2015-07-26 23:47

Hollanders stellen teleur op verwaaid NFM

Afgelopen weekend vond de Nationale Fierljep Manifestatie (NFM) plaats in It Heidenskip (Friesland). Tijdens deze wedstrijd mag iedereen meedoen. Na verschillende kwalificatierondes blijven de beste springers over die springen om de NFM-titels.

De kwalificatierondes verliepen tot zaterdagmiddag, omstreeks 16 uur, voorspoedig. Toen de storm ook in Friesland op kwam zetten werd de rest van de wedstrijd al snel verplaatst naar de zondag.

Door deze programmaverschuiving waren er verschillende springers die niet meer mee konden doen, zoals Hollandse topper Erwin Timmerarends (Montfoort). Als favoriet ging hij op weg naar Friesland, echter kreeg hij niet de kans een titel mee naar huis te nemen. Hiernaast had het onzekere weer als gevolg dat springers minder kansen kregen dan normaal. Dit zorgde ervoor dat enkele toppers zich niet wisten te plaatsen.

De zondagse finale heeft ook de andere toppers geen goed gedaan. Geen enkele Hollander wist de wedstrijd te winnen. Bij de senioren werd Bart Helmholt uit Burgum kampioen met een afstand van 20.59 meter. De beste Hollanders waren Jaco de Groot (Woerden) en Rian Baas (Oudewater) welke respectievelijk vierde en vijfde werden.

Bij de dames verraste Klaske Nauta uit IJlst. In de voorbereiding naar de wedstrijd ging het vooral over de strijd tussen Dymphie van Rooijen (Harmelen) en Marrit van der Wal (It Heidenskip). Nauta echter zette een knappe 16.15 meter neer, wat genoeg was voor de titel. Van Rooijen moest met een afstand van 15.60 meter genoegen nemen met zilver.

Plaatselijke favoriet Sytse Bokma (Hindeloopen) was de beste junior, voor Hollanders Ricardo Faaij (Haastrecht) en Pim Hoogendoorn (Linschoten). Deze junioren hebben hun uiterste best gedaan de lege plek van Timmerarends in te vullen, echter komen zij zeker een stap te kort.

De jongenscategorie kende een sterk onthoofd deelnemersveld. Suptopper Wietse Nauta (IJlst) wist de titel te pakken, met een persoonlijk record van 16.73 meter. Reinier Overbeek (Benschop) kwam het dichtst in de buurt, met een persoonlijk record van 16.57 meter werd hij tweede.