2015-08-24 13:04

Drie Nederlandse titels polsstokverspringen voor Hollandse springers, Klaske Nauta verbeterd kampioenschapsrecord

Op zaterdag 22 augustus wisten 3 Hollandse springers een Nederlandse titel op te eisen. Bij de senioren won Jaco de Groot met 20.25m, bij de junioren won Erwin Timmerarends met 19.79m en bij de jongens won Gerwin Kastelein met 17.17m. Bij de dames ging de titel naar de Friese Klaske Nauta met een afstand van 16.31m, een nieuw PR en Kampioenschapsrecord.

Het masaal toegestroomde publiek werd verwelkomd met gezang van de Vlisterzangers en een opening in Vlister-stijl. Een schouw, met schipper Wouter van Midden (2e op het HK met 18.35m bij de junioren) en jeugdige Vlister springers Iris & Suzanne Mulder en Ruben van Eijk, voer over het water van de accommodatie, terwijl de vlag werd gehesen door Lucas van Eijk (Nederlands Kampioen Jeugd, jongens t/m 10 jaar 2010). Het weer was prachtig, de accommodatie lag er prima bij, perfect voor verre sprongen.

Senioren

De wedstrijd bij de senioren kwam in het eerste blok langzaam op gang, alleen Thomas Helmholt (Burgum) wist zich met 19.26m te plaatsen voor de finale. Het tweede blok bevatte de “Grote mannen”, Thewis Hobma (Harlingen, Nederlands Kampioen in 2013) wist meteen een goede afstand neer te zetten, hij landde op 20.10m in het zandbed, uiteindelijk goed voor zilver. Jaco de Groot (Woerden, Hollands Kampioen) liet zien dat hij ook naar de finale wil met 19.54m, gevolgd door Oane Galama (Wiuwert, Fries Kampioen) met 19.20m. Met 19.09m verraste Maik Backx (Haastrecht) vriend en vijand, met maar 13cm verwijderd van zijn PR, een hele mooie sprong, goed voor een 6e plek! Clubgenoot Thomas van Midden (Vlist) zat vervolgens enorm dreigend in de stok, maar wist deze, net voordat hij de top bereikte, niet in het rechte spoor te houden en ging te water. Jaco de Groot sprong in de tweede ronde 20.25m, de uiteindelijk winnende afstand. In de derde ronde weet ook Bart Helmholt (Burgum) zich met 19.94m te plaatsen voor de finale. In de finale weet Oane Galama zich nog te verbeteren naar 19.88m, goed voor een vierde plek. Ook Bart Helmholt verbeterd zich en weet zich terug te vinden op plek 3 met 19.96m. Jaco de Groot besluit de wedstrijd met een kampioensduik en wordt voor de 2e keer Nederlands kampioen bij de senioren, hij heeft nu, met zijn 3 juniorentitels, totaal 5 Nederlandse Titels.

Dames

Dit jaar voor het eerst 16 dames op het Nederlands Kampioenschap. Ook bij de dames komt de wedstrijd in het eerste blok niet echt op gang, alleen Carina den Hartog (Woerden) sprong met 13.98m een beste seizoensprestatie, maar haalt daarmee de finale niet. In het 2e blok liet Fries Kampioene Hiske Galama (Groningen) meteen al 15.41m opmeten, een goede start. Snel daarna springt Klaske Nauta (IJlst) 15.77m en neemt de koppositie over. Marrit van de Wal (It Heidenskip), houdster van het Fries record met 17.02m weet de finale niet te bereiken. Fabiënne Overbeek (Benschop) is met haar 14 jaar de jongste finalist bij de dames, ze wordt met 14.32m 5e. Wendy Helmes (IJsselstein) plaatst zich met 15.24m in de finale en wordt 3e, Nederlands Recordhoudster Dymphie van Rooijen (Harmelen, Hollands Kampioen) doet dat met 14.97m. In de finale komt Dymphie van Rooijen nog dreigend in de stok, maar weet deze niet in het goede spoor te houden, de sprong eindigt teleurstellend in het water en wordt Dymphie wordt hiermee 4e. Hiske Galama weet nog extra spanning in de wedstrijd te krijgen door met 15.97m de leiding over te nemen van Klaske Nauta, maar die heeft nog een sprong en het ongelofelijke gebeurd; ze springt met 16.31m een nieuw persoonlijk en kampioenschapsrecord en pakt hiermee haar 1e Nederlandse titel.

Jongens

Bij de jongens was er een open strijd, zowel Hollands Kampioen Jelle Timmerman (Linschoten) en Fries Kampioen Gerard Hooisma (Oudehaske), hadden zich niet bij de beste 4 per bond gekwalificeerd voor het NK. Met persoonlijke records maar op een ruime meter (16.45 Folkert Veldstra (Akkrum) en 17.66m van Daniël Cluistra (Oudewater)) van elkaar zat de spanning er meteen in. Met 15.59m liet Matthieu van Vuren (Benschop) zien dat hij voor de finale gaat. Folkert Veldstra gaat er met 15.99m overheen en Wietse Nauta (IJlst) stoot hem van de koppositie met een sprong van 16.80m. Matthieu van Vuren verbeterd zich naar 16.61m, maar moet genoegen nemen met een 4e plaats, want met 16.89m verzekerd Jarich Wijnstra (Tzum) zich van een finaleplek en met 16.87m doet ook Gerwin Kastelein (Zegveld) dat. In de finale weet alleen Gerwin Kastelein zich te verbeteren naar 17.17m en verovert daarmee zijn 1e Nederlandse titel bij de jongens, maar werd bij de jeugd al 2 maal eerder kampioen (jongens t/m 12, 2011 en 2012) en mag zich nu voor de 3e maal laten huldigen.

Junioren

In de juniorenklasse mogen dit jaar maar 4 deelnemers per bond meestrijden om de titel. Torenhoog favoriet is de jongeman die dit jaar reeds 2 maal het Nederlands record wist aan te scherpen naar 20.70m, Erwin Timmerarends (Montfoort, Hollands Kampioen), maar Sytse Bokma (Hindeloopen, Fries Kampioen) is een gedegen concurrent, die dit jaar al dicht tegen de 20m grens aan zat (19.99m). Erwin Timmerarends laat er geen twijfel over bestaan dat hij de titel op wil eisen, in zijn eerste sprong zet hij 19.60m op het scorebord. Sytse Bokma laat in de 2e ronde 18.29m opmeten en in de derde ronde zet Bobby Zwaagman (IJlst) 18.47m op het bord. Titelverdediger Ricardo Faaij (Haastrecht) kan er nog voor zorgen dat hij bij de beste drie eindigt, maar met 18.09m is voor het de strijd ten einde, hij wordt vierde. Sytse Bokma gaat ervoor, maar weet beide finalesprongen geen afstand achter zijn naam te krijgen, buiten de sector en nat. Erwin Timmerarends verbeterd zich nog tot 19.79 en laat en passant nogmaals 19m op tekenen, 19.52m. Het is voor Timmerarends voor het eerst dat hij zich Nederlands Kampioen mag laten noemen.

De kampioenen werden door de schouw naar hun ereschavot gevaren en daar gehuldigd door Burgemeester Tjerk Bruinsma, van gemeente Krimpenerwaard. Ook de nummers 2 en 3 kregen hun prijzen uitgereikt en konden direct door het publiek en de pers worden gefeliciteerd.

Polsstokclub “De Vlist” wil vanaf deze plek de springers, het publiek, de sponsoren, de pers en de vrijwilligers hartelijk bedanken voor deze onvergetelijke dag!

Eindsprint van het seizoen Er zijn nog enkele wedstrijden, die het polsstokverspringseizoen afsluiten. Aankomende dinsdag is om 18.00u de traditionele jeugd & ouder wedstrijd in Jaarsveld, hier worden ook de deelnemers aan het NK Jeugd bekend gemaakt. Zaterdag 29 augustus om 18.00u de finale van de Nationale Competitie in Polsbroekerdam. Zaterdag 5 september om 13.00u is het NK Jeugd in Grijpskerk. Zaterdag 12 september om 13.00u Spelverhuur Centrale Koppelcup te Jaarsveld