2016-05-02 8:24

Seniorencategorie polsstokverspringen beloofd veel spanning

In het Groene Hart wordt al jaren het polsstokverspringen, dé traditionele Nederlandse cultuursport, op een hoog niveau uitgeoefend. Aankomende zaterdag, 7 mei, zal in Polsbroekerdam de eerste wedstrijd van 2016 plaats vinden. In dit artikel wordt er kort vooruit geblikt op deze wedstrijd en het seizoen.

Al jarenlang is Jaco de Groot (Woerden) de grote man in de seniorencategorie. Hij wordt gezien als kopman van de Hollandse ploeg. In het verleden is de concurrentie er niet in geslaagd hem van zijn kampioenstroon af te stoten. Echter vindt er de laatste jaren een opvallende ontwikkeling plaats. Waar eerst Wilco van Amerongen (Benschop) en Rian Baas (Oudewater) al dichterbij De Groot kwamen, is ook Erwin Timmerarends (Montfoort) een geduchte concurrent. Timmerarends is sinds de vorige zomer Nederlands Juniorenkampioen en houder van het Nederlands Juniorenrecord. Met sprongen ver in de 20-meter wist hij de afstanden van De Groot in 2015 regelmatig te benaderen.

In de damescategorie is Dymphie van Rooijen (Harmelen) de afgelopen jaren de sterkste, met veel titels en Nederlandse Records. De nieuwe groep meisjes komt qua niveau steeds dichter in de buurt van het niveau van voorgenoemde Van Rooijen. Onder andere Fabiënne Overbeek (Benschop) en Joriene Baas (Oudewater) komen steeds dichterbij, maar er schuilt in Kimberly Engelhard en Julia van Eijk (beiden Haastrecht) nog veel potentie. Ook ervaren kracht Liesbeth de With doet steevast mee om de prijzen.

De juniorencategorie zal het gat moeten opvullen wat Erwin Timmerarends heeft achtergelaten. Ricardo Faaij (Haastrecht) en Paul van Meijeren (Zegveld) zullen zich hard inzetten om prijzen te pakken, waarbij zij ook goed mee kunnen doen met hun Friese concurrenten. Met Daniel Cluistra (Haastrecht) en Matthieu van Vuuren (Benschop) zijn er twee nieuwe aanwinsten in de junioren-categorie.

Gerwin Kastelein (Zegveld) werd in augustus 2015 in Vlist Nederlands Jongenskampioen en krijgt het komende seizoen de kans om zijn titel te prolongeren. Hij is dan ook een van de favorieten voor de prijzen, maar de concurrentie is scherp met Reinier Overbeek (Benschop), Bas van Leeuwen (Woerden) en Jelle Timmerman (Linschoten). Zij zijn allen in staat een 17-meter op de borden te krijgen.

De eerste wedstrijd laat altijd goed zien wie er hard heeft getraind in de winter. Daarnaast geeft het ook aan voor springers wat er nog aan training gedaan moet worden voor de rest van het seizoen. De wedstrijd (Uw Groene Vakwinkel Bokaal) zal starten om 14.30 uur op de polsstokaccommodatie van Polsbroekerdam, Benedeneind 468b. Voor meer informatie, zie www.pbholland.com.