media Friesch dagblad
2014-07-03 18:00

Kramer ljept met Galama’s tips naar twee primeurs

,,Jaaaah lekker jongen! Die eerste beker!” Fierljepper Oane Galama is een uitbundig figuur.

Vol overgave beukend met zijn vuisten op het zand na een mislukte sprong, net zo enthousiast vierend na de verre 20,78 meter die hem gisteren in IJlst de winst bezorgde in de eersteklassenwedstrijd voor senioren. Toch was het niet zijn eigen zege die Galama’s schreeuw veroorzaakte. De high-five ging naar clubgenoot Freark Kramer die Jan Teade Nauta bij de jongens voor het eerst van de zege afhield.

Ljeppers krijgen weinig mee van de sprongen in andere categorieën legde Galama -die won voor Thewis Hobma en Nard Brandsma -uit. ,,Maar ik kijk wel altijd naar de anderen uit It Heidenskip.”

Een aantal van hen had Galama als jeugdtrainer onder zijn hoede. Nu geeft hij nog steeds zo nu en dan tips. ,,Er loopt zeker talent rond. Al hangt het van veel factoren af of ze doorbreken: houden ze er lol in, hoe verloopt de fysieke ontwikkeling?” Met name op dat laatste punt is er voor Kramer nog wat te winnen. Galama: ,,Het zou mooi zijn als hij wat steviger wordt. Dan kan hij een mooie toekomst hebben. Hij deed het nu fantastisch.”

Wat heet. Met zijn 17,25 meter zorgde de 16-jarige ljepper uit It Heidenskip voor twee primeurs op één dag. Hij vestigde een nieuw persoonlijk record en was de eerste die Nauta na acht zeges bij de jongens wist te versloeg. Kramer: ,,Je hoopt op die off-day van Jan Teade. Mooi dat ik nu win. Al had hij me nog kunnen verslaan als hij de stok in zijn laatste sprong recht had gehouden.”

Naast de zeges voor Krameren Galama was er bijna nog meer reden tot juichen bij de ljeppers uit It Heidenskip. Marrit van der Wal leek met een persoonlijk record (15,41 meter) op weg naar de winst. Klassementsleidster Klaske Nauta(de zus van Jan Teade) stelde met haar winnende15,77 meter echter orde op zaken. De IJlster zag clubgenoot Bobby Zwaagman zegevieren bij de junioren (18,03 meter) en zorgde met haar eigen winst toch nog voor bloemen in huize Nauta. Klaske: ,,Jan Teade zal wel balen. Maar het is ook goed dat-ie eens wordt verslagen.”