Media algemeen dagblad
2013-08-24 10:40

AD GH - ,Hollandse’ springers loeren op alle titels

Door Henk J. de Kleijnen

POLSBROEKERDAM * De polsstokarena in Polsbroekerdam is vanmiddag het decor voor het NK polsstokverspringen, traditioneel een prestigestrijd tussen ‘Hollanders’ (Groene Hart) en Friezen

De verwachtingen zijn in beide kampen hoog gespannen, maar de meer objectieve kenners verwachten dat de noorderlingen het ditmaal zwaar te verduren zullen krijgen. In het thuiskamp wordt zelfs al gedroomd van kampioenen in alle categorieën.

In ‘Polsstokkerdam’, zoals de verzameling schansen van de organisatie wel wordt genoemd, lijkt geen hoofdrol te zijn weggelegd voor twee springers die in het eerste deel van het seizoen oppermachtig waren. Landskampioene Dymphie van Rooijen (IJsselstein) is nog te geblesseerd om aan de start te verschijnen. Wilco van Amerongen (Benschop) wordt wel bij de deelnemende junioren verwacht, maar het lijkt niet reëel om hem na zijn langdurige revalidatieperiode tot de kanshebbers te rekenen.

Bijna traditioneel zal de meeste aandacht uitgaan naar het duel tussen de senioren Bart Helmholt (Burgum), nationaal recordhouder, en Woerdenaar Jaco de Groot, Hollands kampioen. Over de afgelopen maanden gerekend was Helmholt de meest constante springer van de twee. Vorig jaar was de Fries Oane Galama de verrassende winnaar van het NK, maar nu is hij – met zijn provinciegenoten Thewis Hobma en Ysbrand Galama – niet meer dan een outsider.

Bij de vrouwen is Wendy Helmes uit IJsselstein favoriet. Belangrijkste concurrenten zijn de Friese kampioene Klaske Nauta, Fries recordhouder Hilanne van der Wal en Carina den Hartogh uit Woerden. Hollandse troeven bij de junioren zijn Rian Baas (Oudewater), Erwin Timmerarends (Montfoort), Thomas van Midden (Vlist) en Matthijs van Rooijen (IJsselstein). Zij zullen de Friezen Age Hulder en Hans Ulco de Boer van zich moeten afhouden.

Ricardo Faaij uit Vlist gaat bij de jongens voor het goud. Eerder deze week sprong hij 18.85 meter, verder dan de junioren en de senioren. Zwaarste tegenstanders zijn Bobby Zwaagman uit IJlst en de Friese kampioen Tom Hoekstra.