media Friesch dagblad
2014-07-17 17:06

Helmholt is op jacht naar weer een record

Het lijkt slechts een kwestie van tijd voor fierljepper Bart Helmholt opnieuw de recordboeken ingaat.

De Burgumer stond gisteren in Winsum met een eerste en verste sprong van 21,04 meter op eenzame hoogte. Met het Keningsljeppen van zaterdag op de eigen schansen voor de boeg belooft dat een hoop goeds.

Juist in Burgum gooide Helmholt een paar weken terug alle schroom van zich af na een moeizame eerste fase van het seizoen. Toen zette hij tijdens de tweede wedstrijd om de nationale competitie zijn eerste 21meternotering van het seizoen neer en was het startschot voor zijn terugkeer aan de top gegeven.

Een even snel als verrassend Nederlands record van 21,55 volgde twee weken terug in Linschoten, waarna hij gisteren slechts zes centimeter bleef verwijderd van zijn eigen Winsumer schansrecord (21,10). ,,Ik zat er goed in en records heb ik hier ook gesprongen, maar dat zat er nu nog niet in. Al kan het hier echt wel ver. Zaterdag in Burgum? Het blijft in elk geval de goede kant opgaan. Ik heb vaker gezegd dat mijn techniek dit seizoen beter is. Dat blijkt steeds vaker”, aldus Helmholt. ,,Vooral de insprong is een stuk stabieler. Daar is de verbetering echt zichtbaar.”

De recordhouder sloeg bovendien een even grote als noodzakelijke slag in de strijd om het seizoensklassement. Koploper Oane Galama zat in Winsum niet in de wedstrijd en reikte pas in de finale tot 19,43. Daarmee hield de Wiuwerter de nummer drie, Nard Brandsma (19,32), nog wel achter zich. ,,Ik heb pas twee afstanden staan voor het klassement, maar lig nog net op schema”, zei Helmholt. ,,Dit was in dat opzicht een mooie slag, maar ik ben er nog lang niet.” Geen finale, wel zege Age Hulder moest zich wegens spierklachten afmelden voor de finale bij de junioren, maar de Burgumer won desondanks met een seriesprong van 19,28. Daar hadden BobbyZwaagman (18,59) en Jelmar Wijnstra (17,88) geen passend antwoord op.

Bij de jongens ging de zege wederom naar Jan Teade Nauta. De IJlster reikte tot 17,75 en had met die afstand weinig te duchten van Rutger Piersma (16,61) en Freark Kramer (15,97).

Klaske Nauta leek bij de vrouwen al snel op weg naar de zege dankzij een eerste poging van 15,34. De ljepster uit IJlst had echter buiten Marrit van der Wal uit It Heidenskip gerkend. Van der Wal sprong in de finale 15,50 en scherpte daarmee haar persoonlijke record aan. ,,Al was het maar een paar centimeter”, reageerde ze koeltjes. ,,Toch is dit wel mooi. Ik hoop dat het hier niet bij blijft voor dit seizoen.”