2004-07-19 18:37

Bos voelt hete adem Verweij in de nek

JAARSVELD – Bij het polsstokverspringen voelt Erik Bos, leider van het puntenklassement, de hete adem van de steeds beter springende Pieter Verweij in de nek

Uit de Goudsche Courant van 19 juli 2004

In het recreatiegebied Salmsteke won de Linschotenaar Verweij zijn vierde achtereenvolgende wedstrijd met een sprong van liefst 17.21 meter. Omdat voor het klassement de zeven beste afstanden in het seizoen tellen kon Pieter Verweij zijn slechtste afstand van 15.68 meter wegstrepen Hij liep 1.53 meter in op het totaal van Erik Bos, die twee weken door een enkelblessure is uitgeschakeld en zaterdagmiddag niet in actie kwam.
Er resteert nog een verschil van veertig centimeter. Komende zaterdag kan Verweij, als hij in Linschoten een sprong maakt van 16.58 meter, de springer uit Waarder passeren. „Het ging lekker. Volgens mij heb ik in Jaarsveld nooit zeventien meter gesprongen", sprak Pieter Verweij.

Buiten Erik Bos ontbraken door vakanties enkele topspringers zoals Werner Kamphof, Theo van Kooten en Tino Leliveld. Bovendien is Remco van den Berg nog altijd geblesseerd. Bos hoopt er op zaterdag 31 juli als in het Friese It Heidenskip de Nationale Fierljep Manifestatie wordt gehouden, weer bij te zijn.
Bij het finalespringen kwam Pieter Verweij in Jaarsveld niet verder dan de 17.21 meter uit de voorronde. Dat lukte wel Hans van Eijk, een vroegere springer uit Vlist die tegenwoordig in het Brabantse Vlijmen woont. De koene klimmer Van Eijk kwam in zijn laatste sprong tot een prima afstand van 16.32 meter.De Benschopper Ronald Overbeek deed het met 16.38 meter eveneens goed en werd tweede.

Bij de dames kwam Carla Bos tot een knappe serie van 12.94 meter, 13.20 meter, 12.67 meter, 13.64 meter en 13.10 meter. De 24-jarige springster uit Bodegraven, die enkele mindere seizoenen (verblijf in Denemarken en beenbreuk) achter de rug heeft, verbeterde drie keer haar persoonlijke record. Carla Bos: „Het was voor de eerste keer dat ik deze zomer mijn persoonlijk record verbeterde. Toen ik eenmaal de dertien meter te pakken had bleef ik gaan. Ik kijk nu uit naar veertien meter. Die zou ik het liefst bij de NFM springen waar ik tot dusver niet zo succesvol was.
Het is jammer dat Lianne van der Wijk door een blessure uitviel. In de damesgroep heerst een goede teamgeest. Steeds helpen we elkaar om tot een goede sprong te komen". Met een persoonlijk record van 13.36 meter ging Lianne van der Wijk als eerste de finale in. Daarna blesseerde de Benschopse zich ernstig aan de knie bij het neerkomen in het zandbed. Zij werd per ambulance naar het ziekenhuis in Nieuwegein vervoerd.
In de finale sprong niet alleen Carla Bos verder dan Van der Wijk, maar ook de leidster van het puntenklassement en houdster van het Hollandse record (15.22 meter) Margriet Kamphof. De Linschotense ,ljepster' maakte met een voortreffelijke sprong van 13.94 meter de beste seizoenafstand. Voor Margriet Kamphof wenkt met de belangrijkste wedstrijden voor de boeg weer een prettig perspectief.

Voor een verrassing bij de junioren zorgde Gerwin van Vliet. Niet Jarno Knijff, die 16.31 meter liet noteren, pakte de eerste prijs, maar de Woerdenaar Van Vliet met een slotafstand van 16.44 meter. Cornelis de Bruijn uit Lopik werd met 15.75 meter derde.

Bij de jongens zegevierde Christiaan Spruit uit Snelrewaard met 15.37 meter voor Sebastiaan van Oort met 13.77 meter en Jan Willem de Groot met 13.67 meter. Bovendien werden bij de jongens verscheidene pr's scherper gesteld.