media Friesch dagblad
2014-05-26 16:42

Bart Helmholt is het kunstje van winnen nog niet verleerd

Bart Helmholt eist in de finale in It Heidenskip met 20.28 meter de dagtitel op.

Fierljepper Bart Helmholt bewees zaterdag in It Heidenskip dat hij het kunstje van winnen nog zeker niet verleerd is. Met een afstand van 20.28 meter eiste hij in de finale van de tweede bondswedstrijd zijn eerste dagtitel op. Daarmee voorkwam de 31-jarige Burgumer dat Oane Galama op zijn thuisschans, net als een week eerder in de ouverture in Buitenpost, het spel in de leiderstrui opnieuw naar zijn hand zette.

Met een sprong van 19.88 meter leek Galama op zijn thuisschans meteen in zijn eerste wedstrijdsprong al toe te slaan. Na de succesvolle landing schreeuwde hij theatraal: ‘It Heidenskip, hier is-ie’, waarbij hij het leiderstricot deelde met het wildenthousiaste thuispubliek op de ‘tribune’. Het was een afstand, ruim een meter minder ver dan een week eerder (20.95), die zaterdag wat verlammend werkte op de concurrentie.

Clubgenoot Nard Brandsma(19.53) en Helmholt (19.49) bleven nog enigszins in het spoor, zonder de fierljepper uit Wiuwert echt te kunnen bedreigen. ,,Ik denk dat ik de wedstrijd weer open sprong. Het is een afstand die je moet kunnen springen op dit moment zoals ik me voel. Maar ik lig voor op schema”, bekende Bart Helmholt, die het voorlopig moet doen zonder het leiderstricot. ,,Het steekt wel, maar op 23 augustus is de leiderstrui weer voor mij. Tot die tijd zal ik me daar niet zo druk om maken.”

Dat is de datum van het NK in It Heidenskip. Daar moet alles weer bij het oude zijn. Dus met Helmholt in zijn vertrouwde tricolorespak. ,,Ik moet nu steeds een ander shirtje aantrekken. Maar Oane Galame verdient het. Als je zulke dikke afstanden neerzet dan verdien je het om het leidersshirt te dragen.” Het is bovendien ingecalculeerd, omdat Helmholt vanwege zijn werk deze periode met enige regelmaat een fysiek zwaar programma moet afwerken. ,,Ik moet veel duurwerk doen en bij het fierljeppen gaat het om explosiviteit en dat is nu even wat minder.”

Dankzij Bart Helmholt bloedde de wedstrijd in It Heidenskip niet helemaal dood. ,,We waren toch wat verwend na de eerste wedstrijd in Buitenpost. Maar in Holland was de dip na de eerste wedstrijd nog veel groter dan hier”, verdedigde Helmholt de prestaties van zaterdag. ,,Ik kon de goede eerste sprong geen vervolg geven en kon de polsstok in de finale niet recht over krijgen”, verklaarde Oane Galama, voor wie het leiderstricot geen item is. ,,Ik heb vandaag goede zaken gedaan en kan het shirt misschien wel een tijdje houden. Maar het belangrijkste voor mij is om wedstrijden te winnen.”

Tegelijkertijd met de winnende sprong van Helmholt ontbrandde ook de strijd bij de dames in de topklasse. Nadat Tessa Kramer met 14.39 meter de leiderstrui had overgenomen van clubgenote Sigrid Bokma en derhalve in Heidenskipster bezit hield, ging Klaske Nauta er in de finale met een afstand van 14.54 meter overheen. Een sprong later liet Hilianne van der Wal zich met en afstand van 14.98 meter kronen tot dagwinnaar. Bij de jongens en junioren pakten de klassementsleiders Jan Teade Nauta (16.81) en Age Hulder (17.39) de dagtitel.