Media algemeen dagblad
2013-08-24 10:34

AD GH - ‘Meedoen is grootste zege’

Door Henk J. de Kleijnen

Wilco van Amerongen meldt zich voor het NK

BENSCHOP * De nationale juniorentitel bij het polsstokverspringen leek voor het grijpen. Wilco van Amerongen, steeds grotere afstanden overbruggend, was dit seizoen ongenaakbaar. Tot 1 juni, want toen sloeg het noodlot toe. Nog maar nauwelijks hersteld van een pittige blessure meldt hij zich aanstaande zaterdag voor het NK. Zonder favorietenrol.

,,Ik woon in Benschop, op anderhalve kilometer van de schans in Polsbroekerdam. Mijn eigen schans dus eigenlijk. Daar wil ik laten zien waar ik vandaan kom. Daarvoor heb ik me de afgelopen weken ingespannen. Niemand zal me tot de kanshebbers rekenen en dat is terecht. Het gaat allemaal nog moeizaam en het ontbreekt me nu aan wedstrijdritme. Het kunnen meedoen is al een overwinning. Maar ja, als ik hoog in de stok kom…. Wie weet zit er dan toch nog een hoge 19 in.”

De periode van revalidatie duurt inmiddels dertien weken. Zijn – voorlopig – laatste sprong in Jaarsveld bracht hem 19.77 meter ver. Fraai, maar de prijs was hoog. ,,Het ging eigenlijk nog gemakkelijk ook. Ik voelde eerst niets, hoorde ook niets kraken of scheuren. Ik landde wat op mijn zij en had even weinig lucht. Bij het verlaten van de zandbak ging ik tot mijn verbazing twee keer door mijn knie. Niet stabiel dus. Eerst hoopte ik dat de meniscus zou zijn, maar de dag erop stelde de fysiotherapeut vast dat het een gescheurde kruisband betrof. Een daaropvolgende MRI-scan en het oordeel van een orthopedisch chirurg bevestigden dat.”

Zonder goede kruisband geen topsprongen. Dat realiseerde de 20-jarige draaier en frezer (computergestuurd) bij Jeva Metaalbewerking in Lopik zich maar al te goed. Gedreven als hij is, zette hij de deelname aan het NK niet uit zijn hoofd. Per slot van rekening is het zijn laatste jaar als junior en die fase wil hij waardig afsluiten. Veel trainingswerk stelden hem alweer in staat om wat sprongen te maken, maar de onvermijdelijke operatie staat al voor de tweede week van september gepland.

,,Hoe het nu bij het springen gaat? Ik ben angstig, omdat ik niet weet wat me te wachten staat. Normaal ging ik voluit, was ik in een flow en hoefde ik niet na te denken. Nu is dat anders. Heel voorzichtig zette ik de stok wat terug. Bij mijn eerste sprong ging ik nat, bij de tweede kwam ik tot zo’n 14.50 meter. De aanloop wat stijf en stram, het zag er niet uit. Nu ben ik aan het uitbouwen. Probeer de stok zo stil mogelijk te krijgen en ook de techniek gaat wat beter. Maar niemand mag zaterdag een topprestatie van me verwachten.”

Dat laatste is even wennen voor zijn fans. De eerste maanden van het jongste seizoen overbrugde hij afstanden die hem het stempel ‘opvolger van Jaco de Groot’ opleverden. Zelf kijkt Van Amerongen daar anders tegenaan. Volgend jaar, na de overbrugging van een herstelperiode van minimaal zes maanden, kan hij het – dan als senior – opnemen tegen de meervoudige kampioen van Holland. ,,Dan zal mijn doelstelling zijn om Jaco zoveel mogelijk tegenstand te bieden. Hij is een diesel, die in een wedstrijdenreeks steeds beter gaat presteren. Dat is zijn enorme kracht.” Het nationale juniorenrecord van 20.41 meter, ook op naam van De Groot, blijft komende zaterdag menselijkerwijs gesproken nog fier overeind.