudewater) zeer opvallend: Hij sprong uit het niets een afstand van 20.29m. De op één na verste afstand van een junior ooit, slechts 12 cm verwijderd van het Nederlands juniorenrecord van Jaco Groot (20.41m). Helaas kon Theo van Kooten (Haastrecht), die eerder deze week zijn eigen veteranenrecord tot 20.60m verbeterde zich niet mengen in het geweld.

In de senioren categorie heeft Helmholt uiteindelijk de nationale competitie gewonnen. Doordat hij in totaal tweemaal eerste en tweemaal tweede is geworden, kon hij niet verslagen worden door de Groot. De Groot kon nog winnen als Helmholt derde zou worden en hij eerste, maar zo mocht het niet wezen. Helmholt is de terechte winnaar van de competitie.

Bij de dames was de grote favoriete Dymphie van Rooijen (IJsselstein) helaas afwezig. Van Rooijen heeft last van een blessure dus moest zich daardoor afmelden. Hierdoor lag de strijd om de nationale competitie te winnen ineens weer volledig open. Wendy Helmes (IJsselstein) en Hilliane van der Wal (Noardburgum) waren de twee dames die nu de beste papieren hadden om deze eerste editie van de “Pollepleats nationale competitie” te winnen.

Carina den Hartogh (Woerden) was de derde dame om goed in de gaten te houden tijdens deze wedstrijd. Eerder deze week had op dezelfde Linschoter schansen een nieuw persoonlijk record van 15.95m gesprongen, dus werd er ook vol verwachting naar haar sprongen uitgekeken. De eerste sprong behaalde ze 14.40m waarna ze dit niet meer kon verbeteren. Met deze afstand werd ze tweede in de wedstrijd.

Wendy helmes ging er uiteindelijk met de titel vandoor. Zij sprong maar liefst 15.46m en liet van der Wal achter zich die als verste 14.38m sprong en hiermee derde werd.

Opvallend was dat bij de junioren een jongen de wedstrijd heeft gewonnen. Bobby Zwaagman (IJlst) sprong een persoonlijk record van 18,96 m een nieuw leeftijdsrecord. Dit record stond op naam van Wilco van Amerongen(benschop), maar Zwaagman sprong nu precies 10 cm verder.

Tweede werd Erwin Timmerarends(Montfoort) met een mooie 18.13m. De dag daarvoor sprong ook Timmerarends een persoonlijk record en dit was maar liefst 19.70m. Derde werd hier Ricardo Faaij met 18.06m. Eerder deze week ging het niet zo lekker bij Faaij, maar hij komt weer helemaal terug.

Timmerarends was bij de junioren favoriet voor het winnen van het nationale klassement. Hij had in de series al 2 maal gewonnen, samen met de tweede plek van een andere wedstrijd en de tweede plek vandaag kon de overwinning hem niet meer gestolen worden.

Al met al was de eerste editie van de Pollepleats Nationale Competitie een grote innovatie in het polsstokverspringen / fierljeppen, die zeker een vervolg zal krijgen. Tijdens het winterseizoen zal de organisatie grondig evalueren om zo deze competitie op een zo hoog mogelijk niveau te brengen.