logo-zegveld.jpg
2016-06-12 23:31

(Nederlands) recordregen in Zegveld

Op sommige dagen zit werkelijk alles mee. Zaterdag 11 juli 2016 was het zo’n dag voor de polsstokverspringers in Zegveld. De top van de Hollandse springers trok ten strijde voor de overwinning, waar het kampioenschap van Zegveld op het programma stond.

Een wedstrijd op de (redelijk) nieuwe schansen van Zegveld met prachtig weer en een goede sfeer. Dat vraagt om records, en die records kwamen er! Naast dat er 4 nieuwe schansrecords werden gesprongen was het Dymphie van Rooijen (Harmelen) die de show van de avond stal: 17,50 meter. Een dik nieuw Nederlands damesrecord.

Dames

Bij de dames was het een avond om van te smullen. In de dames A liet Wendy Helmes (IJsselstein) zien weer helemaal terug te zijn door vrij gemakkelijk boven de 14 meter te springen. Dit leverde haar overigens geen podiumplaats op. Kimberly Engelhart (Haastrecht) sprong in haar 3e sprong naar een 3e plaats met 14,35 meter. Een ronde eerder was daar een prachtige sprong van Fabiënne Overbeek (Benschop); een 2e plaats en een verbetering van het schansrecord bij de meisjes. Het was Dymphie van Rooijen die op de hoogste podiumplaats mocht staan. Na 2x scheef te zijn gegaan, besloot zij haar 3e sprong rechtdoor te maken en zo haar eigen Nederlandse record aan te vallen, wat ook nog lukte. Na de stok bijna uitgeklommen te hebben en het maken van een krachtige uitsprong, kon er gesproken worden van een historische sprong. Ze verpulverde het Nederlandse record bij de dames door 17,50 meter te springen.

Senioren

Gezien de omstandigheden kon er zeker vuurwerk verwacht worden in de senioren topklasse, onder meer met een prachtige 2e sprong van Jaco de Groot (Woerden). Mensen stonden op, de monden vielen open, de handen gingen op elkaar want wat hij liet zien… 21,04 meter en daarmee leverde hij zijn visitekaartje af. Deze afstand was meteen ook een verbetering van het schansrecord. Er was een 2e plaats voor Erwin Timmerarends (Montfoort) met 20,36 meter en Rian Baas (Oudewater) maakte het podium compleet met een afstand van 19,81 meter.

Junioren

Bij de junioren waren het de 2 favorieten die de wedstrijd maakten: Ricardo Faaij (Haastrecht) en Paul van Meijeren (Zegveld). Daar waar afgelopen week Ronald van Bemmel (Utrecht) de wedstrijd knap won, waren deze 2 heren vandaag toch wel een klasse apart bij de junioren. Ricardo heeft zijn vorm hervonden. Hij gooide hoge ogen naar het kampioenschap door in zijn 3e sprong 18,65 meter te springen. Van Meijeren voelde zich zeer zeker uitgedaagd, omdat hij de winst graag pakt op zijn eigen schans in Zegveld. In de 1e finalesprong gooide Paul al zijn strijdlust in de sprong. Dit resulteerde in een verbetering van zijn persoonlijk record en tegelijk ook een overname van de 1e plaats. Hij sprong namelijk 18,79 meter. Op deze sprong had zelfs Ricardo geen antwoord, wat hem naar de 2e plaats dwong. Matthieu van Vuuren (Benschop) werd knap 3e met een sprong van 16,14 meter.

Jongens

Bij de jongens is er dit jaar één iemand die met kop en schouders boven de rest uitsteekt: Reinier Overbeek (Benschop). Het 14 jarige talent, wat een sterke ontwikkeling maakte, maakte hem ook deze avond favoriet. Daar waar de concurrentie dit hele jaar nog geen antwoord heeft op Reinier, werd er toch met hoop gesproken over Gerwin Kastelein (Zegveld). Hij is een naaste concurrent en springt op zijn thuis accommodatie. De ideale gelegenheid voor verre afstanden. Toch was aan het eind van de avond duidelijk wie er op dit moment de te kloppen springer is: Reinier Overbeek. Hij sprong een persoonlijk- en schansrecord bij de jongens met 17,94 centimeter. 2e werd, enigszins verrassend, Arnaud den Besten (Woerden) met een nieuw persoonlijk record van 16,54 meter. Gerwin Kastelein werd uiteindelijk 3e met 16,46 meter.