2004-06-27 13:50

Progressie polsstokspringers tijdens Tweekamp Holland - Friesland

JAARSVELD: De Hollandse polsstokverspringers lieten tijdens de jaarlijkse confrontatie met de Friezen zien dat in deze regio de polsstoksport ook in de breedte duidelijk sterker wordt.

Al jaren doet de top van de Polsstokbond Holland nationaal goed mee en worden er regelmatig nationale titels gewonnen. In de breedte is Friesland echter al jaren sterker. Sinds de millenniumwissel lijkt er een omslag te hebben plaatsgevonden en wordt er jaarlijks wat afgeknabbeld van die voorsprong. Dit jaar hielden de Friese springers nog 8,12 meter over. Het kleinste totaalverschil sinds 1986.

Hierbij dient zeker nog aangetekend te worden dat vanwege blessures een viertal topspringers van de PBH niet mee konden doen met de wedstrijd. Theo van Kooten en Remco v.d. Berg de nummers 1 en 2 van het klassement in 2003 deden niet mee. Jarno Knijff, de Nederlands recordhouder bij de jongens ontbrak en één van de revelaties van dit seizoen, Bastiaan de Bruijn, wist zich afgelopen dinsdag te blesseren en kon zaterdag ook niet meedoen. Het blijft speculeren, maar zeker lijkt het dat de uitslag een heel ander beeld had gegeven wanneer de genoemde afwezigen hadden kunnen meedoen.

In de Damescategorie werd de wedstrijd, zeer onverwacht, zelfs gewonnen. Met een verschil van 90 centimeter in Hollands voordeel en Margriet Kamphof (13,34) en Lianne van der Wijk (12,85, beste seizoensprestatie) als de nummers 1 en 2 van de wedstrijd mocht de Hollandse delegatie juichen. Omdat de Friese dames in het voorseizoen uitstekend gesprongen hadden werd een overwinning op voorhand niet verwacht. Ook Liesbeth de With verbeterde haar beste seizoensprestatie en mocht met 12,44 meter meedelen in de feestvreugde.

Bij de Senioren wordt de afwezigheid van Remco v.d. Berg en Theo van Kooten uiteraard erg gevoeld. De eerste drie plaatsen in de wedstrijd moesten dan ook gelaten worden aan de Friezen. Nummer 4,5 en 6 waren echter Hollanders en vooral Erik Bos, met 17 meter precies en Pieter Verweij (16,81 en beste seizoensprestatie) konden tevreden zijn. Tino Leliveld, met 17.26 opnieuw de beste Hollander, was iets minder tevreden. Leliveld steekt in een uitstekende vorm en van hem mag op dit moment verwacht worden dat hij de strijd met de Friese springers aankan.

Bij de Junioren liet Jaco de Groot, zoals inmiddels gebruikelijk, geen twijfel bestaan over zijn superioriteit. Na de 17,80 meter van afgelopen dinsdag won hij nu de wedstrijd met overmacht en een prima 17.36 meter.
Het oudste schansrecord van de Polsstokbond Holland, de 17.85 meter van Aart de With uit 1975 blijft echter opnieuw staan en het is de vraag of de Groot dit jaar nog een kans krijgt deze te verbeteren. In verband met een geplande vakantie zal hij de volgende wedstrijden in Jaarsveld op 13 en 17 juli niet aanwezig zijn. Daarnaast is er nog geen vervangende wedstrijd gepland voor de afgelasting van 18 juni.
Ondanks het ontbreken van Bastiaan de Bruijn en Jarno Knijff sprong de Hollandse junioren delegatie een record aantal meters van 122,08 meter bij elkaar. Het oude record stond op 119,73 en werd vorig jaar gehaald.
Het persoonlijke record van thuisspringer Cornelis de Bruijn (15.34 meter) was daarbij een extra opsteker.

Ook in de jongenscategorie werd prima gesprongen met als hoogtepunt het persoonlijke record van Corné Spruit. Zijn 14,40 meter deed het enigszins tegenvallende optreden van zijn oudere broer Christiaan (14.07) vergeten. Ook Jan Willem de Groot liet met 14,15 meter opnieuw zien dit seizoen tot de landelijke top bij de jongens te behoren.