logo-jaarsveld.jpg
2015-08-03 16:04

Zaterdag 8 augustus vindt in Jaarsveld het Hollands Kampioen Polsstokverspringen plaats.

Een belangrijke wedstrijd voor de Hollanders. Al sinds 1963, toen er nog gesprongen werd met houten stokken, wordt er om dit kampioenschap gestreden.

Nu, ruim 50 jaar later, is dit Kampioenschap uitgegroeid tot een van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen. Alleen de beste Hollandse springers doen mee aan de wedstrijd. Zij allen hebben maar één doel; Hollands Kampioen worden.

Bij de senioren zijn alle ogen gericht op titelverdediger Rian Baas (Oudewater) en natuurlijk Jaco de Groot (Woerden). Jaco won deze titel vanaf 2002 twaalf maal achter elkaar in de verschillende categorieën. Echter dit seizoen wist Theo van Kooten (Haastrecht) twee maal een dagtitel in Jaarsveld te winnen. Ook thuisspringers Bastiaan de Bruijn en Laurens Lekkerkerker zijn bij voorbaat zeker niet afgeschreven.

Bij de junioren is Erwin Timmerarends (Montfoort) de torenhoge favoriet. De titelverdediger wist dit seizoen al het Nederlands record aan te scherpen tot een formidabele 20.65m. Maar kan hij de druk aan? Zo niet, dan zijn er diverse kapers op de kust om meedogenloos toe te slaan. Ricardo Faaij (Haastrecht), Paul van Meijeren uit Zegveld en Pim Hoogendoordoorn uit Linschoten zullen als aasgieren willen toeslaan bij een mindere dag van Timmerarends.

Of de plaatselijke favoriet Demi Groothedde bij de dames potten kan gaan breken is nog maar de vraag. Misschien kan zij een finale plekje weten te bemachtigen, iets wat als 12 jarige ook al een hele mooie prestatie zou zijn. Ze moet het onder andere opnemen tegen Dymphie van Rooijen uit Harmelen, die in deze groep de torenhoge favoriet is. Op 8 juli scherpte zij het Nederlands Record aan tot een afstand van 17.14 meter. Andere kanshebbers in deze groep zijn Wendy Helmes (IJsselstein), Jessica Snoek (Oudewater), en de jonge Joriene Baas(Oudewater) en Fabiënne Overbeek uit Benschop.

De strijd in de jongensgroep lijkt op voorhand de meest spannende te worden. Hier zijn geen uitgesproken favorieten, maar wel veel kanshebbers. Daniel Cluistra (Oudewater) heeft het beste persoonlijk record in deze groep; 17.63m. Matthieu van Vuuren (Benschop) is klassementsleider, maar mannen als Gerwin Kastelein (Zegveld), Bas van Leeuwen (Woerden), Jelle Timmerman (Linschoten) en runner up Reinier Overbeek (Benschop, slechts 13 jaar), gaan zeker een gooi doen naar de titel.

Het kampioenschap vindt plaats op recreatieterrein Salmsteke en begint om 14.30 uur. Toegang en parkeren zijn gratis.