media Friesch dagblad
2014-08-02 18:00

LC: Hulder evenaart het Nederlands juniorenrecord

Alle pijlen van Age Hulder waren dit seizoen slechts op één doel gericht

De Burgumer wilde in zijn laatste juniorenjaar koste wat het kost het acht jaar oude Nederlands record van Jaco de Groot uit de fierljepboeken springen. Dat lukte Hulder gisteren half om half in Buitenpost, want hij evenenaarde de verste juniorenafstand ooit: 20.41meter. Wel verpulverde hij zijn eigen Fries record, dat hij vorig jaar in It Heidenkip op 20,05 meter bepaalde.

,,Daar ben ik heel blij mee, maar ik zit nu wel ergens met een dubbel gevoel. Het Nederlands record was mijn streven en dat moet ik nu delen, terwijl ik daar alleen dit seizoen nog voor in aanmerking kom.”

Even sprak de teleurstelling, maar toen Hulder zijn -uiteraard-winnende sprongnogmaals beschreef, klonk de trots weer door. ,,Ik zag het niet aankomen op de schansen van Buitenpost, maar technisch ging het enorm goed. Ik bleef achter de stok zitten, ging over hetdooie punt en torende een meter boven de top uit. Dat gaf zo’n supergevoel. Ongelooflijk man.”

Bovendien zit het juniorenjaar van Hulder er nog niet helemaal op. Met nog de nodige wedstrijden voor de boeg, waaronder het FK van volgende week, resteren er nog verscheidene kansen om zijn missie alsnog te laten slagen. ,,Ik heb de stok in de finale twee keer nog wat verder gezet. Er zit echt nog meer in. Als ik straks de rust kan bewaren op het FK, wil ik weleens zien wat er gebeurt.”

De recordsprong van de Burgumer was logischerwijs het meest opvallende wapenfeit in Buitenpost. Dorpsgenoot en Team Reset-collega Bart Helmholt bewees op zijn beurt bij de senioren dat hij de goede vorm weer te pakken heeft met het FK op komst. Helmholt won de wedstrijd met een derde seriesprong van 20,78 en deed daar in zijn eerste finalepoging nog een flinke schep bovenop met 21,17. Daarmee nam hij het pas twee maanden oude schansrecord van Oane Galama (20,95) over.

Topnotering Toch deed vooral de eerste afstand Helmholt goed, omdat hij in de jacht op Galama -de klassementsleider van het Frysk Ljeppersboun -nog de nodige topnoteringen kan gebruiken.

,,Dat was feitelijk het enige waarvoor ik in Buitenpost kwam”, zei Helmholt. ,,Blijkbaar valt er dan meteen wat van je af en kwam ik ook nog over de 21meter. Ik was de laatste weken behoorlijk vermoeid, maar nu lijkt de vorm weer terug. Dat belooft een hoop goeds voor de komende weken.”

Hij vervolgde: ,,Eigenlijk had ik het gevoel dat die 21 meter-sprong nog verder geweest was, al staat Buitenpost niet garant voor topafstanden. Maar als je hier zo’n dik schansrecord neerzet, zit er bij dezelfde sprong op het FK in Winsum een Nederland record (21,55, red.) in. Dat rekensommetje is snel gemaakt.”