2013-08-25 14:29

Hollandse Junioren 1, 2 en 3 bij NK polsstokverspringen

POLSBROEKERDAM - zo’n 1.500 toeschouwers hebben het Nationale Kampioenschap polsstokverspringen in Polsbroekerdam bezocht.

De vereniging van Polsbroekerdam zette een nieuwe standaard met de zeer professionele organisatie van het evenement. Het weer dreigde echter bijna roet in het eten te gooien, een pauze van bijna drie uur was nodig om de titelstrijd te kunnen voltooien.

Eindresultaat: Droomkampioenschap voor Baas, van Amerongen en Snoek; titelaspiraties de Groot, Helmes, den Hartogh en Faaij kunnen jaartje in de ijskast.

Bij de Junioren werd met spanning uitgekeken naar de strijd tussen de Hollandse junioren en de Friese collega’s. Tijdens de tweekamp op 6 juli was het volledige podium oranje. Drie weken later tijdens de NFM was het podium volledig Fries. Rian Baas (Oudewater), Wilco van Amerongen (Benschop), Erwin Timmerarends (Montfoort), Matthijs van Rooijen (IJsselstein) en Thomas van Midden (Vlist) als “Hollandse” springers. Age Hulder (Burgum), Hans Ulco de Boer (Jutrijp) en Sytse Bokma (Hindeloopen) vanuit het Friese kamp. Een achttal topspringers, allen in staat om de titel mee naar huis te nemen, een zekerefavorietenrol voor thuisspringer en klassementswinnaar van Holland Baas.

Rian Baas maakte zijn favorietenrol waar en won het Nederlands Kampioenschap met een afstand van 19.35 meter. Baas bekroonde met deze nationale titel zijn succesvolle laatste juniorenjaar De revaliderende Wilco van Amerongen verraste toch wel door met een fraaie afstand van 19.01 meter tweede te worden. Thomas van Midden werd knap derde met een sprong van 18.01 meter. Dit keer dus weer een Hollands podium Sytse Bokma (17.84 meter) en Hans Ulco de Boer (17.65 meter) werden respectievelijk vierde en vijfde. Alle verste afstanden werden in het eerste deel van de wedstrijd gesprongen. Na de regenpauze verbeterde niemand zich meer al zaten zowel de Boer als van Amerongen nog een keer dreigend in de stok.

Ook bij de Senioren werden de meest opvallende sprongen in het eerste deel van de wedstrijd gemaakt. Het publiek was nog amper gaan zitten of Thomas Helmholt (Burgum, FR) haalde uit met een fraai nieuw persoonlijk record van 20.21 meter. Een veelbelovende afstand die de springers meteen op scherp zette. Het was outsider Thewis Hobma (Harlingen, FR) die in zijn openingssprong antwoorde met een afstand van 20.45 meter. De toeschouwers gingen er eens extra goed voor zitten. Hoe zou deze strijd verder gaan? Het werd echter een strijd in de marge. Topfavoriet Bart Helmholt (Burgum, FR) opende weliswaar met een 19-meter notering, gevolgd door een afstand van 19.95 meter, maar kon niet overtuigen. De Hollandse kopman Jaco de Groot (Woerden) had het nog zwaarder. Hij kwalificeerde zich in zijn eerste twee sprongen niet voor de finale en alles kwam aan op zijn laatste poging na de regenpauze. Die poging lukte en de Groot maakte de verste sprong na de regenpauze en kwam als vierde de finale binnen, maar daar was de koek dan ook mee op.

Gevolg: Hobma zag dat zijn openingssprong goud waard was, en Thomas Helmholt bleef zijn broer Bart voor en eiste de tweede stek op, broer Bart pakte het brons.

Een opvallende prestatie was er ook voor Bastiaan de Bruijn (Lopik). Hij benaderde zijn persoonlijke record tot op 14 centimeter en ging met 19.10 meter als vijfde de finale in. Het was zijn eerste finaleplaats op een Nederlands Kampioenschap.

In de Damesklasse was er een meer stijgende lijn in de wedstrijd te zien. Met nog één voorrondesprong te gaan stond Hilianne vd Wal (Noardburgum, FR) met 15.10 meter aan kop, gevolgd door Carina den Hartogh (Woerden) en Grytsje Abma (Heeg, FR) met 14.38 meter ex aequo. Eerst verbeterde Abma zich tot 14.50 meter, waarna Klaske Nauta (IJlst) zich bij de top-3 schaarde met een afstand van 14.54 meter. Thuisspringster Jessica Snoek (Benschop) sprong hier vervolgens weer overheen met een afstand van 14.60 meter. Nota bene amper hersteld van een slepende enkelblessure. Iedereen keek verwachtingsvol naar de favoriete voor de titel Wendy Helmes (IJsselstein). De 14.54 meter van Nauta is normaliter een peulenschil, maar de regenpauze bleek voor Helmes roet in het eten te hebben gegooid. Haar laatste poging eindigde in het water.

In de finale bij de dames schoof Nauta nog door tot de tweede stek door 14.92 meter te springen. Hilianne vd Wal mocht haar laatste sprong maken, wetend dat zij de kampioene was. Bevrijd van spanningen haalde ze nog fraai uit en zette een fraaie winnende afstand neer van 15.91 meter.

Bij de jongens leek Ricardo Faaij (Haastrecht) de wedstrijd snel op slot te gooien. Faaij ging aan kop met een topafstand van 18.13 meter, gevolgd door Jelmar Wijnstra (Tzum, FR) met 17.12 meter en de verrassende Robert Benschop (Snelrewaard) met een persoonlijk record van 16.10 meter. Concurrent voor de titel Tom Hoekstra (IJlst, FR) faalde en haakte met drie natsprongen de finaleronde niet en ook de andere Friese topconcurrent Bobby Zwaagman (IJlst, FR) stond op dat moment nog met lege handen: zijn 15.66 meter was onvoldoende om als derde de finale in te gaan.

Zwaagman presteerde het om in zijn laatste poging de tweede stek van Wijnstra over te nemen met een sprong van 17.29 meter. Wie dacht dat de wedstrijd gelopen was had buiten de bijzondere kwaliteiten van Zwaagman gerekend. Hij was de enige die zich in de finale wist te verbeteren, en hoe: hij haalde in zijn slotsprong uit met een fantastisch kampioenschapsrecord en schansrecord: 18.92 meter. Faaij kon hier niet aan tippen en moest na het brons van 2012 dit jaar genoegen nemen met het zilver.

Het Nederlands Kampioenschap 2013 gaat de boeken in als eentje met verrassende uitslagen. Wellicht mede veroorzaakt door de lange regenpauze, was het uiteindelijk alleen Rian Baas uit Oudewater die zijn favorietenrol waar kon maken.