media Friesch dagblad
2014-07-28 19:16

FD: Galama baalt van gemiste kans op oranjegekleurd NFM

Door Ernst Slagter

In de agenda van Oane Galama was de Nationale Fierljepmanifestatie (NFM) in It Heidenskip om meerdere redenen rood omcirkeld

Zo keerde de klassementsleider van het Frysk Ljeppersboun zaterdag terug van een liesblessure, wilde de Wiuwerter na twee keer zilver nu eens op het hoogste schavot staan en sprong hij bovendien op de eigen schans. Wederom moest Galama echter genoegen nemen met de tweede plaats. Ook hij kon een Hollands feestje niet verstoren.

Want wie de balans na de finaleronden van een der meest prestigieuze wedstrijden in fierljepland opmaakte, had geen bril nodig om te kunnenzien dat deNFMvan 2014 een grotendeels Hollandse aangelegenheid was geworden. Vanuit Fries oogpunt was er met Jan Teade Nauta enkel een winnaar in de jongenscategorie toe te juichen. De IJlster hield met een afstand van 17,88 de concurrentie ver achter zich en toonde daarmee eens te meer aan – een klein slippertje bij het Keningsljeppen in Burgum daar gelaten – dat hij dit seizoen geenszins van plan is iets te gunnen aan zijn rivalen.

Buiten het nieuwe succes voor Nauta was het echter Holland troef. Zo was Jaco de Groot de sterkste bij de senioren, al zag Galama de 20,38 in de laatste sprong van de Woerdenaar niet als onoverkomelijk. Juist Galama was daarna de enige die nog een kans kreeg om verder te reiken dan De Groot, maar hoewel de Wiuwerter goed in de stok zat, miste hij enkele klimslagen en kwam hij niet verder dan 19,83.

,,Die misslagen kostten me de winst”, baalde Galama. ,,Ik ging wat vlug over, maar normaal gesproken kan ik met een vlugge uitsprong nog wel richting 20,50 meter gaan. Nu waren er teveel haperingen. Ik vind het zonde, want dit was een unieke kans om de NFM te winnen. Zilver is ook mooi, maar dat ken ik inmiddels wel. Bovendien had ik de tweede plaats al te pakken toen ik mijn laatste sprong maakte. Dat maakt het nog zuurder: het gevoeldat je de zege in handen had.”

Daarnaast zal Galama ook nog even hebben teruggedacht aan het clubkampioenschap van It Heidenskip, amper drie weken geleden. Toen sprong hij op dezelfde schans -zij het destijds onofficieel – met 21,38 voor het eerst over de 21 meter. Saillant genoeg precies een meter verder dan de winnende afstand van De Groot van zaterdag. ,,Ach, toen viel-ie toevallig wel goed”, berustte Galama in het verlies. ,,Het moet net even meezitten. Dat is ook fierljeppen.

Jongens als Bart (Helmholt, ES) zullen nog harder balen. Die waren na twee sprongen al klaar. Dan is zilver nog prima.” Helmholt en ook Thewis Hobma dropen inderdaad vroegtijdig af, terwijl Nard Brandsma (18,72) en Thomas Helmholt (18,68) wel verder stroomden, maar geen bedreiging konden vormen voor De Groot. Erwin Timmerarends, de winnaar bij de junioren, sprong met 18,80 niet voor niets verder dan het tweetal. Daarmee bleef de Montfoorter ook Burgumer Age Hulder – met 18,02 de eerste Fries op de vierde plaats – voor.

Met Dymphie van Rooijen kregen ook de vrouwen een Hollandse winnaar. Van Rooijen won in 15,98 vlak voor Wendy Helmes (15,96). De derde plaats ging naar de uit Sneek afkomstige Anna-Jet Leijenaar (15,26), die na grote successen in het verleden weer eens van de partij was. Omdat ze studeert in Wageningen, heeft ze geen tijd meer voor het fierljeppen.

,,Ik heb dit jaar twee keer getraind en vier sprongen gemaakt. Blijkbaar beheers ik de techniek nog, maar zwaar was het wel. Maar goed, het seizoen zit er voor mij nu alweer op, haha.”