media Friesch dagblad
2014-07-24 18:00

Hobma wint weer in uitgeklede wedstrijd

Fierljepper Thewis Hobma heeft na de winst bij het Keningsljeppen gisteren ook de wedstrijd in Joure op zijn naam geschreven.

De Harlinger reikte tot 20,29 meter en stond daarmee in een gedecimeerd veld de eerste seniorenzege van Jutrijper Hans Ulco de Boer (18,87) in de weg. De afdeling IJlst was zonder meer spekkoper.

Ook in Joure werd stilgestaan bij de nationale dag van rouw naar aanleiding van de vliegramp. De vlag van het Frysk Ljeppers Boun hing net als de Friese vlag halfstok en voorafgaand aan de wedstrijd stonden de ljeppers in rijen op de schansen voor een minuut stilte.

Daar was een tiental vaste klanten niet bij, omdat bij de senioren onder meer de zwaargewichten Bart en Thomas Helmholt en Nard Brandsma ontbraken. Zij oordeelden dat de wedstrijd in Joure niet in hun schema paste en lieten met de Nationale Fierljepmanifestatie in It Heidenskip op komst verstek gaan. Ook klassementsleider Oane Galama was niet present, op zijn beurt vanwege een liesblessure. Een aanzienlijk deel van hun Hollandse belagers kwam onder aanvoering van Jaco de Groot dan wel weer een kijkje nemen, omdat zij vanwege de NFM traditioneel al bivakkeren op het campingterrein in It Heidenskip.

Zij zagen dus een flink uitgeklede wedstrijd, waarbij Hobma er desondanks lustig op los sprong. De Harlinger ging De Boer in zijn eerste finalepoging al voorbij met 19,31 en deed daar in zijn laatste sprong nog een flinke schep bovenop (20,29).

IJlster clubkampioenschap ,,Dit was een soort IJlster clubkampioenschap”, wees Hobma met een knipoog op het een-twee-drietje bij de senioren. Achter Hobma en De Boer eindigde hun clubgenoot Niels Koetsier op de derde plaats. Daar bleef het echter niet bij, want bij de junioren was Bobby Zwaagman ook al de sterkste (17,05). Als klap op de vuurpijl waren winnaars Klaske Nauta bij de vrouwen (14,22) en Jan Teade Nauta bij de jongens (17,68) eveneens van IJlster makelij.

De afwezigheid van de nodige toppers bevreemdde Hobma niet. ,,Iedereen maakt zijn eigen keuzes. Ik wilde hier graag springen voor de Gouden Rige, maar de jongens die er niet waren, trainden op hetzelfde moment misschien wel voor zichzelf. Ik ben in elk geval blij dat ik hier gesprongen heb. Daardoor ben ik dit seizoen nog steeds ongeslagen in IJlst.”

Bij de junioren ging de winst dus naar Zwaagman. Hij hield Simon Willem Hoeksma uit Ee (16,97) en Freerk van der Werff uit It Heidenskip (16,24) achter zich. Jan Teade Nauta won bij de jongens en rekende af met Douwe Jens Steensma. De ljepper uit Warfstermolen sprong wel een nieuw persoonlijk record met 16,27. Freark Kramer uit It Heidenskip werd derde (16,24). Bij de vrouwen was Klaske Nauta de sterkste. De ljepster uit IJlst reikte tot 14,22 en was daarmee en maatje te groot voor Workumse Melanie Heins (13,98) en Akke Neel Talsma uit Brantgum (13,66).